journalistsclub1 | Неотсортированное

Telegram-канал journalistsclub1 - باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

8054

نگاهی به دنیای روزنامه‌نگاران و روزنا‌مه‌نویسی در ایران تماس @amontajabi اکبر منتجبی @motaherii محمد طاهری کانال دوم ما: سبک زندگی روزنامه‌نگاران @journalistslifestyle کانال سوم ما: روزنامه‌نگاران اقتصادی @Economicjournalists

Подписаться на канал

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

شهروند تعطیل شد اما هیچ‌کس نپرسید چرا؟

عاطفه شمس
دبیر تحریریه پیشین «شهروند»

تعطیلی یک رسانه نباید بی‌اهمیت تلقی شود، نه از سوی دولت، نه نهاد صاحب‌امتیاز آن و نه ساختارهایی که مسئولیت حمایت از روزنامه‌نگاران و نهادهای رسانه‌ای را بر عهده دارند. با این حال، تعطیلی روزنامه شهروند، نه صدایی از کسی درآورد و نه پرسشی جدی برانگیخت. نه معاونت مطبوعاتی توضیحی خواست، نه شورای اطلاع‌رسانی واکنشی نشان داد و نه جمعیت هلال‌احمر که سال‌ها پرچم این رسانه را در دست داشت، مسئولیتی نسبت به سرنوشت آن احساس کرد.

از مجموعه‌ای حرف می‌زنم که با بیش از یک دهه فعالیت حرفه‌ای مستمر توانسته بود در دوره‌هایی، بخشی از استانداردهای روزنامه‌نگاری اجتماعی را ارتقا دهد. تحریریه‌ای که ده‌ها خبرنگار، طراح، صفحه‌آرا و... زندگی حرفه‌ای خود را در آن بنا کرده بودند اما خاموشی آن چنان بی‌سروصدا رقم خورد که گویی اساسا هیچ چیزی از دست نرفته است.

سؤال این‌جاست؛ در ساختار رسانه‌ای کشور، بیکاری ناگهانی ده‌ها نفر چقدر اهمیت دارد؟ آن‌ هم درست در میانه‌ جنگ ۱۲ روزه، زمانی که رسانه‌ها در خط مقدم روایت و تحلیل قرار داشتند و «شهروند» نیز با وجود فشارها و تنگناها همچنان در حال انجام مسئولیت حرفه‌ای خود بود. آیا نباید دست‌کم در سطحی نمادین، مسئولان حوزه اطلاع‌رسانی نسبت به این اتفاق واکنش نشان می‌دادند؟

در این میان، جای یک پرسش مهم دیگر خالی‌ست؛ آیا راهی جز تعطیلی وجود نداشت؟

پاسخ روشن است؛ می‌شد با تدبیر و شجاعت از مسیر اصلاح عبور کرد. می‌شد با اخلالگرانی که به‌جای کار حرفه‌ای به حاشیه‌سازی و تضعیف رسانه مشغول بودند، برخورد کرد. می‌شد کارکرد روزنامه را متناسب با شرایط جدید بازتعریف کرد و با اکثریت دلسوز و حرفه‌ای پیش رفت نه با اقلیتی که از مدت‌ها پیش کمر به نابودی آن بسته بودند. بارها نیز تأکید کردیم که مسیر اصلاح ممکن است و از در تعامل وارد شدیم اما پاسخی نشنیدیم. درنهایت هم مسیر آسان‌تر انتخاب شد؛ تعطیلی.

از سوی دیگر، جمعیت هلال‌احمر که خود را نهاد خدمتگزار و عام‌المنفعه می‌داند، چه مسئولیتی در قبال این تعطیلی آن هم در بحبوحه جنگ پذیرفت؟ آیا روا بود چنین پایان تلخی برای روزنامه‌ای که سال‌ها بازتاب‌دهنده‌ فعالیت‌های همین نهاد بود، این‌قدر آسان و بی‌توضیح رقم بخورد؟ آیا هیچ سازوکار شفاف و پاسخگویی برای تصمیمی با این سطح از پیامدهای انسانی و حرفه‌ای وجود ندارد؟

این اتفاق نشانه‌ یک بی‌تفاوتی فراگیر است. وقتی حذف یک رسانه و بیکاری ده‌ها نفر واکنش‌برانگیز نیست، تعطیلی‌های بعدی نه دور از انتظار، که حتمی خواهند بود.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

اقدام دولت برای مجازات فوری شایعه‌سازان

رئیس‌ جمهور لایحه دو فوریتی «مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی» را برای بررسی و تصویب به مجلس فرستاد.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

دو خبر درباره یک سیاستمدار
خبر درگذشت احمد توکلی تکذیب شد

ساعتی پیش شرق خبر داد احمد توکلی سیاستمدار ایرانی که از چند روز پیش در بیمارستان به سر می‌برد، فوت کرده است.

