tehranchamber | Неотсортированное

Telegram-канал tehranchamber - اتاق بازرگانی تهران

11966

اخبار و رویدادهای اقتصادی اتاق بازرگانی٬ صنایع، معادن و کشاورزی تهران www.tccim.ir ارتباط با ما @TCCIMPR

Подписаться на канал

اتاق بازرگانی تهران

▫️ رئیس مرکز خدمات سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی تهران در یادداشتی مطرح کرد

▪️ انتشار بروشورهای راهنمای سرمایه‌­گذاری برای انگاره‌سازی

🔺 فریال مستوفی، رئیس مرکز خدمات سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی تهران در یاداشتی ضمن تشریح فرآیند توسعه، تدوین و انتشار کتابچه­‌های راهنمای سرمایه‌گذاری ایران، به نقش محوری ارائه اطلاعات معتبر به سرمایه­‌گذاران خارجی پرداخته است.

👈 بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/story?nid=77826

👈کتابچه‌های راهنمای سرمایه‌گذاری را اینجا دریافت و مطالعه کنید.


https://cic.tccim.ir/index#sectors_link

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️چالش‌‏‌ها و ابرچالش‌‏‌ها در ۱۴۰۳

✍ عباس آرگون، رئیس کمیسیون پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران

🔺اقتصاد کشورمان در سال‌جاری با چالش‌‌‌های گوناگونی مواجه است که بخش اصلی آن همان چالش‌‌‌های سال گذشته، اما با شدت و عمق متفاوت‌‌‌تر است. تحریم نبود ارتباطات بانکی و مشکل نقل و انتقالات ارزی، جذب سرمایه‌گذاری خارجی، حمل‌ونقل و... که موجب بالا رفتن بهای تمام‌شده واردات و محصولات تولیدی در کشور و کاهش سود ناشی از صادرات و افزایش ریسک در حوزه تجارت خارجی شده است.

🔺احتمال آمدن ترامپ و تنش‌های منطقه‌ای را هم باید اضافه کرد. پایین بودن ثبات قوانین و مقررات، مناسب نبودن فضای کسب‌وکار، قیمت‌گذاری دستوری و نوسان‌‌‌های شدید قیمت ارز از دیگر چالش‌‌‌های درونی اقتصاد کشور است. قابل پیش‌بینی نبودن شرایط اقتصادی که باعث افت سرمایه‌گذاری و تشدید خروج سرمایه مولد شده است و چالش تامین مالی بنگاه‌‌‌ها در سال جدید همچنان دو مساله مهم و اثرگذار خواهد بود.

🔺نزول اعتماد عمومی و کمبود سرمایه اجتماعی نیز اجرای سیاست‌‌‌های اصلاحی در اقتصاد را بسیار سخت می‌کند. با این شرایط در سال‌جاری درآمدهای مالیاتی دولت افزایش قابل‌توجهی یافته است و تنها می‌‌‌توان امیدوار بود که دولت به گسترش پایه‌های مالیاتی اقدام کند و با حرکت در جهت برقراری عدالت مالیاتی، نسبت به مالیات‌ستانی از بخش‌‌‌های غیرشفاف اقدام کند؛ نه از کسب‌وکارهایی که به‌صورت شفاف و قانونمند کار خود را پیش برده و می‌‌‌برند.

🔺اما مهم‌ترین چالش پیش‌روی اقتصاد کشور در سال ۱۴۰۳ مساله «تورم» است؛ در ارزیابی اولیه می‌‌‌توان به پنج‌ریشه مستقیم و غیرمستقیم آن اشاره کرد.

🔺نخست ناترازی بودجه که ناشی از عدم‌‌‌تعادل بین درآمدها و هزینه‌‌‌های دولت است و انتظار می‌رود با انضباط‌بخشی بیشتر و خروج از برخی حوزه‌‌‌های تصدی‌گری و واگذاری امور به بخش خصوصی و با کوچک‌سازی دولت، میزان کسری بودجه کمتر شود.

🔺دوم، ناترازی ارزی است که علاوه بر محدودیت‌های ناشی از تحریم خارجی می‌‌‌توان از پیمان‌‌‌سپاری ارزی و اجبار صادرکننده به عرضه ارز با قیمت دستوری در سامانه نیما به عنوان دلایل آن یاد کرد که در این زمینه، نیازمند اصلاح سیاست‌ها و حمایت همه‌جانبه دولت از توسعه هرچه بیشتر صادرات محصولات غیرنفتی هستیم. ناترازی بانکی ریشه دیگر تورم است. دولت برای جبران کسری بودجه خود به منابع نظام بانکی متوسل می‌شود و افزایش بدهی دولت به بانک‌ها یکی از عوامل ناترازی است. تسهیلات تکلیفی و ضعف در سیستم و ابزار مناسب نظارتی نیز در شکل‌‌‌گیری این ناترازی نقش داشته‌‌‌ است. ناترازی انرژی نیز در سال‌های اخیر، چه به شکل کمبود برق در تابستان و چه به‌صورت کمبود گاز در زمستان در کاهش تولید صنایع مختلف اثرگذار بوده و باعث کاهش صادرات و ارز‌آوری شده است که در نهایت بر تورم اثرگذار است.

🔺ناترازی پنجم هم ناترازی صندوق‌های بازنشستگی است که فشار زیادی به بودجه دولت تحمیل کرده و در بالا رفتن کسری بودجه و افزایش تورم به طور غیرمستقیم اثرگذار است. لازم به ذکر است که کاهش و حل هریک از این ناترازی‌‌‌ها نیازمند راهکارهای متفاوتی است و نمی‌‌‌توان نسخه واحدی برای همه آنها پیچید. همچنین باید به «انتظارات تورمی» در جامعه نیز توجه ویژه‌‌‌ای داشت که با توجه به تنش‌ها ذکرشده و احتمال روی کار آمدن ترامپ در آمریکا، ممکن است در سال‌جاری تشدید شود و روی تورم اثر بگذارد.

