mirasbashi | Неотсортированное

Telegram-канал mirasbashi - میراث‌ باشی

2135

لینک کانال @mirasbashi آدرس اینستاگرام instagram.com/miras_bashi ارتباط با ادمین ، دریافت پیام و عکس @maryamatyabi @Saeed_Fotouhi ✔اخبار حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ✔معرفی جاذبه‌های تاریخی و گردشگری

Подписаться на канал

میراث‌ باشی

🔺آمریکا رسماً از یونسکو خارج شد

🔸وزارت امور خارجه آمریکا امروز (سه‌شنبه) اعلام کرد که به دلیل آنچه "جانبداری علیه اسرائیل" و "ترویج موضوعات تفرقه‌انگیز" خوانده می‌شود، رسماً به عضویت خود در یونسکو پایان داده است!
http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

⚫️تسلیت به همکار

◾️دوست عزیز و همکار گرامی سرکار خانم مریم مقدم از خبرنگاران شریف همدان در غم از دست دادن پدر گرامی خود به سوگ نشسته‌ است.

◾️ میراث‌باشی این مصیبت را به ایشان و خانواده گرامی‌شان تسلیت می‌گوید و برایشان آرزوی صبر و بردباری دارد.

▫️روح این پدر عزیز قرین رحمت و نور و شادی و مغفرت
http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

#نشستهای_تخصصی #مردم‌نهاد #مسؤولیت_اجتماعی #محیط_زیست #منابع_طبیعی

🔴📣 خــــبــــرداااار 🔴📣

✳️ نشست تخصصی با موضوع:

⬅️ نقش و راهبرد تشکلهای مردم‌نهاد در توسعه مسؤولیت اجتماعی حوزه محیط زیست

🔸 با مشارکت نهادهای علمی، اجرایی و مردم‌نهاد استان قزوین

⬅️ بصورت حضوری و مجازی

🔸 زمان:  چهارشنبه یک مرداد ۱۴۰۴؛ ساعت ۹:۳٠ الی ۱۲

🔸 مکان نشست حضوری: سالن جلسات مرکز رشد پارک علم و فناوری قزوین

🔸 لینک دسترسی مجازی:

VC.bmn.ir/ch/qazvin


🔺 برگزارکننده: کانون تسهیلگران آموزش و پژوهش محیط زیست استان قزوین

✳️ با احترام؛ ۲۸ تیر ۱۴۰۴

🆔 @IranENGOs

@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺درخواست دانشگاه هنر اصفهان از استاندار اصفهان:

‼️ تخریب میراث شهری را در جریان پروژه‌های عمرانی متوقف کنید


📍رئیس دانشگاه هنر اصفهان طی نامه‌ای به استاندار محترم اصفهان، خواستار توقف تخریب میراث باستانی شهر در جریان پروژه‌های عمرانی شد و بر ضرورت تدوین قوانین و راهکارهایی برای حفاظت از این گنجینه‌های ارزشمند تأکید کرد.

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ در این نامه که به امضای آقای دکتر علیرضا خواجه‌احمد عطاری، رئیس دانشگاه هنر اصفهان رسیده است، با اشاره به جایگاه بی‌بدیل اصفهان به عنوان گنجینه‌ای از هویت و میراث فرهنگی ایران و یکی از کهن‌ترین کلان‌شهرهای جهان، نسبت به آسیب‌های جبران‌ناپذیری که به لایه‌های ارزشمند باستان‌شناسی زیرین شهر وارد می‌شود، ابراز نگرانی شده است.

‼️در بخش‌هایی از این نامه آمده است:

🔸"متاسفانه در روند توسعه کنونی شهر، (به‌ویژه در پروژه‌های عمرانی مانند ساخت‌وسازهای مسکونی و تجاری، احداث پارکینگ، زیرگذر و مترو)، بدون توجه به لایه‌های ارزشمند باستان‌شناسی زیرین، خسارات جبران‌ناپذیری به این میراث غنی وارد می‌شود."

🔸دانشگاه هنر اصفهان با تأکید بر نقش حیاتی دانش باستان‌شناسی شهری در کشورهای پیشرو برای حفظ و معرفی تاریخ شهرها، خاطرنشان کرده است که شناخت صحیح از گذشته، علاوه بر تقویت هویت ملی، ده‌ها جاذبه گردشگری مستند و ارزشمند را پدید می‌آورد.

🔸این دانشگاه، ورود جدی استانداری اصفهان را برای جلوگیری از تخریب بیشتر "ثروت ملی" و بهره‌برداری صحیح از ظرفیت‌های تاریخی اصفهان ضروری دانسته و پیشنهاد تشکیل جلسات کارشناسی برای تبیین ابعاد علمی، اجرایی و حقوقی این مسئله و عملیاتی کردن راهکارهای مناسب را مطرح کرده است.

🔸یکی از پیشنهادهای کلیدی مطرح شده در این نامه، تدوین لایه‌ای مرتبط با آثار مدفون زیر زمین در مطالعات اولیه طرح جامع اصفهان و تصویب قوانین و قواعدی برای آن است تا توسعه آتی شهر با رویکردی هوشمندانه و حفظ میراث باستانی همراه باشد.

🔸در پایان این نامه، دانشگاه هنر اصفهان به عنوان بزرگترین نهاد آموزش عالی هنر در مرکز و جنوب ایران و قطب پژوهش‌های مرمت و باستان‌شناسی در کشور، آمادگی خود را برای تشکیل هیأت راهبردی با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، جهت تدوین برنامه‌های کوتاه، میان و بلندمدت و ارائه راهکارهای پیشگیرانه و درمانی اعلام کرده است.

🔸این دانشگاه ابراز امیدواری کرده است که با حمایت و ورود قاطعانه استاندار، بتوانند رسالت خود را در پاسداری از هویت و میراث فرهنگی این سرزمین کهن به انجام رسانند.

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺۱۵ سال وعده و تأخیر؛
آیا نگین صفوی دامغان بالاخره احیا می‌شود؟


🖊#مطهره_کشاورز

🔸کاروانسرای شاه عباسی دامغان، پس از گذشت حدود ۱۵ سال و دو واگذاری ناموفق، همچنان در انتظار مرمت و بهره‌برداری به سر می‌برد. با این حال، رئیس صندوق توسعه صنایع‌دستی، فرش دستباف و احیای اماکن تاریخی و فرهنگی از پیشرفت ۳۴ درصدی عملیات مرمتی این میراث ملی خبر داده و اعلام کرده که این بنا در حال انتقال به سرمایه‌گذار جدید برای تسریع در روند احیاست.

🔸حمیدرضا نیکنامی، مدیرعامل خانه تسنیم دامغان عنوان کرد: این کاروانسرا که پیش‌تر در اختیار نیروی انتظامی و ژاندارمری بود، در سال ۱۳۸۹ به اداره میراث فرهنگی واگذار شد تا اقدامات لازم برای مرمت و احیا انجام شود. اما با وجود گذشت بیش از یک دهه، هیچ اقدام مؤثری صورت نگرفته است.

🔸این بنا هم‌اکنون تحت نظارت صندوق توسعه و احیای میراث فرهنگی قرار دارد و تاکنون چندین مزایده برای واگذاری آن برگزار شده است. با وجود انتخاب سه یا چهار سرمایه‌گذار در این مزایده‌ها، به دلیل عدم اقدام عملی از سوی آنها، پروژه همچنان راکد مانده است.