خبر بلافاصله از سوی سایت خبری الف که آقای توکلی موسس آن بود، تکذیب و به نقل از خانواده ایشان اعلام شد که وی همچنان در همان وضعیت سابق است.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

شعری برای ایران
سیدعبدالجواد موسوی

سر بر کن از خون و خاکستر
از خون و خاکستر سر بر کن
تا سرما بگریزد از جانت
تن پوشی از آتش در بر کن

هستی جسم است و تو جانانی
هستی از جانان جان می‌گیرد
نور رویت ایمان می‌بخشد
کفر زلفت ایمان می‌گیرد

ای خاکت افسون و افسانه
رویای شیرین آزادی
برخیز از خاکستر چون ققنوس
تا دنیا برخیزد از شادی

ناباور!
ایران را باور کن
ایران هست و ایران می‌ماند
می افتد اما بر می‌خیزد
تاریخ این را بهتر می‌داند

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

.
تغییراتی در راه است


علی اکبر ولایتی که مورد مشورت و اعتماد رهبری است، در توئیتی خبر از تغییر رویکردهای اجتماعی کشور داده است. او این تغییرات را به دلیل «محور قرار دادن رضایت مردم» دانسته است.

یکی از انتقاداتی که این روزها در فضای رسانه صورت می‌گیرد انتقاد از شیوه مدیریت صداوسیما و خط‌مشی‌ آن خصوصا پس از جنگ 12 روزه است که سیاست‌های جنگ‌طلبانه را ترویج کند و افراد «حال‌پریشانی» را به میز گفتگو می‌کشاند که از پخش و اجرای «ای ایران» ناراحت هستند یا وعده‌هایی چون «هفته آینده اسراییل به ایران حمله می‌کند» می‌دهند یا کشور را «آغل» می‌نامند یا اینکه سخن از هدف قرار دادن «ناف ترامپ» می‌گویند که مورد حمله پهپادی قرار خواهد گرفت.

تغییر رویکردهای اجتماعی که علی اکبر ولایتی از آن سخن گفته و تاکید بر اینکه «شیوه های منقضی شده دیگر پاسخگوی جامعه پس از جنگ نخواهد بود»، فرصت تازه‌ای به دولت می‌دهد که انسجام ملی را تقویت کند.

اکنون باید منتظر ماند و دید که تحولات پیش‌رو در حوزه اجتماعی که یکی از آنها می‌تواند تغییر مدیریت صداوسیما باشد، چیست و در چه حوزه‌هایی است.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

مصاحبه‌ی خبرنگار آمریکایی با خبرنگار صداوسیما در محوطه‌ی این سازمان و مقابل بقایای ساختمان شیشه‌ای که مورد حمله اسراییل قرار گرفته بود.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

#دعوت_به_همکاری

یک شرکت سرمایه‌گذاری و اقتصادی از یک گرافیست حرفه‌ای و متعهد جهت طراحی بروشورها، کاتولوگ، ملزومات نمایشگاهی و... دعوت به همکاری می‌کند.

🔷نوع همکاری: پروژه‌ای
🔷ساعت کار: ندارد
🔷دستمزد: توافقی
🔷واجدان شرایط لطفا رزومه خود را به آدرس ایمیل زیر ارسال فرمایند:
mahdi.mirian@gmail.com

🔷شماره تماس: 09123484086

🔴«تماس در طول ایام هفته و در ساعات کاری انجام شود.»

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

شکایت رییس اوقاف شهرستان قدس از یک خبرنگار

در پی شکایت حسین مطهری رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان قدس، پرونده قضایی علیه حسین کاظمی روزنامه نگار حوزه سیاسی،اقتصادی و سلامت، تشکیل و او به دادسرا احضار شد.

حسین کاظمی خبرنگار پیشکسوت در پی دریافت اعتراض‌های مردمی، پیگیر شفاف‌سازی در زمینه ابهامات و سوالات موجود درباره نحوه واگذاری املاک از سوی اوقاف شهرستان قدس شد. در نهایت رئیس اداره اوقاف و امور خیریه این شهرستان به‌جای پاسخگویی ، شکایتی تحت عنوان تشویش اذهان عمومی و توهین و افترا به مقامات و مامورین از این خبرنگار به مراجع قضایی ارایه کرده که طبق ابلاغیه قضایی، این پرونده به شعبه دوم بازپرسی شهرستان قدس ارجاع شده است. این پرونده در حالی برای رسیدگی در این دادسرا مطرح شده که طبق قوانین، پرونده مطبوعاتی می‌بایست در دادسرای فرهنگ و رسانه رسیدگی شود.

منبع: خبرآنلاین

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

تکذیب اینترنت طبقاتی

الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع رسانی دولت در توئیتی نوشت: کمیته تسهیل کسب‌وکارهای دیجیتال هیچ ارتباطی به موضوع اینترنت طبقاتی ندارد. دولت صراحتاً با اینترنت طبقاتی مخالف است و هیچ مصوبه‌ای در جلسه اخیر در این ارتباط نداشته است. کمیته تسهیل هدفش جلوگیری از مداخله‌های بی‌مبنا و غیرقانونی نهادهای بالادستی در امور کسب‌وکارهای دیجیتال است.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

بنری علیه فغانی

در شهر قم، این بنر با زبانی تند علیه علیرضا فغانی، داور ایرانی نصب شده که با مدال «سیب‌زمینی» به گردن، او را نماد وطن‌فروشی معرفی کرده است.

ماجرا از این قرار است که پس از اهدای مدال فینال جام جهانی باشگاه‌ها توسط دونالد ترامپ به علیرضا فغانی، عکس یادگاری این دو نفر و ژست «لایک» فغانی، در فضای مجازی ایران جنجال‌برانگیز شد. عده‌ای او را به دلیل عکس گرفتن با سیاستمداری که نقشی در حمله به ایران داشته، مورد انتقاد قرار داده‌اند، در حالی که فغانی این اتفاق را تنها بخشی از پروتکل‌های رسمی و فرصتی برای «بخشی از تاریخ فوتبال بودن» توصیف کرده است.