🔺پس همچنان چالش اصلی اقتصاد ما تورم است و کنترل آن باید هدف اصلی سیاستگذار اقتصادی باشد. همچنین باید در نظر داشت که اعتماد به عنوان یک ضرورت اجتماعی و عامل اصلی اتحاد، انسجام، ثبات و نظم، همه موضوعات را دگرگون کرده و بر زندگی ما اثر می‌گذارد. سرمایه‌گذاری، تولید و اشتغال در سایه اعتماد بنا می‌شود. وجود اعتماد موجب افزایش سرعت تعاملات بین انسان‌ها و سهولت بخشیدن به فعالیت‌های اقتصادی و افزایش کارآیی و اثربخشی در اقتصاد می‌شود و هزینه‌های کسب‌وکار و کنترل‌های اضافی را کاهش می‌دهد، به طوری که موفقیت‌ها در سایه

🔺اعتماد شکل گرفته و باعث رشد و پیشرفت کشور می‌شود و اگر اعتماد به عنوان شاخص اصلی سرمایه اجتماعی بهبود نیابد، اجرای سیاست‌‌‌های اصلاحی در اقتصاد، از جمله نرخ حامل‌های انرژی، ناممکن خواهد بود و سیاست‌‌‌های اصلاحی اولویت‌‌‌دار باید به شکلی باشد که بر معیشت و زندگی مردم اثرگذار باشد تا اعتماد شهروندان به سیاستگذار احیا شود./ دنیای اقتصاد

👇متن کامل این یادداشت را در سایت اتاق بازرگانی تهران بخوانید:

https://news.tccim.ir/?77823

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️صفحه نخست چند نشریه اقتصادی

🔺شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

@TEHRANCHAMBER

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️انگیزه‌ای برای توسعه صادرات فولاد باقی نمانده است
▫️مهرداد صابری، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران:

🔺صادرات اغلب صادرکنندگان شناسنامه‌دار در حوزه فولاد به نزدیک صفر رسیده است. این وضعیت نتیجه سیاست‌های اعمال شده در حوزه وضع عوارض صادراتی و رفع تعهد ارزی است.

🔺دولت صنایع تکمیلی زنجیره فولاد را که محصول نهایی صادر می‌کنند و عمدتا غیردولتی و غیرخصولتی هستند،‌ مجبور می‌کند ارز حاصل از صادرات را در سامانه نیما عرضه کنند. در گذشته، صادرکننده می‌توانست از محل صادرات خود، ماشین‌آلات و مواد اولیه وارد کند، اما با لغو این سیاست، دیگر انگیزه‌ای برای صادرات فولاد باقی نمانده است.

🔺صنعت فولاد به عنوان یکی از ارزآورترین صنایع کشور بعد نفت و پتروشیمی با مشکل روبه‌رو شده است. با ادامه این روند، چین، ترکیه و کشورهای CIS جای ما را در بازارهای صادراتی خواهند گرفت. با وجود بخشنامه‌هایی که در کشور ما صادر می‌شود، مشتریان دیگر به تامین‌کننده ایرانی اعتماد ندارد. چرا سیاست‌گذار مقرراتی را وضع می‌کند که خلاف شعار سال، خلاف منافع ملی و اشتغال‌زایی است؟

👈بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/story?nid=77818

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️بزرگترین چالش پیش روی جهش تولید، تورم است

▫️عباس آرگون عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی تهران

🔺تورم اولین مشکل تولید است؛ تورم باعث افت ارز پول ملی می‌شود و قدرت خرید را کاهش و تقاضا را تحت تأثیر خود را قرار می‌دهد. بنگاه‌های تولیدی هم با توجه به شرایط تورمی، در تأمین مالی و مواد اولیه دچار مشکل هستند. از سویی دیگر با توجه به بالا بودن نرخ هزینه‌های تأمین مالی و مشکل اخذ تسهیلات و محدود بودن منابع بانکی، تأمین مالی بنگاه‌ها نیز دچار مشکل شده است. همچنین در فرایند ثبت سفارش و تخصیص ارز و قیمت گذاری‌های دستوری مشکلات عدیده ای وجود دارد.

🔺با توجه به شرایط تورمی نیازهای مالی بنگاه رو به افزایش است. وقتی بنگاه‌ها در حوزه تأمین مالی مشکل داشته باشند توانی برای تأمین مواد اولیه ندارند؛ با توجه به شرایط تورمی اگر بنگاه تولیدی امسال برای خرید مواد اولیه به ۵۰ واحد پول نیاز داشته باشد سال آینده برای تأمین همان میزان مواد اولیه باید ۱۵۰ واحد پول خرج کند.

🔺این منابع پولی با توجه به هزینه‌های بالایی که در تأمین مالی دارند اولاً در تأمین مشکل دارند و ثانیاً در نرخ تأمین مشکل دارند زیرا بازدهی بنگاه‌های تولیدی پایین است اما نرخ هزینه‌های تولید بالاست؛ به عنوان مثال بانک مرکزی پارسال اوراق گواهی سپرده را با سود ۳۰ درصدی منتشر کرد وقتی این پول توسط بانک تأمین می‌شود نرخ مؤثر ۳۵ درصد و در نهایت بهای تمام شده این پول برای بانک ۴۰ درصد می‌شود؛ بنابراین با نرخ بالاتر از ۴۰ درصد باید تسهیلات دهد. بنگاه تولیدی که بخواهد این تسهیلات را بگیرد بازدهی در این اندازه را ندارد زیرا حاشیه سود بنگاه‌ها پایین است.

