statusnasihatislam | Неотсортированное

Telegram-канал statusnasihatislam - ❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

205

Sesunggunya agama yang diterima di sisi Allah adalah Islam. Pemberian mana yang lebih mulia daripada pemberian Islam. Tiada agama yang di terima makhluk selain Islam.

Подписаться на канал

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Catatan: Dr Nadiah Yusof

Kes remaja yang membakar tahfiz mengingatkan saya kejadian 8 tahun lepas ketika saya masih seorang pelatih.Saya terima seorang pesakit awal 20-an yang ditetak dengan parang di kedua2 belah tangannya. Kira-kira tak lebih dari 10 deep laceration wound di sana. Dia datang bersama-sama sepasukan anggota polis dalam keadaan separuh sedar.

Ini kali pertama saya lihat luka seperti itu. Pucat muka&berdebar jantung saya. Hasil maklumat dari pihak polis, dia ditangkap setelah merompak&membunuh 3 orang penghuni rumah- isteri, anak berusia 3 tahun&orang gaji. Tak bernasib baik, belum sempat dia melarikan diri, sang suami pulang ke rumah dan menangkapnya. Akibat amarah, si suami menetak dan orang kampung mencurah cuka pada lukanya. Padanlah separuh masak isinya.

Saya lihat betul-betul wajahnya. Sampai sekarang saya masih boleh ingat wajahnya. Orangnya masih muda, wajah putih bersih tak nampak seakan penjenayah. Janggut sejemput seperti seorang ustaz layaknya. Benarlah kata orang, jangan menilai orang dari rupa/luarannya. Pesakit ini rupa-rupanya penagih dadah. Malah, Sebelum pecah masuk dia sempat mengambil 16 biji pil ekstasi. Dalam keadaan tidak sedar, dia membunuh semua yang berada di rumah. Malah anak kecil berusia 3 tahun itu ditemui di dalam bilik air dalam keadaan perut terburai.

Bila masuk ke ward, social history lbh terperinci di dapati. Kisah hidup anak muda ini tragis. Dia adalah pelajar cemerlang (10A) di dalam SPM. Malah ditawarkan jurusan perubatan. Tetapi dia terkesan dengan perceraian kedua ibu bapanya. Dia tidak dipedulikan, maka dia menentukan hidupnya sendiri. Dia berhenti belajar dan terlibat dengan najis dadah.

Ketika dia dimasukkan ke hospital tak ada seorang pun ahli keluarganya kelihatan. Malah pihak hospital mengalami masalah mendapatkan maklumat dari ahli keluarganya. Ada no telefon yang diberikan tetapi tidak mengaku mempunyai pertalian denngannya. Malah tiada siapa yang melawatnya di hospital.

Kisah anak muda ini selalu saya ceritaka untuk mengingatkan betapa durjana najis dadah. Begitulah dadah memusnahkan segalanya. Walaupun pesakit ini bekerja, tetapi ianya tak mampu menanggung desakan ketagihan dadah. Dalam 2 hari habis duit gaji sebulan untuk membeli dadah. Habis duit gaji, terpaksa mencuri. Natijahnya terpalit pada insan tak berdosa.

Sepanjang bertugas di Jabatan Kecemasan dan mengendalikan kes OSCC, 90%(anggaran kasar&personel) dari kes rogol, sumbang mahram,sodomy malah dadah terhasil dari broken family. Ketika ini lihat dimana anak-anak kita. Dengan siapa mereka berkawan. Jika selama ini kita tak pernah peduli, mulakanlah sekarang. Periksa diri kita sebagai ibu bapa. Kita adalah acuan mereka. Jika hasil tidak molek, acuannya yang tak kena. Berhentilah menyalahkan orang lain sebaliknya berlapang dada memperbaiki diri kita.

Sikap kita juga mesti diperbaiki. Hentikan sikap menghukum.Sejahat manapun seorang manusia, Allah membuka ruang untuk hambanya bertaubat..siapalah kita untuk menentukan syurga neraka seorang manusia. Boleh jadi mereka yang kita cerca lebih mulia dari kita jika mereka bertaubat nasuha.

Pesakit saya itu, tiada siapa berani mendekatinya mungkin kerana perbuatannya dan mungkin kerana terlalu ramai anggota polis menggerumuninya. Saya masih igt soalan yang ditanya ketika dia sudah sedar dari 'high', baru sedar dia membunuh 3 nyawa.

"kenapa awak suap makanan pada saya? Saya pembunuh."

"Sebab kamu manusia.. manusia buat silap.kalau kamu bertaubat boleh jadi kamu lebih mulia dari saya."

Ketika itu saya sebak. Mengenangkan dia seorang yang hampir punya masa depan gemilang bakal berakhir di tali gantung kerana dadah&masalah keluarga.

@NakKongsi

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

📝 Hai guys!, macam mana setakat ni result exam? Alhamdulillah ke masha Allah? 😂

Nurul Syafeeza: Result exam mashaAllah 😢.. susahh rasa nk koyak je kertas😥

Syada Amir: Tadi exam akaun paper 2 masha Allah.. akaun paper 1 alhamdulillah😂👌

Hye_ Amir: Alhamdulillah exam skrg.😅sbb smuanya amik dari buku😂😂

Sulaila Ismail: masha allah semua oky 😂

Nisa_: Allahu😊😊😊

zahira.f: masha Allah hm susah nak cakap 🙃😌😂

aatingg: Alhamdulillah😊

Princess👑: Subhanallah sbb soalan dia ohsem😋😝

Grey Rainbow: alhamdulillahh, my MA2 paper went well as well my FA2 , but im worrying for my FAB paper, pray for my ACCA papers

Wan Nur Irdina: Alhamdulillah semua improve kecuali bm and bi :)