این تصویر تمسخرآمیز و «مدال وطن‌فروشی مبارک» فغانی را متهم به بی‌وفایی به وطن کرده است.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

نظر زید درباره شمس

احمد زیدآبادی، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر سیاسی، درباره‌ی اظهارات اخیر شمس‌الواعظین نوشت: هر کس در کوچه و خیابان با من روبرو می‌شود نخستین پرسشش این است که صحبت‌های ‎ماشاءالله شمس‌الواعظین دربارۀ جنگ ۱۲ روزه چقدر مستند است؟

پاسخ من معمولاً این است که شمس علاوه بر همۀ ویژگی‌های دلچسبش، ذهن بسیار فعالی هم دارد. اما اینکه سخنانش متکی به چه منابعی است، من واقعاً خبر ندارم چون با منابعی که قابل رجوع است، سخنان شمس قابل راستی‌آزمایی نیست. من از کجا می‌توانم بدانم که اسرائیلی‌ها به ایران گفته باشند در جنگ از فلان موشک استفاده کن و از دیگری استفاده نکن! فقط می‌‌توانم بگویم که این سخن با «منطق جنگ» سازگاری ندارد!

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

ایسنا خبر داد: رفع توقیف از سریال سووشون

محمد حسین قاسمی، تهیه‌کننده سریال «سووشون» به خبرگزاری ایسنا خبر داد: پس از برگزاری جلسه ساترا با پلتفرم نماوا، امروز مجوز نمایش سریال سووشون صادر شد و به احتمال زیاد از شنبه آینده تبلیغات آن هم آغاز خواهد شد.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

۱۰ سال گذشته

خبرانلاین: اینجا وین است، ۲۳ تیر ۱۳۹۴؛ ده سال از این عکس یادگاری می‌گذرد و در این ده سال، بر ایران و ایرانیان ماجراها گذشته. امروز، سقف خواسته‌های تندروترین مخالفان ‎برجام، از آنچه آن روز داشتیم، کمتر است و این شاید تلخ‌ترین روایت این عکس یادگاری باشد.


@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

از روایت تا واقعیت در شماره سوم مجله گواه

در این شماره ده‌ها سند محرمانه‌ از تاریخ معاصر  ایران منتشر شده است.

آن‌چه در سومین شماره از مجله‌ی به گواهی اسناد می‌خوانید:

• بخشی از خاطرات شفاهی سردار شهید غلامعلی رشید

• بررسی تحولات سیاسی _ فکری احسان طبری پس از دستگیری

• حکایت اموال و اوراق به‌جامانده از یک نخست‌وزیر

• نگاهی به رویکرد منیرالدین حسینی و جریان فرهنگستان در مواجهه با مفهوم جمهوریت

• سرنوشت رنج سی‌ساله‌ی فردوسی پس از انقلاب اسلامی

📌برای خرید این شماره می‌توانید به شناسه‌ی @irdc_info پیام دهید یا به لینک زیر مراجعه فرمایید: https://irdc.ir/fa/publications/book/1388

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

دعوت به همکاری

پایگاه خبری نفت ما www.naftema.com

▫️خبرنگار و گزارش نویس مسلط به تولید اخبار و انجام مصاحبه در حوزه انرژی
▫️چپ چین
▫️نوع همکاری: قابل مذاکره
▫️ساعت کار: شنبه تا چهارشنبه از 8 تا 17
▫️محل کار: سهروردی
▫️دستمزد: توافقی
▫️بیمه: تامین اجتماعی
▪️لطفاً رزومه خود را به آدرس ایمیل زیر ارسال فرمایید: mahdighadiri@yahoo.com

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

هم میهن منتشر نشد

روزنامه‌ی هم‌میهن امروز منتشر نشد. به‌رغم اینکه صفحه این روزنامه دیشب توسط سردبیر آن منتشر شده بود، اما روزنامه امروز به دکه‌های مطبوعاتی نرسید. برخی دلیل این امر را تعطیلی برق چاپخانه عنوان کرده‌اند که باعث شد روزنامه در موعد مقرر چاپ نشود.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

این رُمان بعد از ۱۳ سال بالاخره تجدید چاپ شد. داستان خیلی قشنگیه، از اون داستانهاست که می‌شه به همه پیشنهاد داد. فرزانه طاهری تو یادداشت اول کتاب نوشته عزیزترین کتابیه که ترجمه‌ کرده.

@journalistslifestyle

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

مخاطب خاص

رئیس قوه قضائیه: ممکن است یک فرد صاحب تریبون، به زعم خود، در راستای وحدت‌افزایی موضعی بگیرد که از قضا همان حرف و موضع‌گیری او، کاملاً خلاف وحدت ملی باشد.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

تلویزیون جلیلی: «ای ایران بخوان» فانتزی است
چرا تلویزیون جلیلی از شکست خود پیروزی می‌سازد و از پیروزی مردم، شکست!