🔸در آخرین مزایده که در تیر ۱۴۰۰ برگزار شد، سرمایه‌گذار جدید این مجموعه را تحویل گرفت و قرار بود ظرف کمتر از ۲۱ ماه عملیات مرمت و بهره‌برداری را به پایان برساند. اما اکنون، پس از گذشت بیش از ۴۰ ماه، تنها اقداماتی موقت انجام شده و وضعیت بنا همچنان نامشخص است.

🔹در جریان سفر دولت پیشین به استان سمنان، جواد واحدی، معاون پارلمانی وزیر میراث فرهنگی، از این کاروانسرا بازدید کرد و پس از مشاهده وضعیت نامناسب آن، در تماس با مدیرعامل صندوق احیا خواستار تعیین تکلیف فوری این پروژه شد. با این حال، بیش از یک سال از این بازدید گذشته و هنوز اقدامی صورت نگرفته است.

🔸به گفته نیکنامی، صندوق احیا با وجود مخالفت‌های محلی، بارها به سرمایه‌گذار فرصت‌های مجدد داده، اما پیشرفتی حاصل نشده است. این وضعیت انتقادات و گلایه‌های گسترده مردم دامغان را به دنبال داشته و کاروانسرای شاه عباسی را به یکی از موضوعات پرحاشیه منطقه تبدیل کرده است.

🔸این صحبت ها در حالی مطرح می‌شود که برزین ضرغامی، رئیس صندوق احیا، در این باره گفت: ۳۴ درصد از عملیات مرمت کاروانسرا انجام شده و برای تسریع در روند احیا، در حال انتقال بنا به سرمایه‌گذار جدید هستیم.

🔸او با تأکید بر جایگاه این بنا به‌عنوان نگین شهر دامغان افزود: با واگذاری به سرمایه‌گذار جدید، این کاروانسرا به جریان زندگی شهری بازمی‌گردد و در دسترس مردم شریف دامغان، مسافران و گردشگران قرار خواهد گرفت.

🔸مدیرعامل صندوق احیا افزود: هدف صندوق، حفاظت از بناهای تاریخی پیش از تخریب یا تبدیل شدن به مراکز بزهکاری شهری است. مرمت اصولی و ایجاد کاربری فرهنگی مناسب می‌تواند این بناها را به چرخه زندگی شهری بازگرداند./ جماران

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1675538

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺یادداشتی به بهانه نمایشگاه آثار ایران در چین

‼️سردرگمی مدیریتی و رانت‌خواری پاشنه آشیل حضور در نمایشگاه‌های خارجی


🖋#مریم_اطیابی

🔸میراث‌باشی: چین در سال ۲۰۲۴ میزبان ۴۳ هزار نمایشگاه و ۵۱۱ هزار رویداد آموزشی در ۷۰۴۶ موزه در سراسر کشور بود که در مجموع ۱.۴۹ میلیارد بازدید از آنها انجام شد.داده‌های اداره ملی میراث فرهنگی چین نشان می‌دهد که برای هر ۲۰۰ نفر یک موزه در چین وجود دارد و ورود به ۹۱.۴۶ درصد از این موزه‌ها رایگان است.

🔸به گفته کارشناسان ایرانی، چین حدود ۸۰ هزار موزه کوچک و بزرگ دارد.

‼️با نگاهی به این آمار نخستین پرسشی که پیش می‌آید این است که چرا وقتی آثار ایران در چین یا هر کشور دیگری به نمایش در می‌آید ایرانی‌ها باید نگران باشند؟ وقتی کشوری سالیانه ۴۳ هزار نمایشگاه موزه‌ای در کشورش برگزار می‌کند یعنی نمایشگاه‌های مختلفی از آثار موزه لوور، موزه‌های آمریکا، مصر، ترکیه، اروپا و....  در این کشور برپا است.این برگزاری‌ها نیازمند یک برنامه‌ریزی دقیق و منسجم و کارشناسی است و یک گردش مالی و اقتصادی عظیم فرهنگی و توسعه دیپلماسی فرهنگی به همراه دارد.

‼️چرا کشوری مانند چین که خود یکی از کشورهای صاحب تمدن باستانی است باید آثار یک کشور صاحب تمدن باستانی دیگر را که برای معرفی آثارش در کشور او مهمان است حتی به بهانه جنگ در آن کشور و عدم امکان پروازها، تصاحب کند؟ یا از روی آثار آن کشور کپی و های کپی درست کند؟


‼️تا کنون به این موضوع فکر کرده‌ایم که کافی است در یک نمایشگاه خارجی اتفاقی برای شی کشور مهمان بیفتد در این صورت کشور میزبان برای همیشه در عرصه بین‌المللی از فعالیت موزه‌ای محروم خواهد شد و هیچ‌کشوری به او اعتماد نخواهد کرد و در کشور او حضور پیدا نمی‌کند؟ و این برای کشورهایی که روی گردشگری و وجهه و دیپلماسی فرهنگی خود حساب ویژه باز  کرده‌اند یعنی فاجعه!

🔸در هر دو نمایشگاه برگزار شده از آثار موزه‌ای ایران در چین( نمایشگاه موزه ملی که آثارش بازگشته و نمایشگاه آثار استان تهران که همچنان برپاست) کلیه هزینه‌ها اعم از حمل و نقل، پرواز، بیمه، اقامت، دکوراسیون، طراحی، بلیت بر عهده کشور میزبان بوده همچنین متعهد شده متقابلا نمایشگاهی در ایران برپا کند که کلیه هزینه‌های آن هم برعهده اوست( ظاهرا به غیر از ویترین).

✅مشکل، کشورهای برگزار کننده نمایشگاه آثار ایران نیستند. مشکل ایران و مسوولان و پژوهشگران میراث فرهنگی ایران هستند که حتی یک پژوهش در خصوص برگزاری نمایشگاه‌های خارجی در قالب یک مقاله ارائه نکرده‌اند که حضور در نمایشگاه‌های خارجی چه دستاوردها، نقاط ضعف و قوت یا اشتباهاتی داشته است. آیا بر سطح سواد و تبادل علمی موزه‌ها و موزه‌داران تاثیر گذار است؟ آیا سبب افزایش ورود گردشگر و بازدید از موزه‌ها می‌شود؟ سبب پاکسازی تصویر ایران هراسی می‌شود؟ سبب تاثیر و توسعه دیپلماسی فرهنگی می‌شود؟یا هیچ دستاوردی ندارد؟

🛑از یک سال و نیم پیش ایران خود را برای حضور در این نمایشگاه‌ها آماده می‌کرد. چرا هیچ خروجی رسانه‌ای یا علمی از این حضور وجود ندارد؟ مساله کاملا شفاف است. در اینجا یک خیل عظیمی از مدیران بی‌ربط  و بی‌تخصص یا کارشناسان و متخصصان تمامیت خواه و مونوپل دوست در حال دست و پا زدن برای حضور در این نمایشگاه بودند و تنها چیزی که اهمیت نداشت حضور مدیران موزه‌ها، حضور امین‌اموالان و کارشناسان موزه‌های تهران، حضور ایران‌شناسان، تاریخ شناسان، باستان‌شناسان، مرمتگران و حفاظتگران آثار و هنرشناسان ایرانی مشرف به مسائل ایران و چین و ارائه مقالات علمی و تقویت چهره فرهنگی- علمی ایران در این نمایشگاه بود، رسانه هم که چه معنا دارد در نمایشگاه حضور یابد!