Sis Tabah💪: Alhamdulillah semua okay dan menaik kecuali akaun😔

CikAnne👯🌼: Ya Allah paper bi mmg broken , lain macammm weh brokennye 😭

Lyudmya.🌞: Haha dh lmaa kluar dh😂😂😂

NrlIffhAuni: Yeay semua lulus 😍

Nadhirah Nazari: Alhamdulillah.. Bi je B 😌

Ardell Lisa: Goodluck adik² 😂😂

Jiha Duriat: masya Allah...susah nya math😭

I q m a h: Bukan masya Allah dah... Ni Nauzubillah 😅

Jiha: Sangat perit apabila exam kitorang lepaih cuti😭

nRiona🌸: masha Allah 😅

👥 20 people have voted so far

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

جميلة هذه العبارة ❤️

Cantik perumpamaan ini 🌿

ليس من الخطر ،
أن تكون السفينة في الماء ،
لكن الخطر ،
أن يكون الماء في السفينة 🛳

🍃 Tidaklah berbahaya ..
Jika sebuah kapal berada di atas air ..
Tetapi yang berbahaya adalah ..
Jika air ada di dalam kapal.

وجود المؤمن في الدنيا ليست مشكلة ..
ولكن المشكلة أن تكون الدنيا في قلب المؤمن ..

🍃 Keberadaan seorang mukmin di dunia bukanlah sebuah masalah ..
Yang menjadi masalah adalah jika dunia berada di hati seorang mukmin. "

#Kitanothing

🎭
@khayalanrealiti

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

"Sangkar Jahiliah"


Langkah jahiliah itu terlalu mudah untuk manusia seperti aku jatuh terperangkap di dalam sangkar jahiliah.

Mungkin ada sesetengah orang ingin berubah akhirnya mereka jatuh kembali kerana mulut manusia. Mungkin ada yang sedang cuba melarikan diri keluar dari sangkar jahiliah tetapi tersepit kerana jerat yang manusia cipta.

Hidup ini penuh ujian untuk kau mencari jalan keluar.
Jalan itu sentiasa ada buat hamba yang ingin berubah.

Tabah lah menghadapi ujian itu kerana kau adalah insan yang terpilih dan semestinya kau mampu lalui ujian itu untuk mencari jalan keluar .

Tuhan takkan pilih kau melainkan kau mampu.
Dan semestinya ujian itu membuatkan kau kuat untuk hidup di luar sangkar jahiliah.

Cari lah jalan keluar untuk kau bebas menikmati dunia luar .

"Jalan keluar dari jahiliah itu sentiasa ada buat manusia yang bergelar hamba."


📝-By: @HafizkhalifaChannel

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Kebaikan seorang pemimpin adalah lebih baik daripada kebaikan zaman. ☝️

🎭
@khayalanrealiti

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

. Berapa ramai ustaz kami panggil pun kakak masih macam tu.

Aku mencelah la. Aku pelik kalau apa yg adik dia ni cerita, Tunang aku jadi macam tu dari bulan 5. Tapi aku x contact dia baru seminggu. Sebelum tu memang jarang sangat tapi still keep in touch kalau betul then siapa yg reply message aku selama ni? X kan la hantu sial. Ke dia ni nak menipu aku sebab nak selindung kakak dia curang . Adik dia jawab. "Akak x bercakap dengan kami 1 family & kami pun x pernah nampak dia pegang phone. X tahu pun mana dia simpan phone dia tu

Pernah umi nak call abang tapi suddenly akak muncul & cakap. "Kalau sesiapa berani contact shahir aku keluar dari rumah ni" Tipu kalau kami semua x pernah nak bagi tau abang. Tapi every time nak contact kakak macam tahu & umi pun suruh kami rahsiakan dulu Umi nak usaha ubatkan kakak & kalau boleh x nak benda ni kecoh. Umi takut abang nak putuskan pertunangan ni bila abang dapat Tau condition kakak macam mana. Saya minta abang datang sebab kakak dah teruk. Dia x boleh bangun. Badan dia berat sangat x boleh nak angkat, dia makan kuat. Setiap kali makan 2 periuk nasi. Dia makan baring macam kucing makan tu. Badan dia macam orang tua. Kalau tengok badan dia macam mereput. Ustaz semua cakap dia ni kena buatan orang tapi x boleh nak buang. Buang je benda tu datang balik .Aku pun dah x nak dengar panjang2. Aku nak tengok sendiri keadaan dia macam mana. Actually aku masih x boleh terima & dalam masa yg sama aku nak tau apa yg dia cerita ni bukan rekaan semata. So sampai je depan rumah, time aku nak masuk tu aku tercium bau busuk yg busuk gila punya busuk. Macam bau bangkai + hanyir. Bau dia aku x boleh tahan. Aku tengok adik dia ni rilek je masuk dalam macam x bau apa2.

Aku pun masuk bilik dia. Ni kali punya bau 3x ganda lagi busuk dari bau yg aku mula2 masuk rumah. Sumpah aku rasa nak muntah. Tekup hidung guna baju pun bau dia masih kuat. Kau try imagine bau beratus2 ekor bangkai + hanyir darah dalam 1 bilik. Sumpah busuk. Sumpah & masa tu la aku tengok dia tengah terbaring atas lantai. Apa yg adik dia cakap tu betul. Badan dia macam mayat hidup yg mereput. Badan dia macam melekat dekat lantai tu. Melengkung ke bawah. Tapak kaki dia rapat kena lantai. Muka cengkung. Sumpah aku speechless tengok dia Dari seorang wanita yg active, ceria, bertukar jadi mayat hidup. Aku gagahkan diri datang dekat dengan dia. Dia tengok aku dan... Dia gelak mengilai. Aih aku cerita ni pun tegak bulu roma la . Dia non stop gelak. Aku memang nak cabut keluar. Siapa x seram . baru aku nak berpaling dia stop gelak. & Dia cakap. "Kau x kan dapat perempuan ni. Dia milik aku. Selamanya akan jadi milik aku"

Ye suara lelaki yg garau .Aku tanya kenapa kau pilih dia. Apa salah dia dah buat dengan kau. Jawapan dia

"salah dia sebab pilih lelaki bodoh macam kau."

