▫️مديرمسئول مجله نقدانديشه @NaghdeAndisheh ▫️سردبير سابق برنامه شوكران @ShokaranTV ▫️سردبير سابق مجله عصرانديشه @AsreAndisheh 🔺اينستا instagram.com/Fazlinejad 🔺توئيتر twitter.com/Fazlinejad 🔺آپارات aparat.com/FazliNejad_ir 🔺تماس @fazlinejad
پس از پانزده ساعت مراحل چاپ دو ضمیمه ویژه و جلدهای شماره جدید مجله نقد اندیشه شامل «نقشه تمدنهای جهان» و «ایران در نقشههای کهن: به انتخاب استاد محمدرضا سحاب» در مجتمع چاپ نجم به پایان رسید.
@naghdeandisheh
🎥 نسخه کامل تصویری/
گفتوگوی پیام فضلینژاد با شبکه خبر سیما پیرامون حمله ضدتمدنی اسرائیل به ایران
🔺۲ تیر ۱۴۰۴، ساعت ۱۹/۱۵
🔺۲۶ دقیقه
@payamfazlinejad
به جوانان ایران پیام میدهم که نباید «توهم» داشت؛ هیچ کشور خارجیای پول خود را خرج آزادی و دموکراسی در ایران نمیکند و بیگانگان به دنبال منافع خودشان هستند.
پرفسور سیدحسن امین، ایرانشناس و فیلسوف:
🔺بیگانگان ممکن است از آرمانهای ملل دیگر استفاده ابزاری کنند و این توهمی بیش نیست که استعمارگران بخواهند پشتیبان منافع ملی ما باشند.
🔺اگر بیگانگان چشم طمع نسبت به ایران داشته باشند، ۹۹ درصد ملت برای حفظ این آب و خاک و «تمامیت ارضی» کشور متحد خواهند شد. «ایران» باید به دست ایرانی، با فکر و فرهنگ ایرانی توسعه پیدا کند.
🔺نباید عزت نفس خود را در مقابل کشورهای پیشرفته از دست بدهیم، چون معلوم نیست آنها از نظر اخلاقی و انسانی از ما جلوتر باشند./ شوکران
@payamfazlinejad
اگر آگاه نباشیم، خواهیم دید که صهیونیستها فقط به «تجزیه ایران» راضی نمیشوند. تجزیه ایران، مقدمه نابودی «گهواره تمدن» در بینالنهرین است که سرچشمه تمدنهای کهن و مهد پیامبران شناخته میشود.
ما با یک جنگ ضدتمدنی علیه ایران مواجه هستیم؛ کشوری که نه شرقی، نه غربی و نه عربی است.
اگر ایستادگی ایرانیان مانند آنچه در جنگهای گذشته در تاریخ ما رخ داده، نباشد، به زودی دشمنان به اهداف تمدنی، میراث فرهنگی و معنوی، آثار باستانی و… حملات وحشیانهای خواهند کرد تا این سرمایههای جایگزینناپذیر را نابود کنند. البته آنها به نحوی مفتضحانه، مغلوب ایران خواهند شد.
🔺لینک توئیت
https://x.com/fazlinejad/status/1935856240015413479?s=46&t=Uosl-8SuF3VjvMg7byi4Rw
@payamfazlinejad
🔸فضلینژاد: یک جنگ تمدنی بیسابقه در جریان بوده و ایران در طول تاریخ تسلیم نشده است
🔹پژوهشگر و مدیرمسئول مجله نقد اندیشه گفت: این جنگ، جنگ تمدنهاست و ما در شروع یک مرحله تاریخی جدید هستیم که امروز تنها در آستانه آن قرار داریم. جنگ اسرائیل با ایران، فقط در چارچوب یک جنگ تمدنی، حمله به گهواره تمدن بشر و تجاوز به پناهگاه توحید قابل تحلیل است.
🔹امروز به «میانگاه تاریخی جهان» که نه شرقی و نه غربی و نه عربی است، حمله ناجوانمردانهای شده است. خواهیم دید که اگر ایستادگی ایران و ایرانیان مانند آنچه در جنگهای گذشته در تاریخ ما رخ داد، نباشد، به زودی دولتهای استعماری به اهداف تمدنی در ایران بزرگ حمله سهمگینی خواهند کرد تا بخش مهمی از میراث انسانیت را نابود کنند. همانطور که کشورهای متخاصم در زمان صلح نیز از طریق جنگ نرمِ هوشمند خود این راهبرد را پیش گرفتند تا ایران را که از زمان ساسانیان به «ناف جهان» شهرت داشت، از درون به فروپاشی بکشانند، اما به هر حال در آن پروژه ناکام ماندند.