‼️اینقدر بی برنامه بودیم که اگر بخواهیم بپذیریم در طول حضور آثار ایران در چین بین ۸۰۰ هزار تا ۱ میلیون بازدیدکننده، این آثار را دیده‌اند ما حتی به فکرمان نرسیده که در حوزه صنایع دستی و هنرهای سنتی از این آثار المان‌هایی تهیه کنیم تا گردشگران و بازدیدکنندگان هنگام خروج آنها را به یادگار تهیه کنند. یا فیلم‌هایی از موزه‌ها به زبان چینی تهیه کنیم و در قالب سی‌دی ارائه کنیم . یا بروشورهایی از جاذبه‌های گردشگری ایران را به زبان چینی تهیه و ارائه کنیم.

‼️کدام مقالات علمی در حوزه سفال و فلز و شیشه و جواهرات و نقاشی را ارائه کردیم و بازنشر دادیم.

◀️اینجا دعوا فقط و فقط بر سر این بوده که چه کسی برود، چه کسی نرود! چه کسی زودتر برود چه کسی دیرتر! آن هم نه بر اساس ملاک و معیار کارشناسی و تخصصی بر اساس ملاک زیرآب‌زنی و نگاه از بالا به پایین و آفر و فاند دیدن این گونه سفرها. تنها چیزی هم که اهمیت نداشته کسب تجربه و تخصص است.

🔻ادامه در لینک زیر:
/channel/mirasbashi/19300

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔴استان تهران اول مرداد تعطیل است

📍فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:

🔸با تصمیم هیئت دولت و در پی تداوم گرمای شدید و ضرورت صرفه‌جویی در مصرف آب و برق، روز چهارشنبه اول مردادماه در استان تهران تعطیل اعلام شد.

‏🔸فرصتی است برای استراحت، سفر کوتاه یا در کنار خانواده بودن؛ البته با رعایت نکات ایمنی و صرفه‌جویی در مصرف انرژی.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

#اختصاصی_میراث_باشی

🔺وزارت میراث فرهنگی؛

‼️رسما مخالفت خود را با عبور خیابان انصاری شرقی اعلام کرد 


🖋#مریم_اطیابی

📍در پی ارسال دو نامه از سوی  وزارت راه و شهرسازی در خرداد و تیر سال جاری  مبنی بر تعیین تکلیف خیابان انصاری شرقی قزوین ، وزارت میراث فرهنگی رسما مخالفت خود با عبور این خیابان را اعلام کرد.

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ گفته می‌شود ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴  دکتر غلامرضا کاظمیان معاون شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری سفری یک‌‌روزه به قزوین داشت. در این سفر  موضوع عبور خیابان انصاری شرقی بار دیگر مطرح شد.

🔸کاظمیان هم در بازگشت، با ارسال دو نامه به تاریخ‌های ۱ خرداد و ۹ تیر ۱۴۰۴ خطاب به علی دارابی معاون میراث فرهنگی و قائم مقام وزارت میراث‌ فرهنگی درخواست کرد تا از آنجا که طبق قانون اساس‌نامه موافقت نهایی درباره موضوعات بافت تاریخی بر عهده میراث فرهنگی است و نظر به این که کمیته فنی ۳ هم مخالفت خود را با عبور این خیابان اعلام کرده است، صراحتا میراث‌فرهنگی نظر نهایی خود را  در خصوص عبور این خیابان اعلام کند تا شورای عالی معماری و شهرسازی نظر نهایی خود را اعلام کند.

اکنون معاونت میراث فرهنگی کل کشور خطاب به معاونت راه و شهرسازی کل کشور اعلام کرده است میراث فرهنگی همان نظر مدیرکل میراث فرهنگی قزوین را که در کمیسیون ماده ۵ مخالفت خود را با عبور خیابان اعلام کرده است، تایید می‌کند و به این ترتیب صراحتا مخالفت خود با عبور این خیابان را اعلام کرده است.

🛑با این اعلام مخالفت، عملا شورای عالی معماری و شهرسازی به استناد نظر تخصصی میراث فرهنگی برای دومین بار مخالفت خود را با احداث این خیابان اعلام می‌کند و شهرداری مکلف است مطابق طرح شورای عالی معماری و شهرسازی اقدام کند چرا که طبق مصوبه سال ۹۷ هر گونه اقدام جز این طرح مغایرت اصولی در طرح محسوب می‌شود و خلاف قانون است.

🔸به گزارش میراث‌باشی، بیش از سه دهه است که میراث فرهنگی مخالفت صریح خود را با عبور این خیابان اعلام می‌کند و شورای عالی معماری و شهرسازی هم سال ۹۷ مخالفت خود را اعلام کرد اما گروهی همچنان در قزوین مصرانه پیگیر عبور خیابان انصاری شرقی از محدوده خیابان سپه ( نخستین خیابان ثبت ملی ایران) و محله بلاغی هستند، محله‌ای در بافت تاریخی که آثار آل بویه و سلجوقی تا آثار صفوی، قاجار و پهلوی را در دل خود جای داده است.

⁉️حال پرسش اینجا است این اصرار سی ساله سرمنشا‌اش کجا است؟ چه کسانی خانه‌های محله بلاغی را خریداری کرده‌اند؟ باعبور خیابان ۲۴ متری چند پاساژ و مجتمع ساخته خواهد شد و قیمت زمین‌های تملک شده پس از عبور این خیابان چند برابر خواهد شد که برخی با این همه مخالفت نهادهای تخصصی همچنان اصرار به احداث آن دارند؟

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺مقاله قتل ناصرالدین شاه قاجار به روایت تصاویر آلبومخانه کاخ گلستان / محمدرضا بهزادی

▫️فصلنامۀ ذخایر شرق، شمارۀ دوم، بهار ۱۴۰۳ هـ ش /تهران‌شناسی

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺ساخت ۴ مخزن امن برای نگهداری آثار موزه‌ای در پایتخت

🔸احمد علوی، رئیس کمیسیون میراث فرهنگی شورای شهر تهران اعلام کرد: مقرر شده است که در چهار نقطه پایتخت، مخازن امن برای نگهداری آثار باستانی و موزه‌ای ساخته شود./ ایلنا

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺چگونه در ۲۰ متری آثار تاریخی برای یک معدن مجوز صادر کردند؟

🔸یک کنشگر میراث فرهنگی هشدار داد:‌ معدن‌کاوی تهدیدی جدی برای یادمان‌های تاریخی و فرهنگی روستای هدف گردشگری «دِهمورد» بختگان است و با وجود مخالفت‌های پِیاپی مردم، دِهیاری و شورای شهر و ادارۀ کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس، بهره‌بردار با زیر پا گذاشتن قانون و ضابطه‌ها، همچنان به کار خود اصرار دارند و ادامه می‌دهد.

🔸روشن نیست که بهره‌بردار چگونه توانسته است در فاصلۀ حدود ۳۰۰ متری بافت روستای هدف گردشگری «دِهمورد» و بدتر از همه در ۲۰ - ۱۰ متری آثار تاریخی و گورهای سنگ‌چین یا توده سنگی ساسانی (که به نادرستی به خِرفخانه نامدار شده) پروانۀ فعالیت معدن‌کاوی بگیرد!