Aku baru nak sambung tanya bapak dia datang tarik aku keluar. Kami pun discuss apa yg nak buat dengan dia. Aku bab benda ni bukan tau sangat. Ilmu pun cetek. Bapak dia cakap bapak dia dah jumpa sorang ustaz ni. Malam ni lepas isyak ustaz tu datang. So aku stay rumah dia sampailah ustaz tu datang. Pendekkan cerita based on apa yg ustaz tu cakap. Ada orang yg bomohkan dia ni guna gambar. Orang yg rapat dengan dia. Tapi x sebut nama & ustaz tu boleh buangkan cuma ambil masa yg lama sebab 'benda' yg dihantar ni bukan calang2 punya 'benda'. Lama dia berubat sebulan lebih makan masa. Kami terpaksa postpone majlis tunggu sampai dia betul sihat baru proceed. Alhamdulillah dia dah makin ok. Dah boleh bercakap. Makan pun dah ok. Tapi ok dia tu cuma 3 hari ok yg dia betul2 ok. Lepas tu jadi balik. Keadaan dia makan teruk sehingga 8/1/2017 dia meninggal dunia pada pukul 11.23 malam.

Aku dengan family gerak ke kelantan malam tu juga sebab kebuminya lepas zohor. Aku sempat jumpa ustaz yg ubatkan dia tu. Apa yg ustaz tu cakap buat aku tersentak. Of course la dia cakap dalam dialek kelantan. Aku faham tu boleh nak cakap balik belum master . He said. "Lepas ni kalau boleh jangan masukkan gambar dalam internet sebab arwah kena ni sebab orang tu curi dari gambar yg ada di internet & start

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Dalam dunia ini, setiap perbuatan dan tindakan kita, PASTI akan ada kesan. Kesan sama ada baik, atau buruk. Jadi hari ini, insyaAllah kami akan kongsikan 30 KESAN daripada berbuat maksiat.

30 kesan maksiat

1. Membantutkan potensi diri
2. Nafsu tidur akan bertambah
3. Nafsu makan akan semakin liar
4. Banyak kerja tak menjadi
5. Allah tarik keberkatan rezeki
6. Hubungan dengan manusia makin rosak
7. Allah tarik nikmat kesihatan tubuh badan
8. Ilmu susah nak masuk ke dalam hati
9. Otak malas berfikir
10. Allah tarik keberkatan masa
11. Allah tarik nikmat beribadah
12. Melengah-lengahkan solat terasa normal
13. Susah menerima teguran dan nasihat
14. Rasa diri hebat dan paling betul
15. Semua orang dia nak komplen.
16. ......

Teruskan membaca di : http://www.tarbiahsentap.com/2017/09/30-kesan-maksiat-dan-dosa.html

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Very sad news heard this morning, 17th year old Marwari boy from Tondiarpet had committed suicide the reason behind his suicide is Bluewhale game and he left with the suicide note. If any teenager (11 to 19 years of age) is using any Internet in your family or around, then alert them to a Facebook or Whatsapp on a game called Blue Whale, do not accept it and no one will open the link.

Because there are 50 Tasks in this game and the last thing is to commit suicide.

If you leave the game in the middle of the game, that means that the hacker threatens to kill you and your family.

Once the game starts, you can not stop and 50 tasks have to be completed.

Once you start the game, the hacker hacks your mobile.

If you have a group, get a contact and forward it to everyone. Time is short

This message has come which has been forwarded.


I do not think any link which we do not know, please do not open it.

And do not ever open such links which will give you so much money or gifts. Don't give mobile phones to kids unless it is under adult supervision
*Complete List Of Blue Whale Chalangers*

1. Carve with a razor "f57" on your hand, send a photo to the curator.
2. Wake up at 4.20 a.m. and watch psychedelic and scary videos that curator sends you.
3. Cut your arm with a razor along your veins, but not too deep, only 3 cuts, send a photo to the curator.
4. Draw a whale on a sheet of paper, send a photo to curator.
5. If you are ready to "become a whale", carve "YES" on your leg. If not, cut yourself many times (punish yourself).
6. Task with a cipher.
7. Carve "f40" on your hand, send a photo to curator.
8. Type "#i_am_whale" in your VKontakte status.
9. You have to overcome your fear.
10. Wake up at 4:20 a.m. and go to a roof (the higher the better)
11. Carve a whale on your hand with a razor, send a photo to curator.
12. Watch psychedelic and horror videos all day.
13. Listen to music that "they" (curators) send you.
14. Cut your lip.
15. Poke your hand with a needle many times
16. Do something painful to yourself, make yourself sick.
17. Go to the highest roof you can find, stand on the edge for some time.
18. Go to a bridge, stand on the edge.
19. Climb up a crane or at least try to do it
20. The curator checks if you are trustworthy.
21. Have a talk "with a whale" (with another player like you or with a curator) in Skype.
22. Go to a roof and sit on the edge with your legs dangling.
23. Another task with a cipher.
24. Secret task.
25. Have a meeting with a "whale."
26. The curator tells you the date of your death and you have to accept it.
27. Wake up at 4:20 a.m. and go to rails (visit any railroad that you can find).
28. Don't talk to anyone all day.
29. Make a vow that "you're a whale."
30-49. Everyday you wake up at 4:20am, watch horror videos, listen to music that "they" send you, make 1 cut on your body per day, talk "to a whale."
50. Jump off a high building. Take your life.