🔹فراموش نکنیم که ذات تاریخی ایران، نه شرقی است، نه غربی و نه عربی. ایران از یک سو، متعلق به میانرودان یعنی یکی از چهار تمدن رودخانهای کهن است و از جهت دیگر ، میانگاه تاریخی جهان شناخته میشود؛ به نحوی که از شرق با فرهنگ تمدن هندی، چینی و ... و از غرب نیز با عقاید کلدانی، آشوری، یونانی و رومی در تماس بوده، اما تسلیم هیچ جریانی نشده، بلکه نقش کیهانی خود را در این میانگاه به عنوان گهواره تمدن جهان تداوم بخشیده و بــه عنوان زادگاه حکمت خالده به جریانهای فلسفی، فکری و عقیدتیای شکل داده که در طول قرنها حافظ اصالت، عقلانیت، فرهنگ، استقلال، آزادی و کرامت بشری بوده است.
لینک خبر
tv.irna.ir
@IRNA_1313
هزار افسوس که رفیق سالیان دراز، جناب استاد بیژن اشتری، مترجم سرشناس ایران ما، چنین خاموش و نا به هنگام در تنهایی درگذشت و همه ما را عزادار مرگ غمانگیز خود کرد.
در ۲۸ سال دوستی صادقانهای که از سال ۱۳۷۶ میان من و بیژن عزیز از «روزنامه اخبار» و ضمیمه سینمایی آن شکل گرفت، نه تنها تلاطمهای سیاسی و تفاوت نظرها، هیچگاه میان ما فاصله نینداخت، بلکه در هر حادثه، او چنان رفتار میکرد که انگار همه این راه پر پیچ و خم را میشناخت و فرجام آن را میدانست.
در دهه ۱۳۷۰ پس از یک سال همکاری با «روزنامه اخبار» که بیژن با چیرهدستی تمام ضمیمه سینمایی آن را سردبیری میکرد، با معرفی او مدت کوتاهی را در مجله دنیای تصویر به سردبیری مرحوم استاد علی معلم همکاری کردم، اما سه سال بعد، زمانی که دبیر شورای سیاستگذاری مجله «فیلم و هنر» شدم، اینبار بیژن با تواضع تمام و به عنوان سردبیر سابق من، افتخار داد که در کنار تیم جوان ما و به عنوان دبیر سینمای جهان همراه ما باشد.
این همکاری بسیار زود به یک دوستی پایدار تبدیل شد و تا سالهای بعد با شور و اشتیاق ادامه یافت. در سالهای ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۲ که من دبیر تحریریه انتشارات «الست فردا» به مدیریت مرحوم آیتالله عبایی خراسانی بودم، چند کتاب سینمایی از جمله کتاب «برتون به روایت برتون» را از بیژن عزیز منتشر کردم و در ابتدای دهه ۱۳۸۰ وقتی که او در روزنامه انتخاب، دبیری بخش فرهنگ و هنر را برعهده داشت، دوباره من به جمع نویسندگان او در روزنامه پیوستم و این همکاری نیز تا دو سال ادامه یافت.
پس از این، حدود ۱۰ سال طول کشید تا بخت دوباره یار شود که مجلهای جدید منتشر کنم. سال ۱۳۹۳ پیش از آنکه سردبیری مجله «عصر اندیشه» را برعهده بگیرم، او نه تنها از حامیان انتشار این مجله بود، بلکه در جلسات ما نیز حضور مییافت. دریغ که آن روزگار که اصغر نعیمی عزیز نیز اغلب همراه همیشگی بیژن بود، تکرار نخواهد شد.
چندی بعد زمانی که بیژن شروع به نشر دیدگاههای سیاسی متفاوت خود در فضای مجازی کرد و از چهرهای هنری و سینمایی به یک مترجم تاریخ و منتقد سیاسی تبدیل شد، پیشنهاد دادم مناطرهای میان او و زندهیاد دکتر منوچهر آشتیانی در مجله برگزار شود. مانند همیشه این درخواست مرا نیز از سر مهر پذیرفت و متن کامل این بحث، آبان ۱۳۹۴ در شماره نهم «عصر اندیشه» (صص ۳۹-۳۱) با عنوان «مناظره مورخ مارکسیسم با متفکر مارکسیست» چاپ شده و در دسترس خوانندگان ارجمند است.
اندکی قبل، به پیشنهاد و دعوت جانشین مدیرمسئول مجله سرکار خانم مریم هوشمند قرار بود که بیژن عزیز در میزگرد جمع اضداد «نقد اندیشه» حضور یابد، اما در روزهای آخر پزشکش توصیه اکید کرده بود تا خود را از معرض استرس و بحث دور نگه دارد و به همین سبب ترجیح داد تا در زمانی دیگر گفتوگویی دو نفره داشته باشیم؛ گفتوگویی که ناتمام ماند و دیگر هیچگاه منتشر نخواهد شد.