🔺در مجموع تورم موجب کاهش خرید مصرف کنندگان و همچنین کم شدن قدرت تأمین مواد اولیه در تولیدکنندگان شده است.

🔺برای تسهیل تأمین مواد اولیه مجموعه‌ای از عوامل از نحوه تأمین مالی تا ترخیص مواد از گمرکات باید اصلاح شود. تخصیص ارز و ثبت سفارش‌ها نیز از دیگر موانع تأمین مواد اولیه است زیرا معمولاً برای تأمین و ترخیص مواد اولیه از گمرکات بازه‌های زمانی طولانی سپری می‌شود که تولیدکننده را دچار مشکل می‌کند./ مهر

@TEHRANCHAMBER

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️صفحه نخست چند نشریه اقتصادی

🔺چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

@TEHRANCHAMBER

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▫️پادکست شماره ۱۷ آینده‌نگر منتشر شد

▪️راه رهایی

🔺پادکست شماره ۱۷ آینده‌نگر به جدیدترین شماره ماهنامه آینده‌نگر که در پایان فروردین ۱۴۰۳ منتشر شده، اختصاص یافته است. در پادکست خلاصه‌ای از موضوعاتی که در نشریه به آن پرداخته شده،‌ بیان می‌شود و به نوعی نشریه به صورت صوتی برای علاقمندان مرور می‌شود.

🔺در این شماره به صورت اختصاصی به این سوال پاسخ داده شده است که چگونه می‌توان مسیر رونق تولید در اقتصاد ایران را پیدا کرد؟

@TEHRANCHAMBER

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️نقش روایت‌ها در اقتصاد کشورها

✍جعفر خیرخواهان، اقتصاددان

🔺️روایت‌ها ازجمله ثروت‌های مهم هر ملتی هستند. قدرت بالقوه روایت در آماده‌سازی و به حرکت درآوردن توده‌ها قابل مقایسه با انواع فناوری‌های زیرساختی مانند نیروی برق، جاده و خطوط راه‌آهن است.

🔺️هر روایتی تلاش می‌کند واقعیت بیرونی را به نحوی خاص برای ما معنادار و قابل تفسیر کند و ارزش‌هایی را مهم‌تر جلوه دهد و به جامعه منتقل کند. این روایت‌ها حتی به شکل غیرمستقیم به جامعه القا می‌کنند که چگونه کار کند، چگونه پول درآورد، چگونه خرید و فروش کند و منفعت کسب کند و فقیر یا ثروتمند، بخشنده یا حریص باشد. جامعه موفق و جامعه‌ای که در مرحله خیز و خیزش قرار دارد روایت‌هایی مشترک و مورد پذیرش همه دارد؛ روایت‌هایی که موقعیت آن جامعه را در جهان معنادار و خواستنی و مطلوب می‌کند. روایت صرفا یک داستان یا توصیفی از یک سلسله رویدادها نیست، بلکه شیوه خاص تبیین یا درک و فهم رویدادها است.

🔺کتاب «اقتصاد روایی» نوشته رابرت شیلر، اقتصاددان و برنده جایزه نوبل اقتصاد اثر داستان‌ها و روایت‌های عامه‌پسند درباره رویدادها و روندهای اقتصادی را کندوکاو می‌کند. طبق استدلال شیلر، روایت‌ها درباره پدیده‌های اقتصادی تاثیر معناداری بر اطمینان مصرف‌کننده، تصمیمات سرمایه‌گذاری و نهایتا عملکرد اقتصادی می‌گذارد.

🔺 او گسترش اخبار را با پخش شدن ویروس مقایسه می‌کند و توضیح می‌دهد چگونه رفتار اقتصادی عموم تحت تاثیر داستان‌ها درباره رونق و رکود بازار و بحران‌های مالی است. شیلر رویدادهایی مانند بحران بزرگ، حباب دات کام و رونق و رکود املاک و مستغلات را این‌گونه تحلیل می‌کند که داستان‌گویی و باورهای عام به این پدیده‌های اقتصادی انجامید.

🔺حزب و جناح حاکم روایتی مثبت از شرایط فعلی اقتصاد تبلیغ می‌کند تا بتواند نیروی محرکه مثبتی برای اقتصاد ایجاد کند. این سیاست براساس پیش‌فرضی است که هر چقدر روایت ساخته‌شده درباره اقتصاد مثبت‌تر و خوش‌بینانه‌تر باشد مصرف‌کنندگان، تولیدکنندگان، سرمایه‌گذاران و دیگران با احتمال بیشتر تصمیماتی می‌گیرند که اقتصاد را تقویت خواهد کرد و محبوبیت حزب حاکم افزایش خواهد یافت.

🔺در نقطه مقابل حزب و جناح مخالف را داریم که با هدف مصرف انتخاباتی سعی می‌کند روایتی منفی و بدبینانه از اقتصاد کنونی به تصویر بکشد؛ چون فرض را بر این می‌گذارد که در هر وضعیت اقتصادی معین، هرچه روایت منفی‌تری از اقتصاد منتشر کند در انتخابات بعدی آرای بیشتری به نفع خود جلب و جذب خواهد کرد.