🐋🐋🐋🐋🐋 🐳🐋

If see any of the above mentioned signs in a person that means he is in danger. Please bring it to the notice of others
*🙏🏻Maximum Grp Share 🙏🏻*

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Info :Posisi saat Sholat Berjama'ah

⚫= imam laki
🔘= imam wanita
⚪= Makmun laki
🔴= Makmun putri
▫/🔺= makmum anak

*Berdua* ⚫⚪
(Hadist Ibnu Abbas, HR. Bukhari)


🔴
(Hadist Anas, HR. Bukhari Muslim)

🔘🔴
(Hadist Ibnu Abbas, HR. Bukhari)

*Bertiga* ⚫
⚪⚪
(Hadist Jabir, HR. Ahmad)

⚫⚪
🔴
(HR. Ibnu Abbas & HR. Anas bin Malik)

🔴🔘🔴
(Hadist Aisyah RA, HR. Baihaqi; Hakim; Daruquthni; Ibnu Abi Syaibah)

*Ramai* ⚫
⚪⚪⚪⚪⚪
⚪⚪⚪

🔴🔴🔴
(HR. Abu Hurairah; Muslim)

🔴🔴🔴🔘🔴🔴🔴
🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴
(Hadist Aisyah RA dan Ummu Salamah RA; HR. Ibnu Abbas)


⚪⚪⚪⚪⚪
▫⚪▫⚪▫⚪▫

🔺🔴🔺🔴🔺🔴🔺
(Ijma asy Syarhul mumti 'ala zadil mustaqni', Syekh Ibnu Utsaimin, IV:391)

atau ⚫
⚪⚪⚪⚪⚪
▫▫⚪⚪⚪

🔺🔺🔴🔴🔴
(HR. Muslim 122/399/400/432; Abu Daud 674; Nasa'i 806; At Tirmidzi 228; Ibnu Majah 803; Shahih At Thargib 511)

atau ⚫
⚪⚪⚪
▫▫▫

🔴🔴🔴
🔺🔺🔺
(Hadist Abu Malik Al-Asyari, HR. Ahmad)
____________
_"Sholatlah sebagaimana kalian melihat aku sholat...”_
(HR. Bukhari no.6705, Ad Darimi no.1225) Kitab 9 Imam.

*Semoga bermanfaat*

❤❤❤❤❤❤❤❤

#copypaste

🌹
@khayalanrealiti

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Tahukah Anda?

Bahwa ikan yg ribuan tahun lalu menelan Nabi Yunus AS itu ternyata masih lg hidup sampai sekarang, bahkan sampai hari kiamat. Hal ini sdh dijelaskan dalam Al-Qur'an: andai Yunus itu tidak beristighfar, sudah tentu ia akan tinggal dalam perut ikan tersebut sampai hari kebangkitan..Maka banyakkan lah beristighfar.

Tahukah Anda?

Bahwa janin semasa dalam kandungan perut ibunya, dia sudah dilihatkan perjalanan hidupnya bermula dr lahir sampai mati. Kerana itu, kadang2 ketika kita berkunjung ke sesuatu tempat yang baru, kita rasa seolah2 tempat tersebut sudah tidak asing lg bagi kita.

Tahukah Anda?

Di saat kita bersin, seluruh anggota tubuh kita terhenti berfungsi, seolah2 kita mati Ini terjadi dalam hitungan yg sgt pantas. Setelah itu ianya berfungsi spt normal semula. Inilah kenapa dalam Islam disunnahkan kita membaca "Alhamdulillah" setelah bersin sebagai ungkapan kesyukuran atas berfungsinya kembali seluruh anggota badan kita.

Tahukah Anda?

Menguap itu bukan tanda bahawa kita mengantuk tapi itu adalah pertanda bahwa tubuh kita perlu tambahan oksigen.

Tahukah Anda?

Bahawa memakan buah kurma dalam jumlah yg genap itu akan menghasilkan gula dlm darah. Kerana itu Rasulullah SAW telah menganjurkan kita untuk makan kurma dalam jumlah ganjil, agar ianya berubah menjadi karbohidrat.

Tahukah Anda?

Bahawa tepat setelah dikumandangkan azan, itu adalah waktu yang paling mustajab untuk berdoa.

Tahukah Anda?

Di mana dosa-dosa kita diletakkan ketika kita sedang bersolat? Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesungguhnya seorang hamba ketika menunaikan solat, dia akan membawa bersama semua dosa-dosanya. Kemudian dosa-dosa itu diletakkan di atas kepala dan kedua pundaknya. Maka ketika ia ruku' atau sujud, berjatuhanlah dosa-dosa tersebut.
Wahai orang-orang yang biasa tergesa-gesa dalam solatnya supaya bertenang dan tahanlah lebih lama sikit ketika sedang ruku' dan sujud agar lebih banyak dosa kita yang berguguran..

Tahukah Anda?

Diceritakan ada seorang wanita soleha yg meninggal dunia. Maka tiap kali penduduk desa menziarah kuburnya, mereka tercium harumnya mawar dr dalam kubur tsbt. Kemudian suaminya menjelaskan bahawa isterinya ketika masih hidup selalu membaca surah Al-Mulk terutamanya setiap kali mahu masuk tidur.. Sesungguhnya surat Al-Mulk itu menyelamatkan kita semua dari seksa kubur.

Tahukah Anda?

Ketika kita membaca ayat Kursi setelah kita selesai solat, maka tiada halangan antara kita dgn shurga kecuali mati...

Tahukah Anda?