او از مترجمان تاثیرگذار ربع قرن گذشته در ایران ما بود و فقدانش برای همه از هر مرام و مسلکی یک ضایعه بزرگ است. خداوند بزرگ، روان بیژن فقید ما را در آرامش قرار دهد و او را بیامرزد. این مصیبت را از طرف خود و تحریریه مجله به خاندان معظم اشتری، بالاخص به حضرت آیتالله سید محمد قائم مقامی تسلیت میگویم و برای آنها طلب صبر دارم. روحش شاد.
پیام فضلینژاد
@payamfazlinejad
بازگشت همه به سوی اوست
برادر ارجمند، جناب آقای دکتر مسعود معینیپور
رئیس محترم کتابخانه مجلس شورای اسلامی
درگذشت پدر گرامی حضرتعالی که از شخصیتهای وارسته روزگار ما بودند، موجب تالم و تاثر فراوان شد. برای آن مرحوم علو درجات و رحمت الهی و برای شما و خاندان معظم، صبر و سلامتی آرزو دارم.
پیام فضلینژاد
مدیرمسئول مجله نقد اندیشه
قلمرو استراتژیکِ خلیج فارس
پروفسور جوزف نای چندی پیش از درگذشت در گفتوگوی تفصیلی با مجله نقد اندیشه پیرامون استراتژی، قدرت و فلسفه در تاریخ جنگها سخن گفت. او در بخشی از این گفتوگو که متن کامل آن در شماره جدید مجله منتشر میشود، به اهمیت استراتژیک قلمرو خلیج فارس برای ایران پرداخت:
🔹تفاوت تفاسیر سنی و شیعه از اسلام، مشخصاً بخشی از جنگ ایران و عراق بوده است، اما جنبه دیگری نیز در این جنگ وجود داشته و آن کنترل قلمرو و تسلط بر #خلیج_فارس است. پس جنگ، فقط به دلیل اختلاف سنی و شیعه نبود، بلکه درباره این بود که چه کسی منابع را در راس این حوزه کنترل میکند.
🔹حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ از نظر قدرت سخت موفقیتآمیز بود؛ چند ماه بیشتر طول نکشید که نیروهای صدام شکست خوردند، اما برای قدرت نرم آمریکا بسیار گران تمام شد و به همان اندازه که در جهان عرب نامحبوب بود، در اروپا هم نامحبوب شد.
🔹یک رهبر باید به هزینهای که از نظر اقتصادی و قدرت نرم نیز میپردازد، فکر کند. / مجله نقد اندیشه
asriran.com
@MyAsriran
پروفسور جوزف نای در ۸۸ سالگی درگذشت
نای از مشهورترین دانشمندان علوم سیاسی آمریکا، رئیس پیشین دانشکده جان اف. کندی در دانشگاه هاروارد و خالق نظریه قدرت نرم است که آثارش به زبان فارسی نیز خوانندگان فراوانی دارد.
به زودی آخرین گفتوگو با این نظریهپرداز فقید در شماره جدید مجله «نقد اندیشه» و فیلم و پادکست آن نیز در شبکههای مجازی ما منتشر خواهد شد.
@Naghdeandisheh
اصولگرایی، فرصتطلبی و واپسگرایی
🎙️صوت سخنرانی، ۱۱ دقیقه/ پنج پرسش پیام فضلینژاد از اصولگرایان:
۱- چگونه میتوان جزیی از فساد حاکم بود، اما با فساد نیز مبارزه کرد؟
۲- چگونه میتوان دم از ترقی و نوگرایی زد، اما به مرتجعان و فرصتطلبان میدان داد؟
۳- فرصتطلبان میخواهند سیاست ایران را وارد دوره خونبار خود کنند تا عصر دولتهای کوتاهمدت آغاز شود. نسبت شما با این ایده چیست؟
۴- آیا همچنان میخواهید در اشتباهترین نقطه تاریخ انقلاب اسلامی بایستید؟ همانطور که عموم اصولگرایان در این نقطه ایستادهاند، یا بهدنبال گذار از این تاریکی هستید؟
۵- کسانی که در این جمع از میان کارگزاران نظام حضور دارند، آیا آمادگی تقسیم قدرت خود با جامعه را دارند، یا به انحصارگرایی بیشتر میاندیشند؟
🔺سخنرانی در کنگره نسل نو، جمعه سوم اسفند ۱۴۰۳، تهران: سالن همایشهای یاس.
@payamfazlinejad
استاد ناصرالدین صاحبالزمانی: بعید نیست که شمس تازهای ظهور کند
جناب استاد محمدحسن ناصرالدین صاحبالزمانی، متفکر ۹۴ ساله کشورمان که در میان مردم با کتاب مشهور «خط سوم» (درباره شخصیت و اندیشه شمس تبریزی) بیشتر شناخته شده، سالهاست که خلوتگزینی را بر حضور عمومی ترجیح داده است.