🔺همچنین هر چه به موسم انتخابات نزدیک می‌شویم، احزاب و جناح‌های مخالف دولت مستقر تلاش می‌کنند روایت زیبا و دلپسند و تصویر خوش‌بینانه در صورت روی کار آمدن خود بیان و ترسیم کنند. به این ترتیب یک «بازار برای روایت‌ها» شکل می‌گیرد که هر گروهی با اهداف متضاد و روش‌های مختلف اخلاقی و غیراخلاقی در آن شرکت و بازی می‌کند./دنیای اقتصاد

👇متن کامل این یادداشت را در سایت اتاق بازرگانی تهران بخوانید:

https://news.tccim.ir/?77811

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▫️ نشست مشترک دو کمیسیون کشاورزی و بازار پول و سرمایه اتاق تهران برگزار شد

▪️ بررسی مزایای کشت قراردادی برای تامین مالی بخش کشاورزی

🔺 نشست مشترک دو کمیسیون «بازار پول و سرمایه» و «کشاورزی و صنایع تبدیلی» اتاق بازرگانی تهران با دستور بررسی طرح پایلوت کشاورزی قراردادی و با حضور نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی برگزار شد. در این نشست مزایای طرح کشاورزی قراردادی و اجرای آزمایشی آن در برخی مناطق مورد بحث قرار گرفت، طرحی که با تامین مالی ساده‌تر می‌تواند موجب انتفاع دوجانبه بخش کشاورزی و صنایع غذایی شود و به صادرات هدفمند بینجامد.

👈 بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/story?nid=77810

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️لزوم اصلاح فضای کسب‌وکار بانکی

✍امیرحسین امین‌آزاد

🔺شبکه بانکی کشور دارای سه ذی‌نفع عمده است: سپرده‌گذاران، تسهیلات‌گیرندگان و بانک‌ها. در شرایط فعلی و به‌دلیل تعیین دستوری نرخ بهره، سپرده‌گذاران بازندگان اصلی عملیات بانکی هستند. میزان و مبلغ بازندگی آنها به شکاف نرخ سود سپرده‌ها و نرخ تورم مرتبط است. هرقدر این شکاف بزرگ‌تر باشد، میزان بازندگی سپرده‌گذاران بیشتر است. تسهیلات‌گیرندگان اصلی‌ترین منتفعان نرخ‌های سود دستوری هستند. در شرایط وجود نرخ تورم ۴۰ یا ۵۰درصدی، دریافت تسهیلات با نرخ حداکثر ۲۳درصدی چیزی جز مائده آسمانی نخواهد بود.

🔺بانک‌ها به‌عنوان کارگزاران وجوه، در رده دوم بازندگان پس از سپرده‌گذاران قرار می‌گیرند. آنها مجبورند برای تامین درخواست‌های حداقلی سپرده‌گذاران، نرخ سود سپرده‌ها را تا سقف مقرر (و حتی بالاتر از آن) بالا ببرند؛ ولی از آن طرف امکان دستکاری زیادی در نرخ سود تسهیلات ندارند. لذا نتیجه عملیات بانکی برای اکثریت بانک‌ها (تفاضل نرخ سود پرداختی به سپرده‌گذاران با درآمد حاصل از تسهیلات اعطایی) منفی و حاکی از ضررهای سنگین است.

🔺در مواردی که نتیجه عملیات بانکی نیز سودآوری بانک باشد، به‌هیچ‌وجه تورم را پوشش نمی‌دهد.سرمنشأ اغلب تخلفات و سوءجریانات مالی یا غیر مالی در شبکه بانکی کشور را باید در بستر همین وضعیت نابسامان عدم انتفاع همه ذی‌نفعان از انجام عملیات بانکی جست‌وجو کرد.سوالی که الان مطرح می‌شود این است که آیا در مکانیزم انجام عملیات بانکی می‌توان به تغییراتی دست یازید که حداقل سپرده‌گذاران به سودی بالاتر از نرخ تورم دست یابند، تسهیلات‌گیرندگان به پرداخت هزینه سودی معادل با نرخ تورم ملزم شوند و سهامداران بانک‌ها به سودی معادل با نرخ تورم دست پیدا کنند؟آیا امکان دستیابی به مدلی برای دستیابی به چنین اهدافی برای سه ذی‌نفع اصلی شبکه بانکی کشور هست یا خیر؟

🔺پاسخ به این سوال از آن جهت مهم است که هر اقدام اصلاحی در بانک‌های کشور، نیازمند پیاده‌سازی مدلی برای بهبود فضای کسب‌وکار بانکی است وگرنه با انحلال و تصفیه هر سی‌واندی بانک دولتی و غیردولتی موجود، بازهم با تاسیس بانک‌های جدید، این چرخه معیوب بازتولید خواهد شد.منتج به زیان شدن انجام عملیات بانکی در بانک‌ها، دریچه ورود بانک‌ها به شرکت‌داری و خرید دارایی‌های ثابت، اعطای تسهیلات به اشخاص مرتبط، اعطای تسهیلات ضرب‌دری و سایر سوءجریانات مالی و غیرمالی در شبکه بانکی کشور است. بستن این دریچه پرخطر منوط به بازکردن مسیر انجام عملیات بانکی به‌گونه‌ای است که هر سه ذی‌نفع عمده عملیات بانکی در وضعیت انتفاع واقعی قرار گیرند./ دنیای اقتصاد

@TEHRANCHAMBER

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️صفحه نخست چند نشریه اقتصادی

🔺دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

@TEHRANCHAMBER

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▫️ در یازدهمین نشست کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران مطرح شد

▪️ دور ماندن صنعت نساجی از بازارهای بین‌المللی

🔺 نمایندگان بخش خصوصی در نشست یازدهم کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران میزبان فعالان صنعت نساجی و پوشاک بودند و عمده‌ترین مشکلات این صنعت مانند تخصیص و بازگشت ارز صادراتی، قاچاق به‌ویژه قاچاق پوشاک استوک و عدم برگزاری نمایشگاه پوشاک در سایت نمایشگاه بین‌المللی مورد بحث و بررسی قرار گرفت که موجب دور ماندن این صنعت کاملاً خصوصی از بازارهای بین‌المللی شده است.