Bahawa para malaikat mendoakan kita selepas selesai solat, Maka janganlah kita terburu2 untuk beranjak dari tempat duduk..

Tengah jemur kain jiran datang tegur,
'jemur kain ke?'
Tapi kita jawab "eh tak la tengah masak",
soalan mesra dijawab dengan sindiran.

Allah bertanya, "Wahai Nabi Musa, apa yang ada ditanganmu itu?
Jawab Musa , "Inilah tongkatku, aku gunakan untuk berjalan dan aku gunakan untuk memukul daun2 kayu supaya gugur untuk kambing2ku".

Kenapa Allah masih bertanya Nabi Musa sedangkan Allah Maha Mengetahui? Kerana... begitulah cara Allah bermesra dengan NabiNya walaupun Allah sudah tau tetapi Allah tetap bertanya.

Dalam kehidupan manusia cuba bayangkan kita sedang jemur kain,
tiba2 datang seorang kawan kita bertanya
"buat apa tu?"
Kita pun menjawab " Tengah masak !"

Kawan kita tanya tu bukan sebab dia tak tau tapi dia nak bermesra dengan kita. Orang nak bermesra dengan kita, kita layan dia dengan sindiran. Itu tak patut. " -TG Haron Din-

"Saya ada RM 1, awak ada RM 1.
Kalau kita tukar suka sama suka RM 1 itu, kita masih lagi ada RM 1 masing-masing.
Tapi, kalau saya ada 1 ilmu dan awak 1 ilmu,
kemudian kita betukar-tukar ilmu itu,
masing-masing akan ada 2 ilmu".

Aku tanya dia kenapa kamu sentiasa suka minum air di masjid/surau padahal air tu di rumah kamu pun ada?!!
Dia jawab, " supaya org yg letak air di masjid/surau ni diberi ganjaran oleh Allah.."

Bilamana sampai kpd kamu gosip2 tentang seseorang, maka biarlah gosip tu terhenti setakat kamu shj.
Dan jika berita tu berhenti setakat kamu shj, bermakna kamu telah dpt pahala tutup aib org. Barangasi

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Bila kita tiada kekuatan untuk melakukan ibadah atau kebaikan,
Ucaplah:

لا حول ولا قوة الا بالله علي العظيم

InshaAllah, Allah akan beri kekuatan😊

🎭
@khayalanrealiti

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Seorang wanita dermawan yang sudah berumur telah memberi seekor kambing kepada Luqmanul Hakim. Dia meminta Luqman menyembelih kambing itu dan berpesan,
“Berilah bahagian yang terburuk darinya untuk saya makan.”

Setelah Luqman menyembelih kambing itu, dia pun menghantar hati dan lidahnya kepada wanita tersebut.

Beberapa hari kemudian wanita itu memberikan lagi seekor kambing untuk disembelih. Kali ini dia berpesan untuk memberinya bahagian yang terbaik dari kambing itu. Setelah disembelih, Luqman menghantar hati dan lidah juga kepada wanita itu.

Wanita itu kehairanan dan bertanya kepada Luqman,
“Mengapakah tuan menghantar lidah dan hati kepada saya ketika meminta bahagian yang terburuk. Dan mengapa kedua-duanya juga dihantar kepada saya ketika memesan menghantar bahagian yang terbaik?”

Luqman menjawab,
“Hati dan lidah sangat baik ketika baiknya, dan apabila keduanya buruk maka sangatlah buruknya!”

Mendengar jawapan yang bijaksana itu, wanita itu lalu memahami maksud Luqman. Sebabnya hati dan lidah adalah pokok segala kebaikan, begitu juga sebaliknya, dari hati dan lidah juga lahir segala kejahatan dan keburukan.

Oleh itu hati dan lidah adalah punca segala kejahatan dan kebaikan.
Jagalah hati kita dan jagalah lidah kita.

Salam dari
Sahabatmu...
Selamat Menyambut Hari Raya EidulAdha.
Maaf Zahir dan Batin..

@sindiransigadis

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Kalaulah neraka itu kelihatan di mata manusia.
Nescaya masjid yg beribu tingkat pun xmampu nk muatkan manusia.


#salamDhuha
🌹
@khayalanrealiti

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Khayalan Realiti 🎭
Hey, we were new and guaranteed that it's very meaningful to you 🎈

Plus, we hope you will never forget this awesome words😇

Now we are going promotional session for gain more great members😎

Something wonderful happened 🌈


Are you in? 🤗
/channel/khayalanrealiti

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Kadangkala satu-satunya sebab mengapa kau tak akan lepaskan apa yang buatkan kau sedih adalah kerana ia adalah satu-satunya perkara yang membuatkan kau bahagia.😭


🎭
@khayalanrealiti

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

5 TIP RINGKAS HIJRAH

1. NIAT

Hijrah seharusnya dimulakan dengan niat yang ikhlas dalam mengharapkan keredhaan Allah. Perubahan diri yang disertakan niat pasti mendapat pertolongan. Ingat remaja semua, jika anda melakukan hijrah tapi menunjuk-nunjuk pasti mengundang padah malah tidak kekal lama kebaikan yang diterima tu.

2. MATLAMAT

Matlamat yang ditetapkan itu perlulah relevan dan mampu untuk dicapai. Jangan meletakkan matlamat sukar dijangkau dalam tempoh yang singkat. Mulakan dalam usaha yang mudah.

3. BUANG ANGGAPAN SALAH

Selama ini anda mungkin mempunyai persepsi yang salah terhadap diri anda dan kehidupan. Mungkin anda pernah beranggapan, golongan baik baik saja yang mampu memperoleh kemanisan iman sedangkan anda tidak. Buang jauh-jauh perasaan nagatif itu yang boleh mencacatkan semangat anda untuk melakukan penghirahan.