🔸به گفته سیاوش آریا، در روستای هدف گردشگری «دِهمورد» آثار تاریخی از دورۀ ساسانی، از جمله گورهای سنگ‌چین تا توده سنگی، سنگ‌نبشتۀ پهلوی ساسانی، چهارتاقی اوایل دورۀ اسلامی، گورستان تاریخی دورۀ زندیه و قاجاریه با سنگ‌گورهای ارزشمند و شاخص، تنوره‌های آسیاب آبی از دورۀ زندیه تا اوایل پهلوی یکم و بافت تاریخی روستا و دیگر یادمان‌های تاریخی و ملی وجود دارد.

isna.ir/xdTKgZ

@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺راه‌اندازی خط شبانه تله‌کابین توچال در شب‌های تابستان

📍مدیرعامل مجموعه فرهنگی ورزشی توچال:
🔸با توجه به استقبال گسترده علاقه‌مندان از فضای کوهستان در شب‌های تابستان، این خط ویژه، پنج‌شنبه‌ها و جمعه‌ها از ساعت ۱۴ تا ۲۳ راه‌اندازی شده و تا ایستگاه دوم تله‌کابین خدمات‌رسانی می‌کند.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺آثار دوره سلجوقی را به صورت شبانه و با بولدزر تخریب کردند!

‼️مسئول کاوش‌های باستان‌شناسی گذر کمرزرین اصفهان در عملیات ناگهانی و شبانه شهرداری منطقه ۳ اصفهان، بخشی از لایه‌های ارزشمند دوره سلجوقی مقابل مسجد کمرزرین تخریب شد.

📍علی شجاعی، باستان‌شناس:

🔸مکان دقیق این اتفاق مقابل مسجد تاریخی کمرزرین است؛ جایی که پیش‌تر بارها هشدار دادیم می‌تواند بخش‌هایی از کاخ‌ها یا قیصریه دوره سلجوقی در دل خود داشته باشد.

🔸ما در قالب مطالعات ژئوفیزیکی، شواهد قابل توجهی از وجود آثار معماری در زیر زمین به‌دست آوردیم و ضرورت کاوش در اینجا کاملاً محرز و مستند بود. این ناحیه، از معدود نقاط باقی‌مانده از ساخت زیرگذر میدان امام علی است که آثار تاریخی آن به‌طور کامل از بین نرفته و بخش کوچکی از آن هنوز باقی‌مانده

🔸حدود ساعت ۱۲ شب گذشته، بدون هیچ‌گونه هماهنگی، چند ده کامیون خاک‌برداری به همراه دو دستگاه بیل مکانیکی وارد محوطه شدند. این اقدام در حالی رخ داد که هیچ سابقه‌ای از چنین ماشینی در این پروژه وجود نداشت. هدف این بود که کار به‌سرعت و در سکوت شبانه پیش برود./مهر

http://mehrnews.com/x38vsp

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺شش غار دره خرم آباد ثبت جهانی شد

‼️قلعه فلک‌الافلاک و پل شکسته ثبت جهانی نشد


🔸به گزارش میراث‌باشی؛  در چهل و هفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی که ۲۰ تیرماه سال ۱۴۰۴ در مقر سازمان یونسکو در کشور فرانسه برگزار  شد؛ پرونده «محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد» با عنوان: The Prehistoric Sites of the Khorramabad Valley
به‌عنوان بیست و نهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی ثبت شد.


🔸این محوطه‌های پیش از تاریخ شامل ۶ غار: غار کلدر، غار یافته، غار کنجی، غار گیلوران؛ غار قمری و پناهگاه سنگی گرارجنه است که اثبات می‌کنند دره خرم آباد براساس نظریات باستان شناسی و تحقیقات صورت گرفته از ۶۳ هزار سال پیش تاکنون دارای استقرار انسانی متناوب بوده است.

به این ترتیب همانطور که ایکوموس جهانی پیش‌تر اعلام  و توصیه کرده بود یونسکو دو مجموعه قلعه فلک‌الافلاک و پل شکسته را از پرونده ثبت جهانی حذف کرد البته در گزارش ایکوموس جهانی توصیه شده بود چنانچه در سالهای آتی شواهد باستان‌شناسی مرتبط با پرونده محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد در تپه فلک‌الافلاک ( توجه: تپه‌ای که قلعه روی آن ساخته شده نه خود قلعه) هم کشف شد این شواهد می‌تواند به پرونده محوطه‌های پیش از تاریخ دره‌خرم آباد اضافه شود.

به گزارش میراث باشی؛ سال گذشته نیز پرونده هگمتانه به ثبت جهانی رسید. از جمله پرونده‌هایی که از ایران با چندین اثر به ثبت جهانی رسیده‌اند عبارتند از کلیساهای ایران، قنات‌های ایرانی، باغات ایرانی، جنگل‌های هیرکانی، راه آهن ایران، سازه‌های آبی شوشتر، محور ساسانی استان فارس،کاروانسرهای ایرانی .

‼️میراث‌باشی ثبت جهانی محوطه‌های پیش‌از تاریخ دره‌خرم‌آباد را به کلیه هموطنان در سراسر جهان بویژه هموطنان استان لرستان شادباش می‌گوید.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
 

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺متن کامل یادداشت دکتر حکمت اله ملاصالحی با عنوان «فرهنگ‌ها؛ جهان‌های گشوده به روی هم»

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺وقتی خانه دیگر نیست

▫️معماری، جنگ و چیزی به‌نام بازماندن

🖋 #وحید_قاسمی، مدیر موزه خیابان ولی‌عصر

🔸ما معماری را معمولاً با ساختن می‌شناسیم. اما در ویرانه، در غیاب هر آن‌چه پیش‌تر بوده، نقش معماری چیست؟ آیا باز هم از ساختن می‌توان گفت؟ یا باید از بازیافتن، شنیدن، و بازسازی آن‌چه دیده نمی‌شود- اما حس می‌شود- سخن گفت؟

متن کامل
https://rozanonline.ir/fa/tiny/news-4481

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺 از شهیاد تا آزادی؛ قصه تولّد نماد تهران

🔸تعرض به حریم برج آزادی و تخریب منظر تاریخی-فرهنگی این اثر ملی توسط شهرداری منطقه ۹، بار دیگر این بنای باشکوه و نماد تهران مدرن را در کانون توجه افکار عمومی قرار داده است.

🔸در نوشته‌های زیر که پیش‌تر در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام «ناف تهرون» منتشر شده‌اند، می‌توانید با ابعاد گوناگون برج آزادی آشنا شوید. این نوشته‌ها برگرفته از مقاله «برج و میدان آزادی»، تألیف حمیدرضا حسینی هستند که در جلد سوم دانشنامه تهران بزرگ چاپ شده است.


1️⃣مسابقه طراحی ساختمان شهیاد آریامهر
/channel/nafetehroon/1572

2️⃣حسین امانت، معمار برج آزادی
/channel/nafetehroon/1574

3️⃣مبانی تاریخی و منابع الهام معماری برج آزادی
/channel/nafetehroon/1576

4️⃣طبقات داخلی و بخش‌های زیرزمینی برج آزادی
/channel/nafetehroon/1579

5️⃣فرایند ساخت برج آزادی
/channel/nafetehroon/1581

6️⃣عوامل ساخت برج و میدان آزادی
/channel/nafetehroon/1583

7️⃣بودجه ساخت برج آزادی
/channel/nafetehroon/1585

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون
@nafetehroon

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺افتتاح نمایشگاه «به گزارش زنان» در موزه هنرهای معاصر تهران

🔸مراسم گشایش نمایشگاه «به گزارش زنان» آثارهنرمندان زن نوگرای ایران از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران روز چهارشنبه یکم مردادماه ساعت ۱۷ در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار می‌شود.

