📌وب سایت خبری-تحلیلی آذریها اخبار و تحلیل های آذربایجان و ایران 🌲تاسیس: ۱۳۹۱ سایت و شبکه های اجتماعی: 🌐www.Azariha.org 🔗 twitter.com/Azariha_org ✓https://instagram.com/azariha_org همیاری 👇 https://t.me/Azariha_mali
⛔️الخزعلی: ترکیه دیگر بهانهای برای اشغالگری در عراق ندارد
▫️دبیرکل جنبش عصائب اهل الحق در واکنش به اعلام انحلال حزب کارگران کردستان(پ.ک.ک) تاکید کرد که ترکیه دیگر هیچ بهانهای برای اشغالگری در عراق و نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی این کشور ندارد.
▫️الخزعلی تصریح کرد که ارتش ترکیه به بهانه مقابله با پ،ک،ک، مناطق وسیعی به مساحت بیش از پنج هزار کیلومتر مربع از خاک عراق را به اشغال خود درآورد و ۱۸۳ پایگاه نظامی را در دهوک و اربیل و یک پایگاه را در استان نینوای عراق احداث کرد.
▫️مقامات و گروههای سیاسی و مردمی و مذهبی عراق بارها طی سالهای گذشته تجاوزات مکرر ترکیه به حریم هوایی و حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورشان به بهانه مقابله با پ، ک، ک را محکوم کرده و خواستار توقف فوری این تجاوزات و اشغالگری ترکیه شده بودند.
🆔️ @Ir_Azariha
✳️به پیشواز بیست و پنجم اردیبهشت
روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی
▫️ابوالفضل خطیبی
▫️شاهنامه
🆔️ @Ir_Azariha
امروز ۲۱ اردیبهشت، بنیاد پژوهشی شهریار استقبال شهروندان تبریزی از روز بزرگداشت فردوسی و زبان و ادب فارسی
🆔 @IR_Azariha
اغاز نشست گرامیداشت روز فردوسی در بنیاد شهریار تبریز
🆔 @IR_Azariha
✳️هیاهو بر سر هیچ (مبالغۀ مستعار)
کتابی از محمدعلی موحد
▪️هیاهو بر سر هیچ (مبالغۀ مستعار): بررسی مدارک مورد استناد شیوخ در ادعا بر جزایر تنب کوچک، تنب بزرگ، ابوموسی پژوهشی مستند است که محمدعلی موحّد در آن، به مطالعه و بررسی ادعاهای شیخنشینان حاشیۀ جنوبی خلیج فارس دربارۀ مالکیت بر جزایر ابوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ پرداخته است.
▪️او با بررسی پیشینۀ تاریخی خلیج فارس در معاهدههای بینالمللی ایران و انگلیس و مرور اسناد محرمانۀ هندوستان و انگلستان و بررسی دقیق حقوقی اسناد و صورت مذاکرات، ادعاهای طرحشدۀ حاشیهنشینان جنوبی خلیج فارس را بیاساس و «مبالغۀ مستعار» شمرده است.
▪️در این کتاب، موقعیت جغرافیایی جزایر، ارتباط افغانستان با منطقۀ خلیج فارس، حضور بریتانیا در این منطقه و معاهدات ایران و انگلستان بررسی شده است. در پایان کتاب، تصویر چندین سند و نامه به همراه نقشۀ خلیج فارس و موقعیت جغرافیایی جزایر نیز آمده است.
🆔️ @Ir_Azariha
🎥
سلسله گفتوگوهای ایرنا درباره ایران و برای ایران در برنامه تصویری
«ایرانم»
📌شبکه تصویری ایرنا در برنامه «ایرانم» با چهرههای مختلف درباره ایران و ایرانیان و برای ایران به گفتوگو نشست
هشتمین گفتوگو؛
آقای دکتر حسن انوری؛ آیا شما نگران ایران هستید؟
حسن انوری، چهره ماندگار رشته زبان و ادبیات فارسی
🔸من، خود ایرانم
🔸کلمهٔ ایران، کلمهٔ بسیار قدیمی است و نشان دارد از این که ما قومی بسیار قدیمی هستیم و در طول روزگاران دراز، هویت خود را حفظ کردهایم.