👈 بیشتر بخوانید:


https://news.tccim.ir/story?nid=77803

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️به تصمیم‌های استراتژیک نیازمندیم

▫️محمد عبده‌زاده، رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران

🔺صنایع داروسازی کشور توان ایجاد تراز مثبت تجاری در این صنعت برای کشور را دارند، تامین مالی، بدهی‌ معوق دانشگاه‌های علوم پزشکی و دستگاه‌های دولتی و مشکلات مربوط به ورود به بورس سه چالش جدی صنایع داروسازی کشور است.

🔺بدهی دانشگاه‌های علوم پزشکی به صنایع داروسازی به ۲۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. صنایع داروسازی کشور در شرایط کنونی نیاز جدی به بازسازی و نوسازی تجهیزات خود دارند و برآوردها نشان می‌دهد که نیاز ارزی شرکت‌های تولیدی در این بخش برای این مهم، سالانه ۲۵۰ میلیون دلار است.

@TEHRANCHAMBER

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️سیاستگذاری دستوری و مسائل آن

✍موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان

🔺برای مردمان عادی قیمت یک کالا عبارت است از نرخی که با آن می‌توان خرید و فروش انجام داد؛ اما برای باورمندان به نظام دستوری، قیمت چیزی است که سیاستگذاران با معیارهای خود اعلام می‌کنند و همه طرف‌های ذی‌ربط باید آن را بپذیرند. در واقع آنها دانش برتری ندارند، بلکه دچار توهمی هستند که آن را دانش تصور می‌کنند.

🔺این داستان دهه‌هاست تکرار می‌شود، از تعیین نرخ ارز دستوری ۶۰ تومانی در اوایل دهه۱۳۷۰ گرفته تا برسیم به دلار ۱۲۲۶تومان در اوایل دهه۱۳۹۰، دلار ۴۲۰۰تومانی سال۱۳۹۷ و البته دلار ۲۸۵۰۰تومانی دولت کنونی. امکان‌پذیر بودن تکرار این توهم دانش ریشه در ابطال‌ناپذیر بودن گزاره‌ای عجیب و حیرت‌انگیز دارد که البته به‌صورت تلویحی از سوی سیاستگذاران دستوری بیان می‌شود و مضمون آن این است: «واقعیت آن چیزی است که ما می‌گوییم، هر روایتی غیر از این توطئه دشمنان است.»

🔺«پس چه باید کرد؟» پیچیدگی مساله و دشواری حل آن بیشتر ریشه در طرح صورت‌مساله دارد. صورت مساله از دیدگاه عامه مردم اغلب ناظر به رفتار انفعالی دولت است. اینکه مردم توقع دارند دولت انفعالی رفتار نکند و با سیاستگذاری درست به تدبیر مسائل کشور بپردازد، توقع بجایی است. اما مساله دقیقا شناخت همین سیاستگذاری درست است؛ چراکه اغلب مسائل را سیاستگذاری‌های نادرست گذشته به‌وجود آورده است.

🔺پس آنچه باید به مطالبه مردم از دولت تبدیل شود این نیست که سیاست‌های دستوری خود را ادامه دهد و مثلا به کنترل و تثبیت قیمت‌ها در بازار بپردازد، بلکه این است که به سیاستگذاری قاعده‌مند اقتصادی روی آورد؛ یعنی کسری بودجه را کنترل کند و از قیمت‌گذاری دستوری در بازار پول، کالا و خدمات اجتناب ورزد؛ چون این سیاست‌ها به‌طور مستقیم و غیر مستقیم موجب افزایش ناترازی‌های مالی گسترده در نظام اقتصادی کشور می‌شود و به افزایش کسری بودجه دولت و انبساط نقدینگی می‌انجامد که نتیجه نهایی آن تورم مزمن فزاینده است. بهتر است صورت‌مساله را به زبان عرفی برای عامه مردم توضیح داد تا مطالبات آنها از دولت اهرم فشار موثری باشد برای اصلاح امور.

🔺دولت موظف است تورم را کاهش دهد؛ اما برای دست یافتن به این هدف به جای تاکید بر سیاست‌های دستوری بی‌فایده باید سیاستگذاری قاعده‌مندی را در پیش گیرد که ناظر است بر کاهش هزینه‌های غیرضروری دولت، آزاد‌سازی فضای کسب‌وکار برای تولید ثروت بیشتر که به پایه مالیاتی بزرگ‌تر و در نتیجه درآمد بیشتر برای دولت می‌انجامد. البته در کنار این تدابیر باید به اصلاح نظام بانکی و مالی نیز دست یازید. تسهیلات تکلیفی با نرخ بهره‌های حقیقی منفی که مصداق بارز اقتصاد دستوری است عامل مهمی در ناترازی بانک‌ها و در نتیجه دست‌اندازی بانک‌ها به منابع بانک مرکزی و نهایتا افزایش پایه پولی و تورم است.