@museum_tourism

🔸نمایشگاه «به گزارش زنان؛ آثار هنرمندان زن نوگرای ایران به روایت موزه هنرهای معاصر» با نمایش ۱۲۱ اثر از هنرمندانی؛ چون منیر فرمانفرماییان، بهجت صدر، ایران درودی، پروانه اعتمادی، فریده لاشایی و لیلی متین‌دفتری در موزه هنرهای معاصر تهران از اول مرداد ۱۴۰۴ برپا می‌شود.

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺درخواست جلوگیری از تخریب حمام تاریخی شهرستان انار استان کرمان


https://www.karzar.net/239213

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

‼️این نمایشگا‌ه‌ها در استان‌های مختلف چین برگزار شده، هر کدام با یک چیدمان و طراحی متفاوت. در کدام یک از اخبار میراث‌آریا ( خبرگزاری وزارتخانه) یا پژوهشگاه یا ایکوم یا سالن موزه ملی شنیده‌ یا دیده‌اید که از کارشناسان سفر رفته دعوت کنند تا از آنچه دیده‌اند و تجربه‌ای که کسب کرده‌اند نشستی علمی بگذارند. یا کدام موزه در صفحات اینستاگرامش اثرهای منتقل شده و توضیحات آن را به نمایش گذاشته است؟ کدام کارشناس، موزه‌دار، مدیران موزه از سفر خود اطلاعاتی به دیگران ارائه کرده‌اند که مردم ایران از برگزاری این نمایشگاه‌ها  اطلاعاتی داشته باشند؟ در کدام رسانه یا صفحات موزه‌ها گزارشی از مسوولان و کارشناسان موزه‌های چین و استقبال مردم چین از این نمایشگاه‌ها وجود دارد؟ مردم ایران از تاریخچه مراودات ایران و چین در طول تاریخ و تاثیر‌پذیری فرهنگی از یکدیگر چه می‌دانند؟

🔹کدام یک از مسوولان مملکتی اعم از فرهنگی و غیر فرهنگی اصلا خبر دارند که چنین نمایشگاهی برگزار شده، واکنش‌ها چه بوده، موزه‌های چین چه امکاناتی دارد؟ ایران به چه چیزهایی در این زمینه  نیاز دارد و...؟

✅نقدا بیش‌از آن که نگران بازگشت ۱۵۱ اثر از کشوری باشیم که سالیانه ۴۳ هزار نمایشگاه موزه‌ای برگزار می‌کند، نگران آن باشیم اگر روزی قرار شد آنها نمایشگاه متقابلی در ایران برگزار کنند در کدام موزه، با کدام سالن و امکانات مجهز ، با کدام دکوراسیون و کدام همایش تخصصی میزبان خواهیم بود؟

✅نگران آن باشیم که چه زمانی از خواب خرگوشی بیدار می‌شویم  و متوجه خواهیم شد موزه‌ها انباری و گنجه نیستند که صرفا در آنها اشیا بریزیم و توقع بازدید داشته باشیم؟

🛑تقویم فرهنگی برگزاری نمایشگاه‌های کدامیک از موزه‌های ما آماده است؟ حضور آثار کشورهای دیگر پیشکش! چند نمایشگاه در طول سال از آثار موزه‌های تهران و موزه ملی در استان‌های دیگر برگزار می‌شود؟ چند نمایشگاه از آثار استان‌های دیگر در تهران برگزار می‌شود؟ صفحات مجازی و وی آر کدام موزه‌ها تکمیل است؟ از کدام موزه‌ها می‌توان بازدید مجازی داشت؟ تولید محتوای موزه‌ها در چه وضعی است؟ آینده پژوهی در حوزه میراث فرهنگی و موزه‌داری در جهان چه معنایی دارد و ما کجا این مراودات فرهنگی ایستاده‌ایم و چه باید بکنیم؟ از کتاب‌ها و مقالات روز جهان در حوزه میراث‌فرهنگی و موزه‌داری چندجلد به فارسی ترجمه و در اختیار متقاضیان قرار گرفته است؟

‼️و نکته بسیار مهم کیوریتوری (مدیریت و سازماندهی نمایشگاه‌ها) در حوزه موزه‌ها در جهان در چه جایگاهی است و چه تخصص‌هایی نیاز دارد؟ ما چه آموزش‌هایی در این زمینه باید ببینیم و چه اقداماتی باید انجام دهیم؟

کدام همت عالی در مسوولان فرهنگی این مملکت وجود دارد که به رییس جمهوری و سازمان برنامه و بودجه‌، شهرداری‌ها، استانداری‌ها، فرمانداری‌ها و وزارت راه و شهرسازی‌ها بگویند ایران در استان‌ها و شهرها و روستاهای مختلف نیازمند موزه‌های آبرومند و مجهز است. ایران نیازمند تحویل میدان مشق به موزه ملی است. نیازمند روایت اشیا است. ایران نیازمند است که با فرهنگ و هنر و تاریخ خود در جهان و در کشور خودش حضور یابد. 

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔸وطن نخستین اصل مشترک همبستگی افراد یک ملت است. همۀ اهل یک وطن مانند افراد یک خانه باید در حفظ آن کوشا باشند.

🔸وطن کشوری است که قرن‌ها مردمانی با هم در آن زندگی کرده شادی و غم، نیک و بد، رنج و راحت آن را با هم دیده و آزموده‌اند.

🔸 مردمی که در این وطن بزرگ مشترک جغرافیایی و تاریخی زندگانی می‌کنند ممکن است زبان‌ها و دین‌های مختلف داشته باشند. اما اگر دشمن به این وطن (خانه) حمله کند، وظیفۀ همگان است که از آن دفاع نمایند.

[افغان‌نامه، تألیف دکتر محمود افشار، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، ۱۴۰۰، ج ۳، ص ۳۲۶]

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی و تحکیم وحدت ملی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺تیغ قمه کانال فاضلاب؛

‼️چهره تاریخ شش هزارساله چگاسفلا را مخدوش کرد

🖋
#مریم_اطیابی

به گزارش میراث‌باشی؛ ۴ بهمن ۱۴۰۳ بود که سید رضا صالحی امیری وزیر میراث‌فرهنگی در بازدید از بهبهان گفت:«اثر تاریخی چگاسفلا می‌تواند ثبت جهانی شود، باید پرونده این اثر تاریخی برای ارسال به یونسکو تهیه شود.»

‼️حالا در تیرماه ۱۴۰۴ خبر می‌رسد که کانال دفع آبهای سطحی ( کانیو) به یمن نامه آذر ماه ۱۴۰۳ شورای فنی و علی رغم اطلاع‌رسانی رسانه‌‌ها در روستای چگاسفلا کشیده شد!

🔸اقدامی که نه تنها در تضاد با ضوابط حفاظتی عرصه و حریم مصوب و ابلاغ شده اثر است بلکه تداعی کننده این پرسش هم هست که آیا شورای فنی خوزستان صلاحیت تصمیم‌گیری در خصوص چنین محوطه‌ای را داشت؟نظر شورای فنی وزارتخانه چه بود؟

🔸بدیهی‌‌ترین و ابتدایی ترین اصول در یک محوطه باستانی این است که اجرای هر  طرح عمرانی ‌سبب تخریب لایه‌های فرهنگی خواهد شد که هرگز قابل جبران و بازگشت نیستند! پیوست نظرات کارشناسی پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی در خصوص صدور این مجوز کجاست؟!