🔸جوانان ما در خیابان لغت میسازند
🔸 آذربایجان امروز دو زبانه است/ ترکی زبان گفتاری است و فارسی زبان نوشتاری
🔸روح آذربایجان به زبان فارسی کشش دارد
🔸تدریس به زبان مادری را در عمل نتوانستند اجرا کنند
🔸در کتابهای درسی دانشآموزان را به کار و علاقه به وطن دعوت کردهام
🔸 لغتنامه دهخدا به شیوه درستی طراحی نشده است
🔸تا شاهنامه و دیوان حافظ و مولانا هست، ایران هم پایدار است
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید
🎥ویدئوی کامل گفتوگوی دکتر حسن انوری با ایرنا را اینجا و روی همین لینک ببینید
لینک آپارات
لینک یوتیوب
📌ایرنا ۲۴؛ یک قدم جلوتر از خبر
🔸همیشه و همه جا با شما؛ روایت ایران و جهان را هر لحظه بخوانید، ببینید و بشنوید
@IRNA_1313
کنسرت سهراب پورناظری و علی قمصری در دانشگاه تهران
یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ساعت 16:30 ورود برای عموم آزاد است.
@IR_Azariha
✳️زبان فارسی و همبستگی ملی
سخنران: استاد حسن انوری
عضو پیوستهٔ فرهنگستان زبان و ادب فارسی
سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
زمان: شنبه، ۲۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۴، ساعت ۱۷:۳۰
مکان: مصلی، شبستان، ورودی ۱۵ (بخش بینالملل)، نیمطبقه، سرای اهل قلم
🆔️ @Ir_Azariha
✳️برگزاری جشن قهرمانی باشگاه تراکتورسازی تبریز در لیگ برتر فوتبال ایران، لیگ خلیج فارس، توسط روابط عمومی دانشگاه تبریز
🆔️ @Ir_Azariha
واکنش یکپارچه تیمهای لیگ برتر فوتبال ایران، مزین به نام زیبای لیگ خلیج فارس، در برابر هذیانگویی آمریکاییها
🆔 @IR_Azariha
در طول تاریخ چیزی به اسم الفبای ترکی نداشتیم/ الفبای گوگتورک هم ربطی به ما ندارد.
🆔 @IR_Azariha
✅ آیین ویژۀ روز پاسداشتِ زبان فارسی و بزرگداشت حکیم فردوسی در شهر تبریز
با حضور:
نعمت ییلدیریم، استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه آتاتُرک شهر ارضروم ترکیه و مترجمِ شاهنامه فردوسی به زبان تُرکی استانبولی: خِرد در شاهنامه
چنگیز مولایی، استاد فرهنگ و زبانهای باستانی دانشگاه تبریز و عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی: فردوسی و زبان فارسی
جمشید علیزاده، پژوهشگر و مدرّسِ ادبیات فارسی و شاعر: فردوسی و شاهنامه در منظومۀ فکری استاد شهریار
سجاد آیدنلو، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور ارومیه و شاهنامهپژوه: چند سند و آگاهی دیگر دربارۀ جایگاه شاهنامه در تبریز
یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ خورشیدی، ساعت ۱۷
تبریز، خیابان ارتش جنوبی، چهارراه باغشمال، بنیاد پژوهشی شهریار
🆔 @IR_Azariha
⛔️چرا اتحادیه اروپا به شهروندان ترکیه ویزا نمیدهد؟
▫️آمار رد درخواست ویزای شهروندان ترکیه برای سفر به کشورهای عضو اتحادیه اروپا به سطح بیسابقهای رسیده و این در حالی است که مذاکرات تکمیل عضویت نیز عملاً متوقف شده است.
▫️روزها بسیاری از روزنامه های و رسانههای ترکیه، بخشی از گلایهها و اعتراضات شهروندانی را منتشر میکنند که با وجود درخواست مکرر، امکان سفر به کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای آنها فراهم نشده است. چرا که از پنج سال پیش، میزان صدور ویزا برای ترکیه ایها، سال به سال کاهش معنی داری پیدا کرده و تاریخ مصاحبه برای مراجعه حضوری افراد نیز، دور و توام با تعلل است.
▫️در حالیکه رسانهها و مقامات ترکیه دلایل متعددی را برای کاهش صدور ویزا عنوان میکنند و حتی هاکان فیدان وزیر امور خارجه کابینه اردوغان در سفر اخیر خود به بروکسل، مراتب اعتراض ترکیه را به اتحادیه ابلاغ کرده است، اما خود اتحادیه اروپا، توضیحات دیگری دارد.