🔺این‌گونه سیاست‌های دستوری است که علت بروز فسادهای مالی گسترده و اتلاف منابع است. باید برای مردم توضیح داد که معضلات اقتصادی کنونی ریشه در رویکرد دستوری دارد که باید کنار گذاشته شود و جای خود را به سیاستگذاری قاعده‌مند مبتنی بر عقل سلیم و یافته‌های علم اقتصاد دهد. درست است که توضیح این مسائل برای افکار عمومی که سال‌های درازی است عادت به شنیدن راه‌حل‌های ساده دستوری دارد، کار آسانی نیست؛ اما با توجه به اینکه دستور اغلب با عرف مبتنی بر قواعد ریشه‌دار ناسازگار است، می‌توان امیدوار بود اگر توضیحات به زبان عرف رایج و مورد قبول مردم بیان شود، بتواند به تدریج مقبولیت عام پیدا کند و رفتار مبتنی بر دستور را پس زند. / دنیای اقتصاد

👇بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/?77800

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️صفحه نخست چند نشریه اقتصادی

🔺یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

@TEHRANCHAMBER

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▫️ در جلسه کارگروه اتاق فکر همکاری‌های ایران و عربستان مطرح شد

▪️ ضرورت پذیرش استانداردهای متقابل در حوزه گمرک و لجستیک

🔺 در جلسه کارگروه گمرک، لجستیک و استاندارد اتاق فکر همکاری‌های اقتصادی ایران و عربستان، ضرورت پذیرش استانداردهای متقابل در حوزه گمرک و لجستیک برای توسعه و تسریع مبادلات تجاری مورد تاکید قرار گرفت.

👈 بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/story?nid=77825

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

«اتاق در رسانه‌‌»

▪️ بولتن دیجیتال اتاق در رسانه‌ها که به صورت روزانه توسط روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران تهیه می‌شود شامل چهار بخش اخبار اتاق تهران، اتاق ایران، اتاق‌های استانی و اخبار اقتصادی است.

🔺 شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

http://www.newswire.ir/bulletin/5b5bae2254

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️شجاع‌الدین بازرگانی، عضو سابق هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، دار فانی را وداع گفت

🔺شجاع‌الدین بازرگانی که در دوره هفتم هیات نمایندگان اتاق تهران طی سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳ به عنوان قائم‌مقام وزیر بازرگانی یکی از نمایندگان دولت در اتاق تهران بود، بعد از طی یک دوره بیماری دار فانی را وداع گفت.

🔺او متولد ۱۳۳۶ بود و سمت‌های مدیریتی متفاوتی در وزارت بازرگانی و وزارت نفت داشت. او که حدود ۱۴ سال سابقه در معاونت امور حقوقی و مجلس وزارت نفت یکی از طولانی‌ترین دوره‌های مدیریتی در صنعت نفت را پشت سر گذاشت، امروز (چهارشنبه، ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳) دارفانی را وداع گفت.

🔺روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران این ضایعه را به خانواده، دوستان و همکاران ایشان تسلیت می‌گوید.
روحش شاد و یادش گرامی

(عکس‌ها: سعید عامری/ اتاق تهران)

@TEHRANCHAMBER

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️تعدد درگاه‌های صدور مجوز، ظلم داخلی به کسب‌وکارها

✍محمود نجفی‌عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران:

🔺پیشرفت اقتصادی کشورهای جهان و برخی همسایگان دور و نزدیک ما شتابان شده‌است. نمونه عجیب ولی واقعی هند است. مهمترین خاطره جمعی ایرانی‌ها از هند مربوط به بالیود و جامعه بحران‌زده در چاه فقر و سنت‌های غریب هند است ولی واقعیت امروز از آن تصویر قدیمی فاصله بسیار دارد.

🔺درحال حاضر اقتصاد هند سریع‌ترین رشد را در جهان تجربه می‌کند. نرخ رشد سالانه اقتصاد این کشور بین ۶ تا ۷ درصد است. این رقم رشک‌برانگیز است. هند پنجمین اقتصاد بزرگ جهان شناخته می‌شود. نکته جالب اینجاست که انتظار می‌رود این اقتصاد تا سال ۲۰۲۷ به سومین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شود. یعنی پس از آمریکا و چین قرار است اقتصاد هند حرف اول را بزند. این کشور به ترکیبی از پروژه‌های عظیم زیرساختی، توسعه بخش خدمات و همچنین نوعی نظام رفاه تکیه کرده‌است.

🔺هند طی چند سال اخیر مسیر توسعه را پیدا کرده ‌و آن را رها نمی‌کند. آنها هرچقدر جلو رفته‌اند، اقتصاد ایران درجا زده‌است. تحلیل‌های عمیق و استدلال‌های فلسفی را باید رها کرد. یک مثل ساده گویا در مورد تفاوت رفتارهاست، مربوط به نظام بروکراتیک دو کشور است.

🔺بررسی‌ها نشان می‌دهد اقتصاد ایران با تورم شدید تعداد درگاه‌های صدور مجوز مواجه شده است. آنهم در شرایطی که یک دهه تاکید بخش خصوصی و کارشناسان اقتصادی بر حذف بروکراسی‌های زائد بوده است.

🔺اتاق تهران، فهرستی از این درگاه‌های صدور مجوز تهیه‌کرده که نشان می‌دهد تعداد آن‌ها با هیچ استاندارد جهانی سازگار نیست. این بروکراسی زائد خود عامل بازدارنده توسعه اقتصاد ملی است که اتفاقاً ارتباطی با رفتارهای ظالمانه خارجی ندارد و به‌نوعی ظلم داخلی به کسب‌وکارها به شمار می‌آید.

🔺اما هندی‌ها، چینی‌ها، ژاپنی‌ها چه کرده‌اند؟ همین کشور همسایه ترکیه چطور بستر کارآفرینی را مهیا کرده‌است؟ اوضاع امارات در زمینه صدور مجوز کسب‌وکار چطور است؟ همین جزییات است که مسیر توسعه را کج می‌کند و میان ایران و هند تفاوت می‌سازد.