میکائیل دیانی
روزنامه‌نگار

پیش‌مقدمه:
آنچه بر صداوسیما رفت قطعا محکوم است و زدن رسانه ملی زدن آزادی بیان و آگاهی‌بخشی است و همچنین آنچه از خانم امامی در آن یک و نیم دقیقه دیدیم چیزی جز رشادت و حماسه نیست! و اما بعد…

1️⃣ اتفاقی که برای صداوسیما در میانه جنگ رخ نداد طبیعتا نباید باعث شود عملکرد مدیریت این رسانه در طول چهار سال اخیر و سقوط کیفی و کمی تولیدات و مخاطب آن نادیده گرفته شود. حتی آنچه در همین اتفاق اخیر هم رخ داد بخشی از تصمیمات غلط مدیران فعلی در تمرکزگرایی حوزه خبر است. وقتی همه ظرفیت های خبری تلویزیون (ساختمان و استودیوهای شبکه خبر؛ باشگاه خبرنگاران؛ واحد مرکزی خبر) را در یک تحریریه به نام خبرگزاری صداوسیما جمع کردند با این حمله همه ظرفیت یک جا از کار افتاد!
مدیران ساختمان شیشه‌ای از فردای حمله جنگ را فراموش کردند و سوار بر موج موشک ها؛ نمایش ساختمان و تعریف و تمجید شنیدن برایشان مهمتر شد تا آنجا که تور شیشه‌ای دیدن سوژه شوخی‌های اهالی رسانه شد. حمله و موشک صرفا به صداوسیما نخورده و محدود کردن همه چیز به موشک های اصابت کرده به ساختمان شیشه‌ای ظلم به دیگران و نادیده انگاشته شدن شهدایی است که در سازمان های مختلف سر کار بودند و مورد حمله قرار گرفتند. در واقع دستاورد صداوسیما یک شجاعت فردی و یک مسیر اشتباه سیستمی بوده و نباید این موضوع فراموش شود!

2️⃣ تفکر یا وجوه ایجابی برای عرضه دارد و یا با سلب دیگران خود را به نمایش می گذارد! گاهی کار آنقدر بیخ پیدا می کند که برای اعلام موجودیت و طرفیت داشتن ؛ دیگری‌ای فرضی را طراحی می کند. کاری که وحید جلیلی در پساوحدت ملی جنگ ۱۲روزه کرد از همین جنس است. یک مصداق در فضای رسانه‌ای کشور وجود ندارد که گزاره «کنار گذاشتن «به نام خدا» برای ایجاد انسجام و وحدت ملی» را گفته باشد! اما جلیلی برای اینکه از طرفیت رسانه‌ای نیفتد ؛ یک طرف برای خود بوجود می آورد و در برابر آن طرف فرضی و خیالی خود را تعریف می کند و پس از آن نیز با آن گزاره «آغلی» در پس امر ملی شکاف ایجاد می کند؛ دقیقا همان کاری که در چهار سال مدیریتش بر صداوسیما کرد!

3️⃣ رفتار مدیران صداوسیما به گونه‌ای است که انگار موشک ها را فرصتی برای تمدید دوران اشتباه مدیریتی خود می دانند اما نخبگان و اهل رسانه باید شفاف و بی‌پرده باشند و به صراحت آنچه بر این رسانه ملی در این چهار سال گذشته را بیان کنند! سقوط تعداد آثار؛ بی کیفیت شدن آثار؛ تمرکزگرایی نابودکننده خلاقیت: حرکت و پویایی در سازمان رسانه ای؛ ریزش شدید مخاطبان؛ حذف گسترده تفکرها و سلایق مختلف چه در میان تولیدکنندگان و چه در طرف مخاطبان و…. همه فجایعی است که با تفکر بسته و گنگی وحید جلیلی در چهار سال اخیر رخ داده است و حتی حالا پس از انکه رهبری معظم سفارش به خواندن «ای ایران» می کنند کارشناس مطبوع‌شان علیه رهبری هم در آنتن تلویزیون صحبت می کنند و ای ایران خواندن را رفتن فانتزی و به کج‌راهه رفتن می بینند. در واقع تلویزیون جلیلی از شکست خود پیروزی می‌سازد و از پیروزی مردم، شکست و همه می دانند که ادامه این مسیر به معنای پایان رسانه ملی است!

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

دیدگاه مسعود فراستی درباره تعدیل خبرنگاران

مسعود فراستی منتقد سینما در گفت‌وگو با تلوزیون همشهری خواستار حمایت دولت از خبرنگارانی شده که پس از جنگ 12 روزه کار خود را از دست دادند.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

همه در حال مرگ هستیم

ناهد حج‌جاج، خبرنگار و عکاس در غزه در توئیتی نوشت: تعجب نکنید وقتی ما روزنامه نگاران از پوشش خبری اینجا دست برداریم. به خدا سوگند امروز نتوانستم از گرسنگی بلند شوم. هیچ غذایی وجود ندارد. حتی اگر کسی پول داشته باشد، در بازار چیزی برای خرید وجود ندارد. ما همه از گرسنگی می میریم. ما همه در حال مرگ هستیم.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

بگذارید تصویر نقش بسته از فوتبال‌مان این باشد

فرهاد عشوندی
روزنامه‌نگار ورزشی

جنون دیده‌شدن در شبکه‌های اجتماعی ژانری از ما روزنامه‌نگاران را پدید آورده که هر روز رادیکالتر می‌شویم. ما که به قیمت دیده شدن گاه فقط می‌تازیم. ما که اولین آموزه‌مان در روزنامه‌نگاری باید مسئولیت اجتماعی باشد وارد ساحت شخصی آدم‌ها می‌شویم. ادبیات‌مان می‌رود به سمت برچسب‌هایی چون میان‌مایه، بوقچی فرهنگی و… ما که فقط می‌خواهیم لگدی بزنیم برای کمی بیشتر دیده شدن…یک روز سروش صحت، فردایش احسان عبدی‌پور، یک روز علی دایی و حالا مجتبی جباری.