▫️گزارش ویژه ترکیه که در پارلمان اروپا تدوین شده، به تفصیل به مساله افزایش نرخ رد درخواستهای ویزای شنگن نیز اشاره کرده است.
▫️بر اساس آمار اعلام شده از سوی پارلمان اروپا، بیش از ۱ میلیون نفر از شهروندان ترکیه، در سال ۲۰۲۳ درخواست ویزا ارائه دادهاند. اما در همین حال، ۱۰۳ هزار نفر از ترکیه ایهایی که صاحب ویزای شنگن شدهاند، همین که پایشان به اروپا رسیده، درخواست پناهندگی کردهاند. در نتیجه مردم ترکیه از دید کشورهای اتحادیه اروپا، در لیست کشورهایی قرار میگیرند که درخواست صدور پناهندگی آنها بسیار بالاست و عملاً به معضل بزرگی برای پرونده ادارات مهاجرت تبدیل میشوند.
▫️ناچو سانچز آمور، گزارشگر پارلمان اروپا در امور ترکیه نوشته شده: «متاسفانه وقتی برای شهروندان ترکیه ویزای شنگن صادر میشود، بسیاری از آنها به دنبال سوء استفاده از این سیستم هستند و به همین دلیل، با مشکلات جدی در درخواست ویزا مواجه شدهاند.»
همین مقام همچنین تأکید کرد که بسیاری از شهروندان ترکیه که وارد منطقه شنگن شدهاند، با وجود انقضای مدت اقامتشان، اروپا را ترک نکردهاند و آمار آنها در «سطح قابل توجهی» است.
🆔️ @Ir_Azariha
⛔️سرمایهگذاری در ترکیه برای ایرانیها جذابیت خود را از دست داده است
▫️رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه از کاهش محسوس علاقه سرمایهگذاران ایرانی به حضور در بازار ترکیه خبر داد و گفت: "حوزههایی همچون بازار مسکن که تا پیش از این جذابترین گزینه برای سرمایهگذاری ایرانیان محسوب میشد، دیگر رونق گذشته را ندارد و میزان سرمایهگذاری در سایر بخشها نیز ناچیز بوده است."
🆔️ @Ir_Azariha
✳️ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با گریگوری هاکوپیان سفیر ارمنستان در ایران دیدار و گفتوگو کرد
▫️سیدعباس صالحی در این دیدار با اشاره به روابط تاریخی دو کشور ایران و ارمنستان، گفت:
"سینمای ایران و ارمنستان میتواند پایه جدی گسترش روابط فرهنگی هنری دو ملت قرار گیرد. هنر نقش بهسزایی در توسعه روابط اجتماعی دو ملت دارد. فرصتهایی که برای روابط میان دو کشور در دهههای اخیر پدید آمده است کمک میکند تا ارتباطاتمان را در آینده بر پایههای مستحکمتری پیش بریم."
🆔 @Ir_Azariha
⛔️پ.ک.ک منحل شد
پکک انحلال خود را اعلام کرد. پکک همچنین تصمیم خود را برای پایان دادن به درگیری مسلحانه با ترکیه که بیش از ۴۰ سال ادامه داشته است، اعلام کرد.
🆔 @Ir_Azariha
ازدحام جمعیت بیرون سالن برگزاری نشست فردوسی
🆔@IR_Azariha
✳️به پیشواز بیست و پنجم اردیبهشت
روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی
▫️ایرج افشار
▫️شاهنامه
🆔️ @Ir_Azariha
✅ آیین ویژۀ روز پاسداشتِ زبان فارسی و بزرگداشت حکیم فردوسی در شهر تبریز
با حضور:
نعمت ییلدیریم، استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه آتاتُرک شهر ارضروم ترکیه و مترجمِ شاهنامه فردوسی به زبان تُرکی استانبولی: خِرد در شاهنامه
چنگیز مولایی، استاد فرهنگ و زبانهای باستانی دانشگاه تبریز و عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی: فردوسی و زبان فارسی
جمشید علیزاده، پژوهشگر و مدرّسِ ادبیات فارسی و شاعر: فردوسی و شاهنامه در منظومۀ فکری استاد شهریار
سجاد آیدنلو، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور ارومیه و شاهنامهپژوه: چند سند و آگاهی دیگر دربارۀ جایگاه شاهنامه در تبریز
یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ خورشیدی، ساعت ۱۷
تبریز، خیابان ارتش جنوبی، چهارراه باغشمال، بنیاد پژوهشی شهریار
🆔 @IR_Azariha
پهبادهای بیرقدار ساخت ترکیه که در درگیریهای نظامی اخیر بین پاکستان و هند مورد استفاده ارتش پاکستان بود، توسط پدافند هند ساقط شدند.