استاد در خط سوم، سخن شمس را نه تنها آینه شخصیت او، بلکه «گواه انحطاط زمان» میداند و مینویسد: «جهان شمس، جهان اختلافها و تضادهاست. او به هر طرف که مینگرد، تضاد - تضاد طبقات، تضاد افراد، تضاد اقوام و حتی تضاد میان همکیشان و پیروان یک دین - میبیند. جنگ از میان هفتاد و دو ملت نیز سر فرا برده است… مردان راستین در گرسنگی و تنگدستی به سر میبرند و مالکان بزرگ، مردمان را آن چنان از سر راه خود میرانند که گویی کوی و برزن و شاهراههای عمومی را نیز به قباله گرفتهاند.»
مجله نقد اندیشه، گزیدهای از گفتوگوی ایشان را به همراه یادداشتی درباره کتاب خط سوم منتشر کرده که از نظر میگذرانید.
➕متن کامل یادداشت
/channel/NaghdeAndisheh/956
▪️اینستا
instagram.com/naghdeandisheh
▪️توییتر
twitter.com/naghdeandisheh
@naghdeandisheh
دانایان، طبقهای ممتاز در ایران باستان بودند
دکتر مهدی محقق در گفتوگو با مجله نقد اندیشه:
🔺ایرانیان چهار طبقه ممتاز داشتند. یکی از این طبقات «داناکان» بود که در زبان پهلوی همان دانایان و فیلسوفان است. همچنین اِستارشماران یا اخترماران یا منجمین، پزشکان و زمین پتمانان که زمین پیمایان و همان مهندسین بودند.
🔺طبقات مختلف دانشمندان با یکدیگر دادوستد علمی نیز داشتند. به عنوان نمونه منجمان، پزشکان و فیلسوفان چنین تقابلی داشتند و حتی میگفتند فلسفه و پزشکی به هم مربوطاند.
▫️متن کامل این گفتوگوی تفصیلی در شماره دوم و سوم مجله نقد اندیشه منتشر شده است.
💢لینک خرید مجله
https://zarinp.al/584858
▪️اینستا
instagram.com/naghdeandisheh
▪️توییتر
twitter.com/naghdeandisheh
@naghdeandisheh
مرور شاهکارهای هنری ایران در موزه ملک
مراسم رونمایی از کتاب نفیس «دَر جواهرنشان» از مجموعه کتابهای شاهکارهای هنری در آستان قدس رضوی در کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.
این کتاب نوشته دکتر سید مسعود بنکدار و درباره تاریخچه در جواهر نشان منحصر بفرد حرم مطهر رضوی است که به «در مرصع» معروف است و هم اکنون در قابی شیشهای بر بالای روضه منوره قرار گرفته است. در این اثر سیر تاریخی در مرصع از زمان ساخت در عصر فتحعلی شاه تا تعمیر در سالهای اخیر همراه با مشخصات این در تالیف شده است.
در آیین رونمایی کتاب «در جواهرنشان» آیتالله احمد مروی تولیت آستان قدس، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ، امیرمهدی حکیمی رئیس مرکز آفرینشهای هنری آستان قدس، نادره رضایی، معاون هنری و رائد فریدزاده معاون سینمایی وزارت فرهنگ، مریم جلالی معاون صنایع دستی وزارت میراث، امیر خوراکیان رئیس موزه ملی ملک، مدیرمسئول نقد اندیشه و امیرخانی رئیس کتابخانه ملی حضور داشتند.
محمدجواد استادی که اجرای این مراسم را برعهده داشت، به مروری بر تاریخچه شاهکارهای هنری ایران پرداخت و امیرمهدی حکیمی نیز گزارشی از روند انتشار این اثر را ارائه داد.
@naghdeandisheh
پیام فضلینژاد: صداوسیما نباید «جهنم آگاهی» باشد
مدیرمسئول مجله نقد اندیشه در نشستی با اعضا انجمنهای علمی دانشجویی تاکید کرد که صداوسیما نباید جهنم آگاهی باشد.
وی همچنین در مصاحبه با روزنامه صبح نو گفت: «تا زمانی که رئیس صداوسیما تغییر نکند، هیچ تغییر معناداری در رسانه ملی رخ نخواهد داد.»
بخش اول:
🔺صداوسیما حتی «تکصدایی» را نیز نابود کرده و کاملا بیصدا و بیزبان ست
🔺کسانی که بدیهیات را انکار میکنند، خطرناکترین آدمها هستند و صلاحیت هیچ مسئولیتی را ندارند
🔺خودویرانگری صداوسیما عامل بیرونی ندارد، بلکه ناشی از ضعفهای درونی خود آن است
🔺تنها سیاست دوران آقای جبلی، «سیاستزدایی» بود. سیاستزدایی مولود یکدستسازی است و در آن «آزادی بیان» حتی به مثابه یک ژست سیاسی، امکان ظهور ندارد.