4. BANYAKKAN BACA KISAH ORANG BERJAYA

Bagi remaja yang ingin bertudung contohnya, bacalah buku-buku di pasaran mengenai bagaimana akhirnya wanita berkenaan mendapat hidayah untuk tampil bertudung dan menutup aurat . Banyak bahan bacaan yang mendorong kita untuk berubah . Itulah kuasa Hijrah .

5. PEDULIKAN KATA ORANG

Untuk berhijrah memang memerlukan pengorbanan. Orang akan melihat sebarang perubahan diri yang dilakukan. Pasti ada yang memuji malah ada yang mengeji. Apa yang penting itulah rencah dan dugaan hidup yang perlu anda lalui. Jangan berkecil hati dan kuatkan semangat.

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Berbuatlah terlebih dahulu baru bercakap.

Kerana buah ilmu itu adalah amalan yang sudah dibuat.

Janganlah bercakap dahulu baru berbuat.

Lebih-lebih lagi bercakap langsung tidak berbuat.

Ilmu yang tidak diamalkan seperti senjata yang tidak digunakan, ianya akan berkarat.

Apa ertinya menyimpan senjata sebanyak-banyaknya, namun tidak digunakan. Ia akan menjadi bebanan.

Begitulah ilmu yang banyak tapi tidak diamalkan, ia akan menjadi beban di Akhirat.

Orang yang berilmu tidak mengamalkan ilmu, masuk Neraka lebih dahulu daripada orang kafir.

Ilmu adalah panduan jalan kehidupan, atau penyuluh jalan kehidupan untuk menuju matlamat.

Alangkah anehnya orang yang ada lampu suluh di tangan, berjalan di waktu malam namun lampu suluh tidak digunakan.

Ertinya, walaupun ada lampu di tangan tapi dia masih di dalam bahaya.

Berjalan di dalam gelap tidak menggunakan lampu, padahal lampu ada di tangan.

Lampu itu semata-mata hendak ditunjuk kepada orang.

Begitulah ahli ilmu yang tidak beramal, padahal ilmu diperkatakan.

Itu tentulah semata-mata hendak tunjuk pandai kepada orang ramai.

Bermegah-megah dengan ilmu, tidak ghairah beramal.

@sindiransigadis

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

A lot of people always ask me, why I am still in Malaysia after more than 13 years...here comes the answer (sorry, couldn't write it in one sentence only):

UK : Don't like our VAT 20%? You can leave UK and go to Malaysia. Their GST is only 6 %

US :You want free healthcare ? You can leave USA and go to Malaysia . It's almost free there!

Hong Kong : Cannot afford a house ? You can leave Hong Kong and go to Malaysia . Almost everyone above 35 years old own houses there!

Philippines : What ? You want a car ? Leave Philippines and go to Malaysia . Every house hold owns more than a car there!

Sweden : you complain about high cost of living ? Migrate to Malaysia, they have one of the lowest cost of living around.

Canada : petrol price too expensive ? Leave Canada and go to Malaysia . Their petrol is even cheaper than Coca Cola!

China : want to secure a place in high school ? Leave China and go Malaysia . They have lots of Chinese schools for you and everyone is secured of a place .

Japan : want to enjoy life while working ? Leave Japan and go Malaysia . They have lots of Public Holidays, they work only until 5 pm, civil servants work until 430 pm, and everyone is on 5-day week. They can go movie, drink Starbucks, eat out regularly and always travel .

Australia : Unhappy that shops here close too early ? Migrate to Malaysia mate, they have 24 hour eateries everywhere and supermarkets open till 10 pm.

Indonesia : want a Chinese mayor ? Leave Jakarta and go to Penang . The Penang Chief Minister has always been a Chinese, since 1957 !

Singapore : you want to curse and defame your leader in FB ? Leave Singapore lah and go up north . They can curse their Prime Minister everyday.

Germany: You don't like the nasty German summer? Go to Malaysia, the summer lasts 365 days a year and even the nights are hotter than the summer in Germany!

And the list goes on...

*Whatever it is Malaysia is still the best! 👍*
*#malaysiabest*

- Frank Zimmermann

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

http://says.com/my/seismik/budak-tak-ada-resume

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

dari tu la family aku dengan dia delete semua gambar2 kami di socmed. Nasib jugak aku ada password dia untuk semua socmed Aku bukan delete gambar aku je. Aku delete semua account aku. Aku paksa sekali family aku buat macam tu. Sebab tu kalau kau tanya kenapa aku tutup muka ini jawapan aku. Memang aku lelaki tapi kalau benda nak kena x kira siapa. So habis cerita pasal arwah tunang aku.

Aku nak nasihatkan jangan terlalu galak masukkan gambar, update pasal life Kita dekat socmed. Orang sekarang gila. Macam2 boleh buat Aku x nak benda macam ni jadi dekat orang lain. Tolong hati2. Kau x tahu macam mana teruk keadaan arwah tunang aku dulu.

Sekian cerita aku.

@NakKongsi

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Sebuah cerita daripada seorang lelaki bernama @shahirrzz di twitter. Yang baik ambil pengajaran. Yang buruk buang jauh2. Sebarkan :)

Aku rasa aku nak share apa yg aku hadap dengan arwah tunang aku. Bukan untuk buka aib tapi nak kalian ambil iktibar kisah aku.