🆔 @IR_Azariha
✳️دیوان قطران تبریزی؛ اثباتی دیگر بر پیوستگی تاریخی ملت ایران
✍️عرفان ایمانی دارستانی
چند روزی است که کتاب عزیز دیوان قطران تبریزی را تورق میکنم. دیوان قطران را میتوان مختصری منظوم از وضعیت سیاسی و تاریخی آذربایجان در قرن پنجم دانست. این دیوان که توسط دکتر محمود عابدی و همکاران دانشمندش تصحیح گردیده، دارای مقدمهای بسیار مفید و کامل و گیرا و گویاست. شعر قطران هرچند که بیشتر از هرچیز دیگری شامل مدح حکمرانان محلی آذربایجان، اران (نواحی شمال رود ارس که امروزه جمهوری باکو در آن قرار دارد) و ارمنستان امروزی است، اما بهشکلی بدیع دارای اطلاعات مفید و مستندی از وقایع دوره حیات شاعر در آذربایجان است.
پیش از قطران و با ورود اعراب به آذربایجان، گروههای بزرگی از قبایل و سواران و حکمرانان عرب برای کنترل این منطقه در آن حضور داشتند و به ترویج فرهنگ و زبان عربی میپرداختند و به جمعیتی در خور توجه رسیده و بافت جمعیتی منطقه را تغییر داده بودند. در زمان حیات قطران، تُرکان غز نیز به اشاره سلطان محمود غزنوی به سمت آذربایجان آمده و به جنگ و خونریزی میپرداختند. باتوجه به اختلاط بالای فرهنگی، چندین حکومت به صورت همزمان بر آذربایجان حکم میراندهاند و همین دستمایه فتح سهل آذربایجان توسط سلجوقیان در اواسط قرن پنجم شده است.
قطران را میتوان احیاگر نهضت پارسیسرایی در آذربایجان دانست، زیرا از قرن سوم تا زمان سرایش قطران، زبان فارسی در اشعار رو به افول بوده و بیشتر سخنوران به زبان دارالخلافه مسلمین شعر میسراییدند. اما قطران متاثر از خراسانیان، بدعت جدیدی میگذارد و مجددا نهضت جدید سرایش شعر به پارسی را در آذربایجان و عراق عجم آغاز میکند. خود او در یکی از اشعارش، صراحتا به این موضوع اشاره کرده و میگوید:
گر مرا بر شعر گویان جهان رشک آمدی
من درِ شعر دَری بر شاعران نگشودمی
نکته جالب توجه دیگر این است که اثری از ابیات یا حتی کلمات تُرکی در شعر قطران وجود ندارد. او در آغاز شاعری، یک دهقانزاده کم سن و سال بوده که خود مؤید این نکته است که فارسیدانی قطران نه از روی آموختن پارسی بلکه بهواسطه رواج زبان پارسی در آن منطقه است.
امر مهمتر این است که قطران در اقدامی ستودنی، بسیاری از کلمات پارسی سره را جایگزین کلمات رایج عربی نموده است که در این میان میتوان به بخشیدهکردن (تقسیم)، برنده نماز (عابد)، بیشدان (علامه)، پسندکار (راضی)، تیمارکش (مغموم)، خلیدهدل (ملول)، دلگیر (معشوق)، سپاسدار (شاکر)، گشته مرده (مقتول)، گوسپندکشان (قربان) و نگاریده (منقش) اشاره کرد. (صص هشتاد و نه و نود)
قطران هرچند در شاعری یک شاعر متوسط و مداح است اما اثر او بیش از هرچیز یک تاریخچه منظوم از اوضاع آذربایجان است که او را به شاعری مهم در تاریخ ادبیات ایران مبدل نموده است. باید برای تصحیح و مقدمه دلانگیز این اثر مهم، به دکتر عابدی و همکارانش درود و خدا قوت گفت.
🆔️ @Ir_Azariha
✳️ویدیو جدید باشگاه تراکتور از بازی با تیم نساجی ...