🔺اما به قول آن بیت معروف «ما کجاییم در این بحر تفکر تو کجایی؟» فعلا که کسی شنوای این حرفها نیست ولی اقداماتی مانند حذف این درگاه‌ها هم می‌تواند در این شرایط کمی آسایش به کارآفرینان هدیه کند.

👇صفحه اینستاگرام رئیس اتاق بازرگانی تهران:

https://www.instagram.com/p/C6swh2JNd5I/?igsh=MTl5a2RlYWtwOGI5eA==

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

«اتاق در رسانه‌‌»

▪️ بولتن دیجیتال اتاق در رسانه‌ها که به صورت روزانه توسط روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران تهیه می‌شود شامل چهار بخش اخبار اتاق تهران، اتاق ایران، اتاق‌های استانی و اخبار اقتصادی است.

🔺 چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

http://www.newswire.ir/bulletin/88aeed7bd8

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▫️گزارش معاون توسعه خدمات کسب وکار اتاق تهران از دستاوردهای نمایشگاه ایران اکسپو۱۴۰۳

▪️بازدیدکنندگان نمایشگاه به خریداران کالا تبدیل می‌شوند

🔺محمودرضا طاهری، معاون توسعه خدمات کسب‌وکار اتاق تهران در گزارشی از روند برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو ۱۴۰۳ گفت که اتاق تهران در دو سالن ۳۵ و ۴۱ نمایشگاه بین‌المللی تهران حضور فعال داشته تا به توسعه زنجیره ارزش پوشاک و دارو و دیگر زنجیره ارزش‌های استان از جمله فرآورده‌های دارویی و قطعات خودرو کمک کند.

🔺 بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/story?nid=77813

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️آینده‌نگر را بشنوید

🔺شماره ۱۷ پادکست آینده‌نگر منتشر شد. در این شماره مهمترین موضوعات روز اقتصاد ایران و جهان با تیتر «راه رهایی» مرور شده‌اند.

👇این شماره از پادکست آینده‌نگر را در کست باکس بشنوید:

https://castbox.fm/vd/697525895

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️صفحه نخست چند نشریه اقتصادی

🔺سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

@TEHRANCHAMBER

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▫️ در یازدهمین نشست کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران نقد شد

▪️ چالش مالیات‌ستانی با سامانه‌ها و ابزارهای جدید

🔺 نمایندگان بخش خصوصی در یازدهمین نشست کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق تهران، با بررسی چالش‌های پیش روی اجرای قانون سامانه مؤدیان و پایانه‌های فروشگاهی، از ضرورت آموزش دقیق و شفاف فعالان اقتصادی پیش از اجرای این قانون گفتند. هم‌چنین در این نشست که با حضور مدیران ارشد تعدادی از شرکت‌های معتمد مالیاتی برگزار شد، چند و چون ماهیت و فعالیت این شرکت‌ها نیز به بحث گذاشته شده و نمایندگان این شرکت‌ها تاکید کردند که صرفاً به عنوان بازوی سازمان امور مالیاتی فعالیت می‌کنند و مالیات‌ستان نیستند.

👈 بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/story?nid=77809

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

«اتاق در رسانه‌‌»

▪️ بولتن دیجیتال اتاق در رسانه‌ها که به صورت روزانه توسط روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران تهیه می‌شود شامل چهار بخش اخبار اتاق تهران، اتاق ایران، اتاق‌های استانی و اخبار اقتصادی است.

🔺دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

http://www.newswire.ir/bulletin/d919b1290a

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️برگزاری کارگاه‌های تخصصی آشنایی با نحوه استفاده از اعتبار مالیاتی

🔺بر اساس ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانش‌بنیان و لزوم آشنایی شرکت‌های دانش بنیان و غیردانش‌بنیان با تسهیلات مالیاتی در دسترس، مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران، دومین کارگاه تخصصی آشنایی با نحوه استفاده از اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه و سرمایه‌گذاری را برگزار کرد.

🔺از آنجاکه بارگذاری اسناد مربوط به تحقیق و توسعه در فرصت زمانی محدود انجام می‌شود و با توجه به پیچیدگی‌های تهیه این پروپوزال‌ها، ارسال درخواست مربوطه، کار چندان ساده‌ای نیست و به‌راحتی نمی‌توان از آن استفاده کرد.

🔺از این رو، در کارگاه مذکور از افراد متقاضی که در پی فراخوان منتشر شده ثبت‌نام خود را تکمیل کرده‌اند، دعوت شد تا جهت آشنایی با این روند از دانش مشاور متخصص این حوزه بهره ببرند.

🔺لازم به ذکر است این کارگاه‌ها به صورت منظم در حال برگزاری بوده و نخستین جلسه آن نیز پیرو همین موضوع هفته گذشته به صورت آنلاین برگزار و به ابهامات شرکت‌کنندگان در رابطه با استفاده از تسهیلات مالیاتی دیده شده در ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانش‌بنیان پاسخ داده شد.

@TEHRANCHAMBER

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▫️ پیشنهاد عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در اجلاس اتاق‌های بازرگانی عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا

▪️ ضرورت مشارکت در توسعه زنجیره های ارزش منطقه‌ای

🔺 فریال مستوفی، رئیس مرکز خدمات سرمایه‌گذاری اتاق تهران در دومین اجلاس اتاق‌های بازرگانی عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا که در اصفهان برپا شده بود، پیشنهاد سرمایه‌گذاری کشورهای عضو در توسعه زنجیره ارزش منطقه‌ای را مطرح کرد.