نه اینکه هیچ کدام‌شان تقدسی داشته باشند که اتفاقا تک تک‌شان قابل نقدند اما یادمان باشد اگر یکی که از کوچه پس‌کوچه‌های نازی‌آباد و زمین اتکاء و استقلال جنوب قد کشیده و امروز می‌تواند کنار استاد شفیعی کدکنی بنشیند و کاملا مسلط به بحثی باشد که شکل می‌گیرد.

کسی که جای کاسبی تابستانی برای فروش رویای رونالدو شدن محفلی را راه می‌اندازد برای گسترش رویدادهای فرهنگی تا در کنار دودوتای تجارت فرهنگی‌اش محفلی بسازد برای ده‌ها رخداد فرهنگی رونمایی کتاب، نمایش فیلم کوتاه، حمایت از موسیقی مستقل و وقتی هم که از سر ناچار به فوتبال برش می‌گردانند، می‌تواند از ویرانه‌ای که تحویل گرفته قهرمان بسازد، شایسته تقدیر است.

او که همین حالا برای همین ایستادن در کنار جریان مستقل فرهنگی زیر فشار است و دارند «راوی»اش را می‌گیرند. بیایید کمک کنیم تصویر نقش بسته از فوتبال‌مان جای شوخی‌های کمر به پایین توی زمین و فحش‌های بین نیمه‌ای علی‌پروینی یا جملات منشور عبدولی‌ طور، متانت مهدوی‌کیایی، دانش هاشمیانی، مردم داری خادم طور، شجاعت علی دایی وار، ایستادگی وریایی و فرهنگ پیشگی یکی مثل مجتبی جباری باشد.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

روزنامه‌نگارانی که در شمارش اعداد هم جایی ندارند!
پاسخ امیر داداشی عضو سابق تجارت نیوز به نامه تحریریه این رسانه

در واکنش به آنچه «پاسخ تحریریه تجارت‌نیوز به گزارش هم‌میهن» عنوان شده است: از افزایش ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصدی حقوق گفتند؛ در حالی که امسال برای بعضی خبرنگاران اصلاً افزایش حقوقی صورت نگرفت. درباره کدام افزایش ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصدی صحبت می‌کنند؟ لای این اعداد خیلی باز نیست؟ نکند هزینه پرورش طاووس را هم پای تحریریه نوشته‌اند؟ لطفاً مستندات!

بله در جلسه ۸ تیر، مدیرمسئول همدلی خواست، اما سردبیری که اسمش پای متن نیست و تا آن روز خود را همه‌کاره معرفی می‌کرد، در برابر مخالفت من با پیشنهاد کسر حقوق و تداوم بلاتکلیفی، جز فریاد، شخصی‌‌کردن ماجرا و ایجاد مجادله دوطرفه چه کار دیگری کرد؟ از رفتار او هم بگویند.

مجموع کسری حقوق اعلامی ۱۶ روز بود نه ۷ روز؛ صراحتاً گفتند مطالبه‌ای نمی‌ماند، اما در متن، عکس آن را نوشته‌اند!

درباره شرایط سایر اعضای تحریریه، چندین بار دقیقا از عبارت تعلیق موقت استفاده شد. کسی نگفت این عبارت مجهول در کجای قانون آمده! اگر هم منظورشان تعلیق است، تعلیق یک‌طرفه اصلاً قانونی‌ست؟

بیمه خبرنگاران پاره‌وقت، نتیجه حضور مأمور بیمه و ناکامی مجموعه در هدایت آن‌ها به پشت‌بام بود. مانند همیشه، ناچاری برای انجام وظیفه‌اشان را هم در قالب لطف، لقمه‌پیچ می‌کنند.

در همین متن گفته‌اند شرایط فقط برای «یک ماه» است. در جای دیگر متن گفته‌اند تا پایان مرداد. از ابتدای خرداد تا پایان مرداد یک ماه است؟ عدد بلد نیستند؟

رشته‌توییت ۱۸ تیر را مصداق قطع همکاری من دانستند، درحالی‌که ۱۱ تیر خطاب به معاون سردبیر ضمن درخواست تمام حقوق و معوقات، نوشتم اگر تصمیمی هست، رسمی اعلام کنند؛ پاسخ فقط یک «سلام وقت‌بخیر» بود. مثل همان بی‌جوابی به درخواست نامه بیکاری همکار دیگر. چرا هیچ موردی را مکتوب نمی‌کنند؟ چرا به‌رغم درخواست‌های مکرر هیچ‌گاه قراردادی منعقد نکرده‌اند؟

حقوق خرداد، ۱۷ تیر پرداخت شد، معوقات ماه‌های گذشته هنوز مانده‌اند. در جلسه ۸ تیر گفتند شاید اصلاً پرداخت نشود. شرط پرداخت را تداوم آتش‌بس گذاشتند.
درباره سنوات هم گفتند کسی قصد رفتن داشته باشد، تسویه ماه‌ها طول می‌کشد. در گذشته هم منوال همین بود. 

در سرویس صمت، انرژی و خودرو، تمام پنج نیروی ثابت و دو حق‌التحریر تعلیق موقت شدند. بعد از جدایی من، چهار نفر از آنها به سرکار بازگشتند.