Aku kenal dengan tunang aku masa zaman matrik lagi. Berkawan bertahun2 sampai kami decide untuk bertunang pada 26/12/15, Masa tu pun aku dah final year. Ikut plan ikat setahun. InshaAllah 25/12/16 kahwin nya. Awal2 tunang tu x ada masalah, Both of us busy prepare apa yg patut. Setahun bukan sekejap. Masing2 pulak memang tengah busy dengan fyp segala tok nenek dia, Tapi start bulan 5 perangai dia berubah sikit demi sikit. Dia jadi panas baran, salah sikit nak melenting. Lambat reply chat nak maki hamun, Maki hamun tu memang teruk sebab sepanjang kami kenal x pernah lagi aku @ dia mencarut dekat each other even bodoh sekalipun, Bukan acah baik/suci. Sebab dia paling pantang orang mencarut ni kahkahkah. Aku pernah kena sound setepek bila terlepas sebut sial,

Sejak dari itu shahir menjadi seorang lelaki yg tidak mencarut di depan tunangnya. Belakang aku bantai ja sebut semua. Ok sambung cerita, Bila dia start mencarut tu aku memang sound dia balik la. Tapi aku kena maki balik. Pelik tu memang pelik tapi aku fikir ohh ni la kot, Apa yg dimaksudkan dgn ujian bertunang tu. Maybe dia saja nak test aku sanggup ke x layan kerenah dia. Sayang punya pasal aku cuba untuk, Redha kena maki dengan dia. Bukan bodoh rela kena maki. Aku tau dia akan berubah nanti inshaAllah. So aku teruskan melayan dia macam biasa, One day dia hantar wassap. Bulan 7 kalau x silap aku. Dia minta untuk beberapa bulan before kahwin ni jangan jumpa each other, Lagipun masa tu aku dah kerja kl, dia pulak dekat kelantan. Nak jumpa memang susah. Aku tanya la x kan x boleh nak jumpa langsung, Nak uruskan hal kahwin semua. tapi dia berkeras x nak jumpa. Kami hanya akan jumpa tarikh akad nikah which is 25/12/2016. Hal yg lain, Settle dengan family masing2. Kalau ada benda penting pun just contact through socmed je. Aku x kisah pun. Benda tu semua boleh settle,Sendiri. Tapi aku naik hangin juga sampai nak call pun x boleh. Aku minta gambar pun dia x nak bagi. Kalau x before ni hari2 nak hantar gambar. Sampai penuh memory phone aku dengan gambar dia je. Tapi x apela sabar untuk beberapa bulan. Nanti khwin aku hadap la muka dia hari2.

Sehingga 3/10/2016 setelah seminggu lebih dia x reply message aku, x angkat call, adik dia wassap aku. "abg shah boleh datang kelantan asap x? Ada hal penting yg nak dibincangkan". Masa tu aku tengah lepak mamak pukul 12.30 pagi. Aku dah x sedap hati bila dia hantar message macam tu. Aku blah balik rumah packing baju terus gerak ke kelantan. Pukul 10 lebih aku sampai, Aku terus call adik dia bcs adik dia nak kami bincang luar bukan dekat rumah dia. Aku dengan mata rabak x mandi gagahkan diri jugak tunggu dekat taman anis abenda x ingat nama dia. Sampai ja adik dia tanya aku. "Abang ada contact akak x?" Aku jawab la dah seminggu lebih. "Akak x ada cerita apa2 dengan abang?"

"X ada pun. Kami pun jarang contact. Dia busy sangat katanya."

"Abang x tahu la apa yg jadi dekat akak selama ni"? Dengan muka terkejut dia tanya aku. Rasa x sedap hati aku makin meninggi bila dia tanya macam tu. Dalam kepala otak aku fikir tunang aku dah curang dengan laki lain & nak putuskan pertunangan. Terpengaruh dengan drama melayu punya jalan cerita la ni. Aku minta adik dia straight to the point ja. Otak aku dah penat nak fikir lebih2. So dia pun mulakan dengan ayat
"akak sakit".

"Sakit apa?"

"Kena buatan orang". Oh damn. Aku tergamam dengar benda ni dari mulut adik dia.

"cerita sampai habis abang nak tahu"..

"Kami semua x tahu bila akak kena. Kami perasan bulan 5 haritu perangai dia start pelik. Marah2, Suka keluar tengah malam x tahu kemana. Suka duduk dalam gelap. Mula x solat. Melawan cakap abah dengan umi. & paling teruk bila dia x pergi kerja. X nak mandi sampai berhari2 & makan banyak gila. Dia boleh habiskan 2 periuk nasi dalam sekelip mata ja. Umi panggil ustaz datang, Pergi darul syifa

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

"Semua aktivitimu tiada gunanya kecuali melibatkan Allah dan Rasul-Nya"

[Al-Allamah Sayyidi Habib Umar Bin Muhammad Bin Salim Bin Hafidz Hafizhohullah]

۞اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ۞

Perbanyakkan berselawat

🎭
@khayalanrealiti

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

( Hadith Riwayat Tirmizi )

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

( Hadith Riwayat Ahmad )

Zikir yang paling banyak dibacakan oleh Rasulullah SAW pada hari Arafah .

[ Lataiful Ma'arif Ibn Rajab ]

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

apa yg tutup aib mana2 muslim,
" Allah akan tutup juga aib dia.."

3 doa yg wajar kamu ingat utk dibaca semasa sujud2 kamu :-

1. Ya Allah, aku mohon dgn Mu pengakhiran yg baik. Iaitu dalam khusnul Khotimah.

2. Ya Allah, kurnialah kepada ku taubat nasuha sebelum aku mati.

3. Wahai Allah yg membolakbalikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu.

Sehinggakan bila kamu berniat utk sebarkan ucapan ini, meniatkan sahaja tu pun dah dikira sebagai kebaikan.

Moga2 dengannya Allah melepaskan kesusahan drpd kesusahan2 di dunia dan akhirat.

Peringatan :- " Buatlah baik walau sekecil kecilnya. ''

[ANDAI AJAL DALAM TIDUR...