🔺صداوسیما با عملکردش، اساس نقد و انتقاد را که برگرفته از آموزههای دینی است، نابود کرده است. با این شیوه نمیتوان به نظام و ارزشهای اسلامی خدمت کرد.
@naghdeandisheh
ایران به مثابه ناف جهان
/چرا و چگونه ایران بارها ویران و دوباره آباد شد؟
🔺مروری بر دستاوردهای تاریخی ایران در فلسفه، عرفان، دین، دولتسازی، ملیگرایی و…
🔺شرح مفهوم ایرانیت به منزله روح عام ایرانی براساس آراء متفکران بزرگ
🔺ایران در میانگاه تاریخی-جغرافیایی جهان با استناد به دو نقشه «ایران فرهنگی» و «تمدنهای جهان»
🔺در اهمیت تاریخ و جغرافیا: چرا این علوم نامقبول یا منفور شد؟
گفتوگوی پیام فضلینژاد با شبکه خبر سیما، ۲ تیر ۱۴۰۴، ساعت ۱۹/۱۵ شامگاه
@payamfazlinejad
تا دقایقی دیگر در شبکه خبر سیما با سرکار خانم الهام عابدینی پیرامون #حمله_ضدتمدنی رژیم صهیونیستی به ایران گفتوگو خواهم کرد.
@payamfazlinejad
ایرانی بودن با ایرانی ماندن فرق دارد
دکتر کریم مجتهدی: ایرانی بودن نه به کد ملی، نه به خانواده و نه به سجل است. آن موقعی من ایرانیام که با جان و دل «اراده» میکنم ایرانی بمانم و این اراده در من بجوشد.
اگر به شکل صوری، کد ملی ایرانی داشته باشم، من ایرانی نمیشوم.
▫️برنامه شوکران
▫️در توئیتر
x.com/fazlinejad/status/1936186390557102288?s=46&t=Uosl-8SuF3VjvMg7byi4Rw
@payamfazlinejad
سربازان وطن در حال دفاع از «تمدن ایرانی» هستند و ایران تسلیم نخواهد شد
پیام فضلینژاد به خبرگزاری مهر گفت: این جنگ به جنگ تمدنها تبدیل خواهد شد و ما در آستانه یک مرحله جدید از آن هستیم. نقشه صهیونیسم، نابودی گهواره تمدن در میانگاه جهان است؛ میانگاهی که نه شرقی، نه غربی و نه عربی است.
🔺متن کامل مصاحبه
mehrnews.com/x38j53
@payamfazlinejad
همه چیز در تاریخ، از ایران آغاز میشود و به ایران نیز ختم خواهد شد، چرا که ایران «ناف جهان» است.
در میانه جنگی ناجوانمردانه، اینجا در نقد اندیشه چراغی روشن است تا به زودی «نقشه تمدنهای جهان» را همراه با شماره جدید مجله و در اولین زمان ممکن تقدیم مخاطبان وطندوستِ میهنِ بزرگمان کنیم.
@Naghdeandisheh
شهادت جمعی از هموطنان نازنین، نخبگان و مسئولان را در حمله نظامی رژیم جنایتکار صهیونیستی به خاک پاک ایران بزرگ تسلیت میگوییم و برای بازماندگان آنها آرزوی صبر داریم.
#پاینده_ایران
@naghdeandisheh
پیام فضلینژاد، سردبیر سابق برنامه تلویزیونی #شوکران امروز در مراسم یادبود مرحوم حسین معینیپور، پدر فقید رئیس سابق شبکه چهار حضور یافت و با دکتر مسعود معینیپور ابراز همدردی کرد.
در این مراسم جمعی از شخصیتهای سیاسی و فرهنگی برای پاسداشت یاد و خدمات ارزشمند آن مرحوم حضور داشتند.
@shokarantv
شعلهور شدنِ روحِ ملی
خلیج فارس، ایران فرهنگی و تمدن ایرانی
جغرافیای فرهنگی و قلمرو سرزمینی ایران در طول تاریخ برای اعراب رشکبرانگیز بوده است، اما در سه سده گذشته اغلب تلاشهایشان برای مصادره هویت #خلیج_فارس و دیگر میراث تمدنی ایران شکست خورده است.
#نقشه_ایران_فرهنگی که در شماره اول مجله نقد اندیشه (بهار ۱۴۰۲) و با همکاری موسسه گیتاشناسی منتشر شد، نشانگر پهنه گسترده هویت ایرانی و #ایرانیت_عام ماست که از مرزهای کشورهای عربی گذر کرده و یک تمدن کهن را ساخته است.