👈 بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/story?nid=77804

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▫️رشد بخش خصوصی ممکن است؟

▪️بخش خصوصی، بال اصلی توسعه

🔺برای رسیدن به توسعه پایدار و تقویت بخش خصوصی، پایگاه قدرت حکومت چه ساختی باید داشته باشد؟ برای مقطع عاجل پیش رو، یک مطالبه خوب تشکل‌ها می‌تواند «کوچک و پاسخگو شدن حکومت» و نه فقط دولت باشد. مطالبه بلندمدت‌تر: حذف کامل رانت از اقتصاد. مطالبه بنیادی‌تر: استوارسازی شاکله حکومت بر بخش خصوصی و بازار. مطالبه خیلی بنیادی‌تر: تبدیل فلسفه وجودی حکومت از هدایت‌گری به حمایت‌گری است.

🔺همچنین باید این سیاست‌ها اتخاذ شود: احترام واقعی به مالکیت خصوصی و طبعاً ممانعت از تعرض به آن به بهانه‌های رنگارنگ. شفاف‌سازی همه معاملات اقتصادی در همه سطوح. حذف اختیار تصرف همه نهادهای حکومتی بطور کلی در دارایی‌هایی که به موجبی جز مالکیت قانونی در اختیارشان است. حمایت از آزادی همه رسانه‌ها برای افشای فساد و رانت‌خواری. الزامی کردن هیئت منصفه قرعه‌ای و ناثابت در همه دادگاه‌های مسئول رسیدگی به مفاسد اقتصادی. مرحله‌بندی برای حذف اقتصاد خصولتی.

👇بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/?77802

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

«اتاق در رسانه‌‌»

▪️ بولتن دیجیتال اتاق در رسانه‌ها که به صورت روزانه توسط روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران تهیه می‌شود شامل چهار بخش اخبار اتاق تهران، اتاق ایران، اتاق‌های استانی و اخبار اقتصادی است.

🔺یکشنبه‌ ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

http://www.newswire.ir/bulletin/73baea8e50

Читать полностью…

اتاق بازرگانی تهران

▪️علیه اندیشه‌های زنگ زده

✍محمود نجفی‌عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران در اینستاگرام نوشت:

🔺کدام سرمایه ارزشمندتر است؟ ثروت یا علم و دانش؟ این پرسشی ابدی و ازلی است. هرکس براساس ذائقه و موقعیت خود به آن، پاسخ می‌دهد. البته که احتمالا عموم جامعه گزینه دوم را انتخاب می‌کنند. اما فارغ از کلیشه‌ها و اظهارنظرهای شعارزده، باید «دانش» را بالاترین ثروت هر ملتی قلمداد کرد. دانش در نهایت ثروت هم خلق می‌کند ‌و منشا سعادت می‌شود.

🔺برهمین اساس هم اقتصادهایی مانند ژاپن طی چندین دهه تمرکز خود را صرف خلق دانش و تکنولوژی کردند و نتیجه آن را هم دیده‌اند. اما دانش چطور رشد می‌کند؟ نظام آموزشی در کشورهای مانند ژاپن، مالزی، سنگاپور و حتی اخیرا امارات مروجان اصلی راه دانش‌اند.

🔺آنها به مردم می‌آموزند که مسیر ثروت هم از دانش عبور می‌کند. «توانا بود هرکه دانا بود» یک مصرع گویا از فردوسی است که همین استدلال را بیان و تایید می‌کند که توانایی پس دانایی می‌رسد.

🔺اما این اصل را باید پذیرفت که مسیر تعالی دانش نیز از حضور موثر و اثربخش معلمان و اساتید دانشگاه می‌گذرد. آنان سرمایه‌های اصلی آینده کشورشان را تربیت می کنند و پرورش می دهند. البته که برخوردهای قهری اخیر با برخی اساتید دانشگاه نشان دهنده عدم درک درست از اهمیت حضور آنان است.

🔺آموزگاران چه در سطح دانشگاه و چه آموزش عمومی می توانند با الگوسازی درست بذر کار و تلاش را در ذهن دانش آموزان کشور بکارند تا در آینده شاهد حضور جوانانی در بازار کار و جامعه باشیم که ایران دوستی و مسئولیت پذیری در جامعه مهم ترین ویژگی هایشان باشد.

🔺اما نظام آموزشی ایران قطعا نیاز به بازنگری دارد. آنچه چندین دهه قبل کاربردی بود، اکنون دیگر معنا ندارد. البته که گاهی دیدگاه‌های «زنگ زده» مانع از بازنگری نظام آموزشی می‌شود. اما همین بس که مخالفان نوسازی نظام آموزشی بدانند که دستگاه انسان‌ساز نظام آموزشی اکنون آنچنان که باید در خدمت اقتصاد و توسعه ملی نیست.

🔺درحالی که هر عقلی تاکید دارد، مسیر پیشرفت از توسعه دانش می‌گذرد ولی متاسفانه گاهی به نظر می‌رسد که مسیر تعالی دانش هم متوقف شده‌است.

🔺روز معلم را به این بزرگواران تبریک می‌گویم. امیدوارم آنان در الگوسازی برای آینده سازان کشور از زندگی کارآفرینان بزرگ بهره بگیرند و فرهنگ کار را ترویج دهند زیرا راه توسعه ایران و پایان گرفتن فقر و محرومیت ها از توسعه صنعتی می گذرد.   

👇برای مشاهده صفحه اینستاگرام رئیس اتاق بازرگانی تهران روی لینک زیر بزنید:

https://www.instagram.com/p/C6bpKQVtNHF/?igsh=YjJzOHE1ZnM3eTBs

Читать полностью…
Подписаться на канал