EMPAT PERKARA SEBELUM TIDUR WALAU SESIBUK MANAPUN DENGAN TUGAS HARIAN.

Rasulullah berpesan kepada siti Aisyah ra.
“ Ya, Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara yaitu :

1. Sebelum khatam al-Quran.

2. Sebelum menjadikan para nabi bersyafaat untukmu di hari kiamat.

3. Sebelum para muslimin meredhai engkau.

4. Sebelum engkau melaksanakan haji dan umrah".

Bertanya Siti Aisyah :
“Ya Rasulullah ! bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika? “

Rasulullah tersenyum dan bersabda :

1. “Jika engkau akan tidur,bacalah surah al –Ikhlas tiga kali
Seakan-akan engkau telah meng-khatamkan Al-Quran
” Bismillaahirrahmaa nirrahiim,
‘Qul huallaahu ahad’ Allaah hussamad’
lam yalid walam yuulad’
walam yakul lahuu kufuwan ahad’ ( 3x ) “

2. "Bacalah shalawat untukku dan untuk para nabi sebelum aku" maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiamat
“ Bismillaahirrahmaa nirrrahiim, Allaahumma shallii ‘alaa saiyyidina Muhammad wa’alaa aalii saiyyidina Muhammad ( 3x ) “

3. “Beristighfarlah” untuk para mukminin maka mereka akan meredhai engkau
“ Astaghfirullaah hal 'adziim al lazhii laa ilaaha illaa huwal hayyul qayyuum wa atuubu ilaih ( 3x )

4. Dan perbanyaklah “bertasbih, bertahmid , bertahlil dan bertakbir” maka seakan-akan engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah
“ Bismillaahirrahmaa nirrrahiim
Subhanallaah Walhamdulillaah Walaa ilaaha illallaah hu wallah hu akbar "
( 3x )

Sampaikanlah kepada orang lain,
maka ini akan menjadi sedekah jariah pada setiap orang yang anda kirimkan pesan ini, dan apabila kemudian dia mengamalkannya, maka kamu juga akan ikut mendapat ganjaran pahalanya insha Allah...

Jangan jemu saling mengingatkan
@sindiransigadis

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Tahniah Thailand, dan tahniah kepada Malaysia 🇲🇾, tak kira apa, kita sama hero 🎉🎉 🎉
Emas kita pon dah sekitar 130 dah, Bangkit Bersama dan Happy Birthday Malaysia 😝

🎭
@statusnasihatislam

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Berkata Saidina Ali K.W. : 👄

“Kelemahan adalah penyakit, kesabaran adalah keberanian, zuhud adalah kekayaan, wara’ adalah perisai dan sebaik-baik teman ialah yang mempunyai sifat redha” ✍

🌹
@khayalanrealiti

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Morning makhluk bumi sekalian 😋🎉


🎭

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Akulah jantung 🎈


Tapi kau degupannya💝


🎭
@quotesfrlife

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

Sikap adalah satu perkara yang kecil yang membuat perbezaan yang besar.☝️


🎭
@khayalanrealiti

Читать полностью…

❤ STATUS NASIHAT ISLAM ❤

📝 Kenapa anda cinta akan negara dan apa yang membuatkannya berbeza dengan negara lain? 😝🎉🇲🇾

[4 markah]


Daniel Haiqal: Adela buat ape nak tau 😛

Shahrizan Idris: Sb bendera

Farah🐰: Biarlah rahsia. Yg penting sikap cinta akan negara akan sentiasa wujud

Eno 💕: Sebab makanan 🤔

Annebell👯💅: Cs negara kita bebas daripada penjajah dan kita boleh hidup aman ❤️👍

bad ting: mana boleh bagitau, itu rahsia 😝🎉🇲🇾

Hafizah Izah: Please...

saythename_17: 😂😂😂

Lyudmya.🌞: bezaye,Melayu skrg ibarat mnumpang di tanah air sndriri.If u know what i mean🙃

zt j: Coz..

DV04396 Azran: Masih lg aman damai...tp negara lain ada rusuhan,peperagan dan lain2. Alhamdulillah

🍒💣: sebab disini lahirnya sebuah cinta ❤️

VEa: Sebab nabi kata cinta akan negara sebahagian drpd iman😚

Tirah🍦: malaysia aman. dan saya sayang pm malaysia😋💗

Liyana 🌸: Sbb tu tmpat lahir saya 😅

ααιиα: Sebab M'sia adlh tmpt lahir & tmpt sy mmbesar. M'sia ni unik sbb byk kaum &mknn 💕

muhammad syafiq: Sebab saya lahir di malaysia

Nur Halili: Sebbb disini la tanahh tumpahnyaa darahku 😘❤️

Ina Morata: practically i dont like malaysia like 100%, becoz i just hate that gay is not allowed here, i need that kind of law!

Msythrmn: Malaysia tanah airku

Saya: bendera Malaysia🇲🇾 tk terbalik😂😂 dn malaysia mempunyai pelbagai kaum

MKY e-Shop: Merdeka! merdekaa!! Merdekaa!!! Merdekakah kita?

Anis Izzatul: Sebab ada pemimpin yg bagus

TheDarkMoonn: Sebab crush saya di malaysia😉 and perbezaan dengara negara lain .. Sebab negara lain takde crush saya😂

Aliah _02: Sebb negara kita x duduk dlm lingkaran gunung berapi.. Alhamdulillah, negara kita jauh dari gunung berapi :-)

Shiqin: Sebab malaysia menang sekitar 130+ gold ok..negara len hadooo😋😋😋

melyssa othman: Tah

Noha Mamat: Secret...😝

👥 28 people have voted so far

Читать полностью…
Подписаться на канал