نقشه ایران فرهنگی در چهار رنگ بنفش، آبی، سبز و نارنجی، چهار مرز کلیدی شامل جغرافیای فرهنگی نوروز، زبانهای ایرانی، مرزهای طبیعی و جغرافیای ایران کهن را نشان میدهد؛ مرزهایی که گویای محوریت یک تمدن زنده بر بسیاری از مناطق سرزمینی و غیر سرزمینی خود است. تمدن ما در طول تاریخ با روح ملی شعلهورش، #ایران_فرهنگی را حفظ کرده و از خلیج فارس به مثابه قلب تپنده و پوینده آن پاسداری کرده است. با چنین تمدنی نباید به ستیز برخاست.
🔺نقشه ایران فرهنگی
https://zarinp.al/497894
▪️اینستا
instagram.com/naghdeandisheh
@naghdeandisheh
🎥 قلمرو استراتژیکِ خلیج فارس
پروفسور جوزف نای چندی پیش از درگذشت در گفتوگوی تفصیلی با مجله نقد اندیشه پیرامون استراتژی، قدرت و فلسفه در تاریخ جنگها سخن گفت. او در بخشی از این گفتوگو که متن کامل آن در شماره جدید مجله منتشر میشود، به اهمیت استراتژیک قلمرو خلیج فارس برای ایران پرداخت:
🔺تفاوت تفاسیر سنی و شیعه از اسلام، مشخصاً بخشی از جنگ ایران و عراق بوده است، اما جنبه دیگری نیز در این جنگ وجود داشته و آن کنترل قلمرو و تسلط بر #خلیج_فارس است. پس جنگ، فقط به دلیل اختلاف سنی و شیعه نبود، بلکه درباره این بود که چه کسی منابع را در راس این حوزه کنترل میکند.
🔺حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ از نظر قدرت سخت موفقیتآمیز بود؛ چند ماه بیشتر طول نکشید که نیروهای صدام شکست خوردند، اما برای قدرت نرم آمریکا بسیار گران تمام شد و به همان اندازه که در جهان عرب نامحبوب بود، در اروپا هم نامحبوب شد.
🔺یک رهبر باید به هزینهای که از نظر اقتصادی و قدرت نرم نیز میپردازد، فکر کند.
✍️فرناز هداوندخانی، طاها جهاندیده
▪️اینستا
instagram.com/naghdeandisheh
▪️توییتر
twitter.com/naghdeandisheh
@naghdeandisheh
پیام فضلینژاد: تا اصولگرایان جزیی از فساد حاکم هستند، نمیتوانند با فساد مبارزه کنند/ حزباللهیهای تقلبی، جولانیهای فردا در ایران هستند/ جمهوری اسلامی چارهای جز «انقلاب توافقی» ندارد
🔹کنگره حزب نسل نو که شامگاه جمعه با حضور جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضا شورای شهر تهران و چهره های سیاسی و فرهنگی برگزار شد، با حاشیههای گوناگونی همراه بود.
🔹در کنگره نسل نو که ۳۵ عضو جدید شورای مرکزی آن نیز معرفی شدند، پیام فضلینژاد، مدیرمسئول مجله نقد اندیشه که به عنوان میهمان ویژه دعوت بود، در یک سخنرانی انتقادی خطاب به شورای مرکزی حزب گفت: «چگونه میتوانید جزیی از فساد حاکم باشید، اما با فساد نیز مبارزه کنید؟
🔹آیا حزب نسل نو که مدعی عقلانیت انقلابی است ابتدا میتواند با فساد درون اصولگرایان که انقلابیها را سرخورده کرده، مبارزه کند تا مردم دیگر ادعاهایش را بپذیرند؟ یا این حزب نیز مقوم الیگارشی حاکم موجود خواهد بود؟»
👇👇👇
asriran.com/004MPE
@MyAsriran
به زوال و انقراض فلسفه ایرانی معتقد نیستم
🔺گفتوگوی مجله نقد اندیشه با پرفسور الیور لیمن، مورخ شهیر فلسفه:
من معمولا به همه دوستانم میگویم تهران تنها جایی است که کتابفروشیای دارد که کتب فلسفی میفروشد. شما این پدیده را در لندن، نیویورک و لسآنجلس پیدا نخواهید کرد.
به نظرم «فلسفه ایرانی» در حال شکوفایی و رشد است. من به طور مداوم با فلاسفه ایرانی ملاقات میکنم و آنها مانند سایر فلاسفه در مرتبه بالایی قرار دارند و فلسفه ایرانی دارد کار خود را به خوبی انجام میدهد.
✍️محمدطاها جهاندیده، گفتوگو با الیور لیمن، مجله نقد اندیشه، شماره دوم و سوم، صص ۲۵۴-۲۵۷
💢لینک خرید مجله
https://zarinp.al/584858
▪️اینستا
instagram.com/naghdeandisheh
▪️توییتر
twitter.com/naghdeandisheh
@naghdeandisheh
بعید نیست که شمس تازهای ظهور کند
جناب استاد محمدحسن ناصرالدین صاحبالزمانی، متفکر ۹۴ ساله کشورمان که در میان مردم با کتاب مشهور «
خط سوم (درباره شخصیت و اندیشه شمس تبریزی) بیشتر شناخته شده، سالهاست که خلوتگزینی را بر حضور عمومی ترجیح داده است.