دو نفر از خبرنگاران سایر سرویس‌ها که تعلیق موقت بودند نیز بعد از استعفای یکی دیگر از دبیران به تحریریه بازگشتند.

بعد از بازگشت این ۶ نفر، اکنون ادعا شده فقط سه نفر در مرخصی‌اند؛ پس حق‌التحریری‌ها که معیشت‌شان از همین راه است، چه؟ گویا برای امضاکنندگان نامه، روزنامه‌نگاران حتی به اندازه عدد هم ارزش ندارند.

برخلاف ادعای مطرح‌شده، هیچ جلسه‌ای با نیروهای حق‌التحریر برگزار نشده و حتی حقوق خردادشان را نگرفته‌اند و همچنان از من پیگیر تکلیف و مطالباتشان هستند.

در انتهای متن، بدون نام بردن، عده‌ای را متهم به مظلوم‌نمایی، شهرت‌طلبی و قهرمان‌سازی کرده‌اند. مگر مدعی نیستند که این نوشته، جوابیه گزارش هم‌میهن است؟ آیا گزارش هم‌میهن را خوانده‌اند یا همچنان به دنبال شخصی‌کردن ماجرا هستند؟ چطور می‌شود افرادی که حتی نامشان در گزارش ذکر نشده دنبال کسب شهرت یا هر هدف غیرصنفی باشند؟

بماند که یکی از امضاکنندگان، به دفتر تحریریه هم‌میهن رفته تا جویا شود چه‌کسی با آن‌ها صحبت کرده! (هم‌میهن اطلاعاتی در اختیار این فرد نگذاشته). دلیل این پیگیری چیست؟ از اخلاق حرفه‌ای که پرچم آن را به دست گرفته‌اند، چنین می‌فهمند! روشی شبیه به وصول‌کنندگان چک و بازجوها.

امضاکنندگان آیا در جریان کل محتوا، ازجمله موارد مالی بودند یا فقط به‌خاطر رفاقت و امتیاز دبیری نامشان را این‌گونه پای چنین متنی گذاشته‌اند؟!

تجارت‌پلاس چیست که برای آن دبیر هم فرض گرفته‌اند؟ یک‌روزه تاسیس شده؟ لینکش را بگذارند که با آن آشنا شویم.

سه نفر از امضاکنندگان نیز تا پیش از این به‌عنوان ادمین، طراح اینفو و مصاحبه‌کننده شناخته می‌شدند که دو نفرشان اصلا حضور هم نداشتند که حالا دبیر شده‌اند. ناز شست‌تان این دبیری!

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

.
پزشکیان در انتخابات چه گفت، و اینترنت چگونه طبقاتی شد؟

توئیت مسعود پزشکیان در دوره‌ی انتخابات ریاست جمهوری که وعده‌ی رفع فیلترینگ داده بود این روزها پس از اتخاذ تصمیم اینترنت طبقاتی، در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود.

در نشست «اینترنت و آینده ایران» که ۲۴ تیرماه به میزبانی وزارت ارتباطات برگزار شد، کسب و کارهای اینترنتی به صراحت از موانعی که محدودیت ها برای توسعه کسب و کارهایشان ایجاد کرده است، سخن گفتند.

امیر سیاح معاون اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی در این نشست با اعلام خبر آغاز فعالیت آزمایشی ستاد تسهیل اقتصاد دیجیتال، یکی از خروجی‌های این ستاد را بازکردن IP برخی کسب‌ و کارها به منظور حمایت از توسعه اقتصاد دیجیتال را اعلام کرد؛ موضوعی که آن را به منزله کلید زدن اینترنت طبقاتی دانستند.

شامگاه ۲۴ تیر ماه نیز جلسه شورای عالی فضای مجازی به ریاست مسعود پزشکیان برگزار شد؛ در این جلسه آیین‌نامه اجرایی کمیته «تسهیل فعالیت کسب و کارهای اقتصاد رقومی (دیجیتال)» با اتفاق آرای اعضای شورای‌عالی فضای مجازی به تصویب رسید که فعالان رسانه از آن به عنوان اینترنت طبقاتی نام بردند.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

پاسخ تحریریه تجارت‌نیوز به گزارش هم‌میهن

پس از انتشار گزارشی در روزنامه‌ی هم‌میهن در خصوص اخراج ۱۵۰ خبرنگار و نام بردن از برخی از رسانه‌ها، از جمله پایگاه خبری تجارت‌نیوز، دبیران این رسانه جوابیه‌ای را تنظیم و برای روزنامه‌ی هم‌میهن ارسال کردند که به گفته‌ی مجتبی حسینی، سردبیر تجارت‌نیوز، هم‌میهن این جوابیه را منتشر نکرد.

در بخشی از این جوابیه آمده است: ما روزنامه‌نگاران در ایران همواره با فقدان امنیت شغلی، سانسور، فشارهای فرا سیاسی و صنفی و معیشتی روبه‌رو بوده‌ایم. اما متأسفانه، به‌نظر می‌رسد این فضا، برای برخی به فرصتی برای کسب شهرت، قهرمان‌سازی کاذب و مظلوم‌نمایی بدل شده است.