ای در رگانم خون وطن
ای پرچمت ما را کفن
دور از تو بادا اهرمن
ایران من ایران من
ایران من ایران من
▫️تیم تراکتور میتواند در جشن قهرمانی، با بنرهای بزرگ ایرانگرایانه ( خلیجفارس، چهرههای ملی، نمادهای تاریخی و ... )، پرچمهای ایران و تاکید بر اتحاد اقوام ایران و ملت ایران، نشان دهد که آنچه «دیگران» درباره ایرانستیزی این باشگاه میگویند دروغ است!
همه منتظریم.
🆔️ @Ir_Azariha
⛔️تغییر اسامی مناطق مختلف با هدف تُرکیسازی آناتولی/تُرکها تمام میراث تمدنی اقوام دیگر را از بین بردند
▫️سیاست تغییر نامهای مناطق جغرافیایی مانند شهرها، رودها، کوهها، حیوانات و... در سالهای پایانی عمر دولت عثمانی آغاز گردید. تغییر نامهای جغرافیایی در ترکیه از دوران امپراتوری عثمانی و بعد از تشکیل جمهوری ترکیه در قسمت بزرگی از مناطق جغرافیایی آن سرزمین صورت گرفته است. جمهوری ترکیه باهدف پیروی از سیاست تُرکسازی و تحکیم زبان اصلی خود از سالهای بسیار دور شروع به تغییر نام تاریخی مناطق جغرافیایی با اصالت بلغاری، کردی، عربی، لاز یونانی، آشوری، گرجی به نامهای تُرکی نموده است و تا دولت کنونی ترکیه ادامه داشته است.
▫️در آن دوران به کار بردن نام کردستان و کُردها ممنوع شد. دولت ترکیه کُردها را در آمار جمعیتی این کشور بانام تُرکهای کوهنشین طبقهبندی کرد. این طبقهبندی در سال ۱۹۸۰ میلادی به تُرکهای شرق تغییر کرد.
▫️بیشترین تغییرات نامهای جغرافیایی ارمنی، در شش ولایت ارمنی صورت گرفت.
▪️متن کامل را در مشاهده فوری بخوانید.
🆔 @Ir_Azariha
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
در همه کارها ناتمام!
چون نام «خلیج فارس» به میان آمد، آحاد ملّت بر پای خاستند و معترض جاعلان شدند. او که بر خشم خود طاقت نداشت و بر خویشتن میژکید، گفت: نام را ول کنید، آب را آلوده نکنید!
@NPPERSA
این روزها در سوریه دموکراتیک؛ تصویر صدام حسین بری معابر عمومی
🆔 @IR_Azariha
مذاکرات بین ترکیه و اسرائیل، با میانجیگری جمهوری باکو
قرار است دور دوم مذاکرات بین ترکیه و اسرائیل، با میانجیگری جمهوری باکو، فردا برگزار شود.
در این دور، اسرائیل دو درخواست کلیدی را مطرح خواهد کرد: هیچ نیروی نظامی که اسرائیل را تهدید کند، در نزدیکی مرزهایش مستقر نشود، و هیچ سلاح استراتژیکی که قادر به به خطر انداختن اسرائیل باشد، در سوریه باقی نماند.
🆔 @IR_Azariha
✍توییت سخنگوی دولت:
«خلیج فارس» فقط یک نام جغرافیایی نیست، بخشی از هویت تاریخی ملت ایران است.کسانی که به دنبال تغییر نام «خلیج فارس»هستند، تاریخ چندهزارساله ایران را درک نکرده اند. این تحرکات بیحاصل، بیشتر از آنکه ما را تحریک کند، بیاعتباری شما را آشکار میکند.
@IR_Azariha
⛔️افزایش درخواست پناهندگی اروپا از سوی ترکیهایها
▫️در سال ۲۰۲۳، یک میلیون و ۵۵ هزار شهروند ترکیه درخواست ویزای شنگن کردهاند که ۸۶۷ هزار نفر آن را دریافت کردند و ۱۶ درصد درخواستها رد شده است.
▫️نکته قابل تامل اینکه، از این تعداد، ۱۰۳ هزار نفر بعد از ورود به اروپا درخواست پناهندگی کردهاند که رقمی بالا عنوان شده است.
🆔️ @Ir_Azariha
✳️راهنمای تصویری برنامههای فرهنگستان زبان و ادب فارسی به مناسبت بیست و پنجم اردیبهشتماه، روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی
🆔️ @Ir_Azariha