🛑با شعارهای خوش رنگ و لعاب، خلیج فارس خلیج همیشه فارس نمی‌شود آن هم وقتی که تک تک آثار تاریخی در کرانه شمالی قربانی طرح‌های عمرانی و شعارهای مردمی می‌شود اما در کرانه جنوبی آن کشورهای عربی برای کاوش‌ها گوی سبقت را از هم می‌ربایند.

‼️به گزارش میراث‌باشی؛ شعار دولت مردمی ظاهرا کارکردش را همچنان به دقت در میراث‌فرهنگی حفظ کرده است تا آنجا که سیطره درخواست‌های مردم به درخواست‌های کارشناسی ارجحیت دارد و عرصه‌ها و حرائم به بهانه‌های واهی در آستانه تخریب یا کوچک‌سازی قرار می‌گیرد.

◀️وقتی مسوولان میراث فرهنگی شعار مردم مردم را به جای تخصص‌گرایی و نگاه کارشناسی پیشه خود می‌کنند چه اهمیتی پیدا می‌کند که باستان‌شناسان در کاوش‌های نیمه دهه ۹۰ در چگاسفلا سنگ نگاره‌ای با نقش دو بز رو به روی هم یافته‌ باشند که این نقش‌ها سه هزار سال بعد به شکل دو غزال عربی روی گورهای «العین» امارات  دیده شده با این تفاوت که اماراتی‌ها محوطه باستانی‌شان را ثبت جهانی کردند ما فاضلاب کشی!!!!

◀️چه اهمیتی دارد ️که سنگ‌نگاره «هزور»  (hazor) متعلق به ۱۲۰۰ سال پیش از میلاد در فلسطین اشغالی به دوره برنز می‌رسد  و حدود ۳۲۰۰ سال قدمت دارد اما  سنگ‌نگاره‌‌های چگاسفلا ۳۸۰۰ سال از آثار هزور قدیمی‌ترند.

◀️چه اهمیتی دارد که باستان شناسان، پیکرک‌هایی در نواحی شرقی و غربی عربستان یافته‌اند که نشان از تأثیر چگاسفلا روی آنها دارد. و چه اهمیتی دارد که کاوش‌های چگاسفلا تعلق خلیج فارس به ایرانی‌ها را به ۶ هزار سال پیش برده است.

🛑چرا به جای صدور مجوز‌های پر مساله هیچ مسوولی به دنبال اجرایی شدن صحبت‌های وزیر نمی‌رود؟ چرا دکترعباس مقدم به عنوان مدیر پروژه ثبت جهانی چگاسفلا انتخاب نمی‌شود و ثبت جهانی این محوطه در نزدیکی خلیج فارس به محاق می‌رود؟ چرا کسی به دنبال تخصیص بودجه برای آزادسازی عرصه نمی‌رود؟


‼️از سال ۹۴ که نخستین کاوش‌ها در این روستا انجام شد اگر تاکنون سالی ۲ خانه خریداری و آزادسازی شده بود دستکم ۲۰ خانه اطراف محوطه آزادسازی شده بود.

📢از بهمن ۱۴۰۴ و پس از سخنان وزیر، وزارت میراث فرهنگی چند جلسه با بنیاد مسکن، مسوولان اجرای طرح‌های هادی روستایی، مسوولان راه و شهرسازی، استانداری و فرمانداری برگزار کرده که فکری منطقی برای اهالی این روستا بشود؟ چند جلسه برای تداوم کاوش‌های باستان‌شناسی انجام شده است؟ چند جلسه با شرکت‌های گاز و پتروشیمی منطقه در راستای مسوولیت اجتماعی برای کمک مالی به حفاظت این محوطه برگزار شده است؟

🔸بلاشک چگاسفلا یکی از خبرسازترین محوطه‌های ایران از سال‌های ۹۴ تا کنون بوده است. دستاورد معاونت میراث فرهنگی برای این محوطه غنی فرهنگی جز نظاره‌گر بودن در اجرای طرح‌های عمرانی و بلاتکلیفی مردم روستا چه بوده است؟ 

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺دادستان کردکوی خبر داد

‼️تخریب بخشی از دیوار ۱۷۰۰ ساله «تمیشه» به بهانه برداشت شن و ماسه

📍دادستان کردکوی از بازداشت فردی که به بهانه‌ برداشت مصالح ساختمانی، بخشی از دیوار تاریخی تمیشه, یادگار دوران ساسانی را تخریب کرده بود، خبر داد.

🔸به گزارش میراث‌باشی به نقل از روابط عمومی دادگستری گلستان سیدمحمد مصطفی‌زاده با اعلام این خبر گفت: مالک یک قطعه زمین واقع در محدوده باستانی دیوار تاریخی تمیشه، به بهانه برداشت مصالح، اقدام به گودبرداری و تخریب بخشی از این اثر ملی کرده بود که بلافاصله با ورود دستگاه قضایی، این فعالیت غیرقانونی متوقف و فرد خاطی بازداشت شد.

مصطفی زاده با اشاره به توقیف ماشین آلات حفاری گفت: در دادسرای شهرستان کردکوی با عنوان اتهام تخریب آثار باستانی، حفاری و کاوش به قصد دستیابی به اشیای تاریخی برای فرد خاطی تشکیل شده و پیگیری قضایی موضوع با جدیت ادامه دارد.

🔸 ۲۸ تیر ۱۴۰۴،دادستان کردکوی تأکید کرد: تخریب یا تعرض به آثار تاریخی که متعلق به هویت ملی است، جرم محسوب می‌شود و دستگاه قضایی با حساسیت ویژه این تخلفات را پیگیری خواهد کرد.

🔸دیوار تمیشه، یکی از سازه‌های دفاعی ایران باستان، با قدمتی مربوط به دوران ساسانیان، در فاصله‌ای حدود ۱۳ کیلومتری از شهر کردکوی و نزدیکی روستای باغوکناره قرار دارد.

🔸این اثر با طولی حدود ۱۲ کیلومتر، بخش غربی دیوار دفاعی گرگان را تشکیل می‌دهد و به خلیج گرگان منتهی می‌شود و هم‌زمان با دیوار بزرگ گرگان ساخته شده است.

🔸این دیوار ۲۳ بهمن ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺ضرورت صیانت از آثار تاریخی در درگیری‌های مسلحانه

📍چرا ایران «کمیته سپر آبی» ندارد؟

🖋
#نازنین_کارگر

‼️آثار تاریخی قربانیان خاموش جنگ هستند. اینک در دوران آتش‌بس جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، کارشناسان میراث فرهنگی با مروری بر کنوانسیون‌های جهانی از جمله ۱۹۵۴ لاهه و پروتکل‌های مکمل آن، نسبت به نبود سیاست‌های مؤثر در ایران برای حفاظت از یادمان‌های تاریخی در شرایط درگیری مسلحانه هشدار دادند.


🔸سوسن چراغچی، کارشناس حقوقی میراث فرهنگی درباره تشکیل این کمیته در ایران اظهار کرد: در سال‌های اخیر، تلاش‌هایی برای تشکیل کمیته ملی سپر آبی در ایران صورت گرفت. در دهه ۱۳۹۰ اقدامات اولیه‌ای آغاز شد و در سال ۱۳۹۸ جلسه‌ای رسمی با حضور مسئولان از جمله دکتر طالبیان (معاون میراث فرهنگی وقت) و سفیر یونسکو برگزار شد. صورت‌جلسه امضا شد، اما متاسفانه پیگیری لازم ادامه نیافت.