ما دبیران تحریریه تجارت‌نیوز ترجیح دادیم این فرصت را به بخش مدیریت مجموعه بدهیم تا شاید در این مدت بتوانند وضعیت اقتصادی را سروسامان دهند و دیگر دوستان و همکاران‌مان بار دیگر به مجموعه بپیوندند. در نتیجه تا پایان مردادماه با همین روش ادامه خواهیم داد به امید اینکه نه تنها شرایط رسانه ما که در دیگر رسانه‌ها هم شرایط به دوران قبل از جنگ بازگردد و همکاران‌مان بتوانند بار دیگر به رسالت خبرنگاری خود ادامه دهند.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

اعلام جرم علیه یک نماینده تهران در مجلس

مهدی کشت دار، مدیرعامل خبرگزاری میزان خبر داد: در پی اظهارات خلاف امنیت ملی یکی از نماینده‌های مردم تهران در مجلس، در رابطه با جنگ تحمیلی ۱۲ روزه که موجب تشویش اذهان عمومی شده است، دادستان تهران پس از طی برخی فرایندهای حقوقی و ارائه گزارش از برخی مراجع نظارتی علیه این فرد اعلام جرم کرد.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

این حق من است

محمد قوچانی در صفحه اینستاگرام خود نوشت:

ماشاالله شمس‌الواعظین اولین استادم در روزنامه‌نگاری بود. گرچه روزنامه‌نگاری سیاسی را از هفته‌نامه «عصر ما» (در دوره سردبیری سید مصطفی تاج‌زاده) آغاز کردم، اما در «نشاط» و «عصر آزادگان» حرفه‌ای شدم و حرفه‌ام را انتخاب کردم.
سپس در «همشهری»، با اعتماد محمد عطریانفر - که بر گردنم حق بسیار دارد - سردبیر شدم و سردبیری آموختم.
از نوجوانی به قلم، نگاه، عمق و دانش سید عطاالله مهاجرانی و سعید حجاریان علاقه داشتم و مدیون آن‌ها بودم و هستم. اگر این جمع در دوران جنگ و پساجنگ «همراهان میدان ایران» بودند و تن به رسانه بیگانه ندادند، چرا با سپردن یکی از شبکه‌های متعدد صداوسیما، حتی تحت نظارت این سازمان، یک رسانه حرفه‌ای، انتقادی، تحلیلی و روشنفکرانه را امتحان نمی‌کنیم؟
چرا هماوردی ما روزنامه‌نگاران اصلاح‌طلب با رسانه‌های اصولگرای داخلی و انحلال‌طلب خارجی (که هر یک به دولتی وابسته‌اند) را آزموده نمی‌شود؟
می‌توان در چارچوب قانون اساسی و حتی قانون مطبوعات، یک رسانه تلویزیونی مستقل اما متعهد به ایران را تجربه کرد. یکی از مسئولان کشور، پس از برنامه‌ای تلویزیونی‌ام، گفت: «خود را مهمان ندانید، شما مالک این خانه هستید.» پاسخ دادم: «من هرگز خود را مهمان این خانه نمی‌دانم؛ من فرزند این خانه‌ام، وارث این خانه‌ام.»
این حق من است که در پنجاه‌سالگی روزنامه‌نگاری تلویزیونی را تجربه کنم، بدون آنکه زیر پرچم بیگانه بروم یا کارمند صداوسیما شوم. مطمئن باشید می‌توانیم در بازگشت مرجعیت رسانه‌ای به وطن، یاری‌گر بدنه رادیو و تلویزیون باشیم.

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

بی‌ثباتی و کاهش امنیت حرفه‌ای
گزارش هیئت‌ مدیرهٔ انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران دربارهٔ وضعیت رسانه‌ها پس از جنگ دوازده‌روزه

جنگ دوازده‌روزه، تنها پیامدهای سیاسی و امنیتی نداشت؛ تبعات آن به سرعت به بدنه رسانه‌ها نیز سرایت کرد. در حالی‌که بسیاری از روزنامه‌نگاران در روزهای بحران با شجاعت و تعهد، مسئولیت اطلاع‌رسانی را بر عهده گرفتند، پس از پایان جنگ با موجی از ناسپاسی و بی‌ثباتی شغلی، کاهش امنیت حرفه‌ای و تصمیمات عجولانه مدیریتی برای تعدیل و کاهش دستمزد مواجه شدند.

هیئت ‌مدیرهٔ انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران با بررسی وضعیت رسانه‌ها، روزنامه‌نگاران و شرایط شغلی آنان، گزارش زیر را بر سه محور اصلی «تعدیل گسترده نیروها»، «شرایط نامطلوب ایمنی و دورکاری در دوران جنگ»، و «تقدیر از عملکرد درخشان خبرنگاران حوزه اجتماعی»؛ با هدف ثبت وضعیت موجود، دفاع از حقوق صنفی و ارائه راهکارهایی برای عبور اخلاقی و حرفه‌ای از بحران، تهیه و جمع‌بندی کرده و در ادامه نیز راهکارهای پیشنهادی خود را ارائه می‌کند.

تعدیل گستردهٔ نیروها
متأسفانه پس از پایان جنگ، حدود ۱۵۰ روزنامه‌نگار از رسانه‌های مختلف و عمدتاً معتبر و باسابقه چون راه‌پرداخت، خبرآنلاین، اقتصادنیوز، تجارت‌نیوز، دنیای اقتصاد، اقتصاد آنلاین، اکوایران، آوش، شهروند و برخی دیگر از رسانه‌ها با عناوینی چون «کاهش هزینه‌ها»، «بازسازی ساختار مالی» و «ادغام نیروها»، از ادامه همکاری بازماندند.