او ضمن تسلط بر علوم قدیمه، از اندیشمندان موسس و پیشرو در زمینههای گوناگون علوم انسانی جدید مانند روانکاوی، منطق و روش اندیشه و تاریخ آن به شمار میرود که همواره «فکر ایران» برای نجات از عقبماندگی در کانون تاملاتش بوده است.
این اشراف چندجانبه، آثار استاد صاحبالزمانی را همواره از نگرشی تازه و بدیع برخوردار کرده که جلوه کامل آن را میتوان در کتاب خط سوم دید. انتشار این کتاب در ابتدای دهه ۱۳۵۰ انقلابی در نوع تفسیر شخصیت و تفکر شمس تبریزی به عنوان چهرهای رازآلود به پا کرد؛ کتابی که به سرعت نایاب شد و ۲۰۰ هزار تا ۳۰۰ هزار نسخه قانونی و غیرقانونی از آن به چاپ رسید.
این کتاب پیشرو، برای اولینبار اصطلاح «خط سوم» را به متن گفتارهای شمس تبریزی افزود؛ جایی که شمس میگوید: «آن خطاط سه گونه خط نوشتی: یکی او خواندی، لا غیر! یکی را هم او خواندی هم غیر! یکی نه او خواندی نه غیر او! آن [خط سوم] منم که سخن گویم. نه من دانم، نه غیر من!»
اصطلاح «خط سوم» در متن سخنان شمس نیامده و دکتر صاحبالزمانی با تفسیرش از عدد سه در جمله «آن خطاط سه گونه خط نوشتی»، آن را ابداع کرد و در میان کلمات شمس قرار داد.
استاد در این کتاب ۸۹۱ صفحهای، سخن شمس را نه تنها آینه شخصیت او، بلکه «گواه انحطاط زمان» میداند و مینویسد:
«جهان شمس، جهان اختلافها و تضادهاست. او به هر طرف که مینگرد، تضاد - تضاد طبقات، تضاد افراد، تضاد اقوام و حتی تضاد میان همکیشان و پیروان یک دین - میبیند. جنگ از میان هفتاد و دو ملت نیز سر فرا برده است… مردان راستین در گرسنگی و تنگدستی به سر میبرند و مالکان بزرگ، مردمان را آن چنان از سر راه خود میرانند که گویی کوی و برزن و شاهراههای عمومی را نیز به قباله گرفتهاند.»
قلم دکتر ناصرالدین صاحبالزمانی در این اثر، تاب حبس شدن در تاریخ را ندارد و به نحوی سحرآمیز، گذشته را به زمان حال آورده است. در گفتوگویی که با ایشان داشتم تاکید میکنند «در شرایط ما بعید نیست که شمس دیگری و یا شمسهای دیگری، ظهور کنند.»
خط سوم، تنها یک فصل کوتاه از زندگی این متفکر عالیقدر است. جوشش فکریای که او از دهه ۱۳۳۰ در میان دانشوران برانگیخت، شاگردانی که در دانشگاه تهران و دیگر مراکز پرورش داد، تحقیقاتی که پایهگذاری کرد، تالیفاتی که پدید آورد، برنامههای مشهور رادیویی او که از پرشنوندهترینها بود، همه گواه میدهند که ناصرالدین صاحبالزمانی به آرمان خود، یعنی «فکر ایران و نجات کشور از عقبماندگیها» وفادار بوده و هست.
وجود استاد از هر گزندی محفوظ باد.
✍️ پیام فضلینژاد
▪️اینستا
instagram.com/reel/DDl9WfyNeOm/?igsh=cmkzNmJnZzdrOTV4
▪️توییتر
twitter.com/naghdeandisheh
@naghdeandisheh
ساعتی پیش، جهانگیر خان درویش، معمار مشهور ایرانی و طراح «ورزشگاه تختی» در ۹۱ سالگی درگذشت.
او فرزند سعدالله خان درویش، چهره تاثیرگذار «نهضت جنگل» و از رهبران شاخه نظامی این جمعیت بود و در نوجوانی به اندیشههای چپ گرایش یافت، اما چنانکه خود برای ما روایت میکرد، در همان هنگام تصمیم گرفت که تمام کتابهای سیاسی خود را که کم تعداد هم نبود، بسوزاند و هر نوع شرکت در مجالس و بحث در محافل سیاسی را برای خود ممنوع کرد.