🔸یکی از موانع مهم در این مسیر، مسائل حقوقی بود؛ چراکه طبق ساختار بین‌المللی سپر آبی، حتی افراد حقیقی و نهادهای غیردولتی نیز می‌توانند به تشکیل کمیته ملی در کشورها اقدام کنند. اما در ایران، حوزه میراث فرهنگی تحت ساختار حاکمیتی است و متولی آن دولت است. از این‌رو، تداخلاتی میان ساختار بین‌المللی و الزامات حقوقی داخلی به وجود آمد که مانع از تحقق کامل این طرح شد.


🔸این کارشناس حقوقی تاکید کرد: لازم است یادآوری کنم که سازمان سپر آبی، نهادی شبکه‌محور و بین‌المللی است و در شرایط بحرانی مانند جنگ و بلایای طبیعی، نقش مهمی در هماهنگی اقدامات حفاظتی ایفا می‌کند. اگر این کمیته در کشور ما به‌موقع تشکیل می‌شد و در دوران صلح برنامه‌ریزی می‌کرد، اکنون می‌توانستیم از ظرفیت‌های آن در حفظ میراث فرهنگی کشور به‌نحو مؤثرتری بهره‌مند شویم. همین‌طور برای یونسکو، یعنی منشأ اثر یک مقام خیلی مهم و معتبری است و می‌تواند استفاده‌های بسیار خوبی از آن شود. به عنوان پیشنهاد نهایی این جلسه، پیگیری اقدامات قبلی و مکاتبات پیشین مربوط به تشکیل «کمیته ملی سپر آبی» از وزارت میراث فرهنگی مطالبه شود، یعنی نوعی مطالبه‌گری صورت گیرد تا موضوع پیگیری و این کمیته برای ایران تشکیل شود.

🔹 محیط طباطبایی،  رییس کمیته ملی موزه‌های ایران (ایکوم) نیز  به یکی از ویژگی‌های مهم  کنوانسیون ١٩۵۴ لاهه اشاره کرد و افزود: وزارت میراث فرهنگی در ایران باید وظیفه آموزش این مفاهیم را به نیروهای مسلح و انتظامی برعهده داشته باشد. این کار تا سال ۱۳۸۴ انجام می‌شد اما بعد از آن متوقف شده است. یکی از مواردی که باید دوباره در دستور کار سازمان میراث فرهنگی قرار بگیرد، احیای کامل این کنوانسیون، به‌همراه متعلقاتش است.

🔸چراغچی در ادامه این سخنان گفت: قبلاً کمیته مشورتی ملی در سازمان میراث فرهنگی کشور فعال بود. این کمیته متشکل از نمایندگان نهادها و دستگاه‌های اجرایی بود، مثل وزارت امور خارجه، گمرک، وزارت کشور و نیروهای مسلح. این خیلی مهم بود، چون نیروهای مسلح هم در آن حضور داشتند و تصمیمات بسیار خوبی گرفته می‌شد، تصمیماتی که واقعاً اثرگذار بودند. مثلاً خیلی از آثار فرهنگی که در تصرف نیروهای مسلح بودند، با وفاق و هماهنگی‌ که به وجود آمده بود، تخلیه شدند. این یک تجربه بسیار موفق و مفید بود و می‌تواند دوباره اجرا شود. این مورد هم می‌تواند یکی از مطالبات یا درخواست‌های اصلی این نشست از وزیر میراث فرهنگی باشد.

🔸چراغچی در پاسخ به این پرسش که آیا در این حوزه ضمانت اجرایی محکمی وجود دارد یا خیر؟ اظهار کرد: در حوزه حقوق بین‌الملل، ضمانت اجرایی الزامی وجود ندارد، به این دلیل که مرجع مافوقی وجود ندارد. دلیل اصلی هم اصل حاکمیت کشورهاست، یعنی حاکمیت کشورها از سوی سازمان ملل و ارگان‌های بین‌المللی محترم شمرده می‌شود و آن‌هاهم این موضوع را به رسمیت شناختند. اما در حوزه اسناد بین‌المللی فرهنگی، مخصوصاً در حوزه میراث فرهنگی، عمدتاً مبنای همکاری کشورها در نظر گرفته شده است. یعنی کشورها وقتی به عضویت کنوانسیون‌ها در می‌آیند، داوطلبانه پذیرفته‌اند که همکاری کنند. در عمل هم کشورها، به ویژه در حوزه میراث فرهنگی، معمولاً همکاری می‌کنند./ایسنا

isna.ir/xdTLJX

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺موزه‌های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بازگشایی شدند

🔸مدیر هنرهای تجسمی و امور موزه‌های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با اشاره به بازگشایی موزه‌های تحت مالکیت این نهاد، گفت: موزه‌ها، خانه‌موزه‌ها و باغ‌موزه‌های این سازمان با عادی شدن شرایط پس از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، بازگشایی شدند و میزبان علاقه‌مندان هستند.

https://irna.ir/xjV32b

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

▫️اسکندر مختاری طالقانی پژوهشگر برجسته میراث معماری، درباره ساختمان صداوسیما:

🟠‌من از حرف وزیر راه و شهرسازی تعجب می‌کنم که گفتند برای بازسازی آن مسابقه برگزار شود/ شوخی می‌کنند؟

🔸اسکندر مختاری از متخصصین برجسته میراث معماری درباره نحوه بازسازی ساختمان شیشه‌ای می‌گوید: این ساختمان ارزش ثبت ملی هم دارد. در همین راستا باید عین به عین بازسازی شود. من از حرف وزیر محترم راه و شهرسازی تعجب می‌کنم که گفتند برای بازسازی آن مسابقه برگزار شود. برایم جای سوال است که آیا درباره این مسئله شوخی می‌کنند؟

🔸مگر برای مرمت ساختمانی که ارزش ملی دارد، مسابقه می‌گذارند؟ این ساختمان باید عین به عین بازسازی شود. تکلیف این ماجرا روشن است.

متن کامل
https://rozanonline.ir/fa/tiny/news-4474


📰 اخبار مرتبط

🔗گیتی اعتماد، معمار و شهرساز
🟠 برای بازسازی ساختمان صداوسیما، مسابقه برگزار نکنید!

🔗وزیر راه و شهرسازی:
🟠بازطراحی و بازمعماری ساختمان صداوسیما را به مسابقه بین المللی خواهیم گذاشت/انتقاد برخی کارشناسان معماری و میراث


http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺تخلف در عرصه مسجد کمرزرین؛ میراث فرهنگی اصفهان شکایت می‌کند

‼️مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان با تأکید بر وقوع حفاری غیرمجاز شبانه در عرصه تاریخی مسجد کمرزرین، از پیگیری قضائی جدی این اقدام خبر داد.