این تصمیم بسیاری از دوستان و همفکرانش را به انتقاد و قطع رابطه با او کشاند، اما جهانگیر خان راز موفقیت خود در هنر را همین دوری جستن از سیاست میدانست. پس از این تصمیم بود که در ابتدای دهه ۱۳۳۰ به دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و سپس به ایتالیا و آمریکا رفت. در کنار طراحی ورزشگاه تختی، طراحی ساختمان مرسدس بنز در تورین و بازآفرینی مرکز خرید هوستون برخی از آثار شاخص این معمار و هنرمند فقید ایرانی است. روحش شاد.
فیلم: در حاشیه بزرگداشت بانو ایران درودی، کاخ موزه نیاوران، تالار آبی، بهمن ۱۴۰۰
@payamfazlinejad
پیام فضلینژاد: مشکل از صداوسیما نیست، مشکل از مدیریت است
🔹پیام فضلینژاد، روزنامهنگار، پژوهشگر و فعال فرهنگی به نقد عملکرد مدیریت رسانه ملی پرداخته و تأکید میکند که علت اصلی افول مرجعیت خبری تلویزیون در ایران، ضعف مدیریت داخلی است، نه کاهش ذاتی قدرت این رسانه.
🔹او معتقد است تغییرات سطحی در معاونتها راهگشا نیست و تا زمانی که تحولات کلان در رأس صداوسیما رخ ندهد، این رسانه همچنان قافیه را به شبکههای اجتماعی و رسانههای خارجی خواهد باخت.
👇👇👇
asriran.com/004GEq
@MyAsriran
شگفتیهای فرهنگ ایران
✍️استاد فریدون جنیدی
🔺در اندیشه ایرانی پس از اسلام، عرفان راستین و فلسفه راستین، پس از آنکه از دو راهِ جدا از هم میگذرند، سرانجام، هر یک، به گونهای با یکدیگر دیدار میکنند و این از شگفتیهای فرهنگ ایران است که رهروان آن اگر نیک بیاندیشند، چون از یک ریشه بهره گرفتهاند، یک میوه دارند، یکی با شوریدگی و سرمستی و دیگری با سنجیدگی و سنگینی!
🔺در سرتاسر گفتارها و باورهای ویژه ایرانیان باستان، «خرد» و «اندیشیدن»، چنان جایگاهی دارد که از نام خداوند و نگرش درباره هستی و... بدین دو دست مییازیدند.
🔺فلسفه در فرهنگ و اندیشه ایرانی، دانشی آموختنی است، نه یک خرد ذاتی.
🔺فلسفه و فیلسوف، واژههایی هستند با ریشهای یونانی که برابرند با: «دوست داشتنِ خرد و دانایی» و «دوستدارِ دانایی یا دانش»! همزمان با گسترش فلسفه در یونان باستان، کورش بنیاد شاهنشاهیای را در ایران میگذارد که «هخامنشی» خوانده میشود.
🔺هخامنشی در سنگنبشتههای هخامنشیان به دبیره (خط) میخی فارسی باستان «هَخامَنیشَیَ» از «هَخامَنیش» است.
🔺روشن است که «خداوند جان و خرد» در سروده فردوسی، ترجمهای دلپذیر و درست از «اهورامزدا» در اوستا است. اینچنین است که اندیشه فردوسی از دیگر سرایندگان پارسیزبان جدا میشود.
🔺فردوسی پیوسته به اندیشه نیاکان، «خردِ هستی بخش» یا «سرورِ خردمند» را برتر از هر سخنی میداند:
کزین برتر اندیشه، برنگذرد...
🔺ایرانیان باستان خداوند را «سرور خردمند» میدانستند و نخستین و برترین صفت خداوند را «اندیشه نیک»!
🔺این اندازه بس است تا دریابیم نیاکان ما چه ارزشی به خردورزی و فرزانگی میدادند و این خود، به گونهای دیگر در یونان باستان به زبان یونانی و پسان، به زبان عربی و فارسی، از راه ترجمههای ایرانیان در زمان عباسیان، از نوشتههای پهلوی و یونانی و سریانی و هندی، میان دانشمندان مسلمان روان گشت.
🔺اکنون بسیاری از سخنان دیگر را میتوان به این نوشتار افزود، اما به همین اندازه بسنده میشود تا جوان ایرانی خود به دنبال شاهنامه و انبوه نوشتههای فیلسوفان و عارفان ایرانی پس از اسلام برود و پس از سیراب شدن از نوشتههای اندیشهبرانگیز آنان، به متنهای پهلوی و اوستایی بنگرد و بسیاری از نکتههای دیگر را خود پیدا کند.
▫️جنیدی، فریدون. مجله نقد اندیشه، شماره دوم و سوم، صص ۲۹۷-۲۹۹.
💢لینک خرید مجله
https://zarinp.al/584858
▪️اینستا
instagram.com/naghdeandisheh
▪️توییتر
twitter.com/naghdeandisheh
@naghdeandisheh