🖋
#کوروش_دیباج

🔸امیر کرم‌زاده ضمن تأیید تخلف صورت‌گرفته در خصوص حفاری غیرمجاز شبانه در عرصه تاریخی مسجد کمرزرین اظهار کرد: متأسفانه شب گذشته حدود ساعت ۱۲:۳۵ به من گزارش دادند که شهرداری با حدود دو تا سه بیل مکانیکی و چندین کمپرسی در حال خاک‌برداری در گذر کمرزرین است. مراتب به‌سرعت به فرمانده یگان حفاظت اعلام شد و همکاران ما از دفتر فنی و باستان‌شناسی در محل حاضر شدند. تذکرات لازم داده شد، صورت‌جلسه انجام و مستندسازی شد. ما قطعاً از افراد دست‌اندرکار این اقدام غیرقانونی، به‌صورت کیفری شکایت خواهیم کرد./مهر

http://mehrnews.com/x38vsj

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🎥 لحظه ثبت‌جهانی «محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد»

در چهل و هفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی که ۲۰ تیرماه سال ۱۴۰۴ در مقر سازمان یونسکو در کشور فرانسه برگزار  شد؛ پرونده «محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد» به‌عنوان بیست و نهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی ثبت شد.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔺شرکت‌های خارجی پول مسافر ایرانی را پس نمی‌دهند

📍رئیس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر سفر هوایی و گردشگری استان تهران:

🔸بخشنامه‌های صادرشده برای استرداد هزینه سفرهای لغوشده در طول جنگ ۱۲ روزه به‌ویژه در «سفرهای خارجی»، تاحدی ناکارآمد است.

🔸کشورهای دیگر شرایط کنسلی اعمال‌شده از سوی ایران را قبول ندارند و حاضر به استرداد وجوه مسافر ایرانی نیستند.

🔸متولیان دولتی دست‌کم می‌توانند با کشورهای کثیرالاسفر ایرانی‌ها مثل ترکیه، ‌امارات و تایلند رایزنی کنند./ ایسنا

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…

میراث‌ باشی

🔸وطن یا مام میهن قلمرو جانوران حیات وحش نیست. برای شکار و طعمه گرفتن و طعمه‌خواری نشانه‌گذاری نشده است. وطن تنها زادگاه من که به طور مقدر در آن زاده شده‌ام نیست. فروکاستنی به قلمرو و زیست بوم جغرافیای طبیعی هم نیست.

🔸وطن جغرافیای تاریخی و فرهنگی و مدنی و معنوی من و دیگریست. زیست اقلیم و عالم ظهور و برآمدن و حضور من و دیگری در جهان ، چونان جهان در جهان است. اقلیم سرگذشت انسانی من و نیاکان من و تو و او و ما است. تقدیر نیاکان من و تو و او و ما در آن چونان انسان و نه چونان جانوران حیات وحش رقم خورده است.

🔸دلبستگی و تعلق خاطر ما به آن دلبستگی و تعلق خاطر به مواریث فرهنگی به خاطرات ازلی است که به ارثشان برده‌ایم. میراث همه ما است و نحوه بودن و حضور ما در جهان در دامنش رقم خورده است. در هر دم و بازدم زندگی ما، در جان و جهان ما، در روان و رفتار ما ، در بودن و نبودن ما با یک جهان مواریثش حضور دارد. تصادقی نبوده است که در آموزه‌ها و سنت‌های دینی-آیینی روزگاران گذشته زادگاه انسان ارض مقدس بود و جلوه‌ای از الوهیت مادرانه و محور عالم به تعبیر الیاده دانسته می‌شد هم تعبیر و تصویر هم زیسته.

🔸به دیگر سخن وطن سرزمین ارزشهای ما است. سرزمین مواریث مدنی و معنوی ما، خاطرات ازلی ما، زیست اقلیم و عالم حضور و ظهور ما، سرگذشت مشترک و تقدیر تاریخ هر یک از ما که در دامن میراث نیاکانی و اقلیم و عالم ارزشها و باورها و خاطراتش زاده شده‌ایم و در آغوشش میراث مشترک و تقدیر تاریخ مشترک و فرهنگ مشترک خود و ذوق و
ذائقه زیباشناختی و هنر و هنرمندانگی مشترک خود و شیوه زندگی و نحوه بودن و حضور و هم بودی و هم زیستی مشترک خود و مشاهیر و مفاخر و سرداران نامدار و پهلوانان و استوره‌های پهلوانی خود را به منصه ظهور نهاده‌ایم. وطن چنین اقلیم و عالمیست.

🔸وطن هم اینها همه هست و است هم آن که جغرافیایش بیش و فراخ دامن تر و پرچین و شکن تر از اینها همه که در وصفش گفته آمد؛ هست و است و اینها همه در ذیل مفهوم وطن گرد آمده‌اند. وطن یک مفهوم است لیکن در ذیلش نه یک جهان که جهان‌هایی از آزموده‌ها و آموخته‌ها و اندوخته‌های مشترک و مصادیق و مظاهر و مدلولهای واقعی و مشترک جمع آمده‌اند و فراخواند شده‌اند که تعریفش کنند.

🔸آدم‌های سرگشته و بی‌خانمان میهن گریزند. سرگشتگی و بی‌خانمانی میهن‌گریزی را دامن می‌زند آن که سقف و دیوار و حریم و حرمت خانه وجودش ویران شده است و فروریخته است در هر جای جهان که زندگی کند بی‌وطنی رنجش می‌دهد.

🔸جهانش تهی از دلدادگی دلبستگی و تعلق خاطر است و برهوت از نسبت و رابطه صمیمانه با خویش و جهان. در فرار به سرزمین بیگانه سراب خانه امن و سکنی گزیدن در خانه امن را می‌بیند.

🔸بازار میهن ستیزان نیز در وانفسای عالم مدرن چندان هم سرد و بی رمق نیست. میهن ستیز کیست که شرف و عزت خود را کتمان می‌کند هم خود هم میهنش را به دیگری حتی دشمن فروخته است.

🔸درسرپوش و درپوش نهادن فضاحت کاری که کرده است و خیانتی که دست به ارتکاب آن زده است و حقیقتی را که نمی‌تواند انکارش کند، لیکن کتمانش می‌کند و زیر فشار سنگین کتمان حقیقت خود را فریب می‌دهد و فریبکارانه زندگی می‌کند آن که جان و وجدانش با راستی با نیکی با زیبایی با دادوری و آزادگی با اصیل و عزتمندانه زندگی کردن آراسته است به هر سرزمینی که هجرت کند و گام بر هر خاکی که نهد هجرتش مبارک است و گامش در آن خاک مبارک و طلوعگاه و نقطه حرکت و عزیمت به سوی عالم و آدمی نو پیام‌آوران، بزرگ جانهای تابناک و از خود رسته اینچنین در تاریخ هجرت کردند و اینچنین طلوعگاه و نقطه عزیمت و حرکت شدند به سوی افتتاح و گشودگی جامعه و جهان نو.

🔸از مفهوم وطن نیز به مانند شمار کثیری از مفاهیم دیگر معانی ژرف و سرچشمه‌ای و متعالی و ماورائی‌تر نیز افاده شده است.

🔸در ادبیات عرفانی ما از مفهوم وطن در معانی متعالی‌تر و با فحاوی ژرف و ریشه‌ای و سرچشمه‌ای‌تر نیز سخن رفته است که نه تنها منافات با اوصاف و تعابیری که در نوشتار این قلم در تبیین مفهوم وطن و مصادیق و مواریثی که در ذیلش جمع آمده‌اند؛ ندارند که مهر تأیید بر سویه‌های متعالی‌تر و لایه‌ها و فحاوی باطنی وطن نیز می‌نهند وطنها چونان هویتها ریشه در سیر وجودی ما در دریافتها و آزموده و اندوخته‌های مشترک ما از راستی و درستی تجربه‌های زیسته ما ندارد.

🖋حکمت اله ملاصالحی، ۱۴۰۴/۴/۱۲ هجری خورشیدی

🔻ادامه یادداشت «فرهنگ‌ها؛ جهان‌های گشوده به روی هم» به صورت pdf در لینک زیر:

/channel/mirasbashi/19276


http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

Читать полностью…
Подписаться на канал