این تعدیل‌ها، اگرچه ممکن است در ظاهر توجیه اقتصادی داشته باشد، در عمل به معنای نادیده‌گرفتن حقوق انسانی، حرفه‌ای و قانونی روزنامه‌نگارانی است که در سخت‌ترین روزها، نقش اطلاع‌رسانی دقیق و بی‌طرف را ایفا کردند. از نگاه انجمن صنفی، تعدیل شتاب‌زده نیروها بدون در نظر گرفتن وضعیت معیشتی آنان، فاقد وجاهت اخلاقی و اجتماعی است.

ایمنی خبرنگاران در زمان جنگ
در طول روزهای پرخطر جنگ، انتظار حضور روزنامه‌نگاران در میدان یک ضرورت حرفه‌ای بود. اما برخی رسانه‌ها، به‌رغم این انتظار، هیچ تدبیری برای حفظ جان و امنیت خبرنگاران خود نیندیشیدند. عدم تمهید فضای ایمن در محل کار، رد درخواست دورکاری در شرایطی که نیاز به حضور نبود و سپس استفاده از خبرنگاران در شرایط بحران و نهایتاً کنار گذاشتن آنان پس از عبور از بحران، رفتاری غیراخلاقی و غیرحرفه‌ای است که باید مورد بازنگری جدی قرار گیرد.

انجمن صنفی تأکید می‌کند که اصل «حضور در میدان» تنها زمانی موجّه است که رسانه‌ها نسبت به تأمین امنیت نسبی، بیمه حوادث، حمایت روحی و حفظ جایگاه خبرنگاران مسئولیت‌پذیر باشند.

تقدیر از خبرنگاران اجتماعی
در این میان، نباید از نقش درخشان روزنامه‌نگاران حوزه اجتماعی، به‌ویژه زنان خبرنگار غافل شد. این همکاران، با شجاعت، دقت و حساسیت انسانی، روایتگر درد و رنج آسیب‌دیدگان جنگ شدند؛ صدای خاموشان بودند و پل ارتباطی میان مردم و سیاست‌گذاران.

هیئت مدیرهٔ انجمن صنفی روزنامه‌نگاران ایران از این تلاش‌ها صمیمانه تقدیر و تشکر می‌کند و خواستار توجه جدی‌تر به حوزه روزنامه‌نگاری اجتماعی و حمایت مادی و معنوی از فعالان این حوزه است.

توصیه به مدیران رسانه‌ها
در شرایط اقتصادی بحرانی، دشواری‌های مالی بنگاه‌های رسانه‌ای درک‌شدنی است. با این حال:

یک.  انجمن از مدیران رسانه‌ها انتظار دارد با مسئولیت‌پذیری و تعهد حرفه‌ای از راه‌های دیگری بجز تعدیل نیروی انسانی روزنامه‌نگاری برای مقابله با مشکلات مالی استفاده کنند و حفظ سرمایه‌های انسانی رسانه‌ای کشور را در اولویت قرار دهند.

دو.  در صورت اجبار به قطع همکاری، رعایت کامل قوانین کار و بیمه و پرداخت حق‌وحقوق قانونی ضروری است.

سه. به روزنامه‌نگاران توصیه می‌کنیم در صورت اخراج یا عدم پرداخت حقوق، با مراجعه به نهادهای قانونی مانند وزارت کار از حقوق خود دفاع کرده و نسبت به دریافت بیمه بیکاری و تسویه حقوق و مزایای معوقه اقدام کنند.

انجمن صنفی روزنامه‌نگاران ایران همچنان در کنار اعضای خود ایستاده و آمادهٔ حمایت قانونی، مشاوره‌ای و رسانه‌ای از همکاران است.

با احترام
هیئت مدیرهٔ انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران
تیر ۱۴۰۴


@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

افزایش شمار شهدای رسانه‌ای جنگ ۱۲ روزه به ۱۲ تن

سازمان بسیج رسانه و مرکز بسیج رسانه ملی طی بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند: با شناسایی و تأیید هویت دو تن دیگر از فعالان رسانه‌ای که در جریان تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به کشور به شهادت رسیده‌اند، شمار شهدای رسانه‌ای جنگ اخیر به ۱۲ نفر رسید.

بر اساس این بیانیه، شهید ابوالفضل فتحی، عکاس و خبرنگار خبرگزاری بسیج، و شهید صالح بایرامی، گرافیست رسانه‌های مختلف از جمله نشریه اندیشه پویا و شهیده فاطمه صالحی، مدیر پایگاه اطلاع‌رسانی «ساوج‌نما» و خبرنگار پایگاه «تیتر۱» در استان البرز، که پیش‌تر مجروح شده بود، به جمع شهدای رسانه‌ای پیوست.

پیش‌تر، شهادت ۹ تن از خبرنگاران، تصویربرداران و فعالان رسانه‌ای که در اثر حملات مستقیم و هدفمند رژیم صهیونیستی به مراکز رسانه‌ای از جمله ساختمان صداوسیما و مرکز رسانه‌ای «بیان» جان باخته بودند، اعلام شده بود. در جریان این حملات، علاوه بر شهادت این عزیزان، بیش از ۱۰ نفر نیز زخمی شده و تحت درمان قرار گرفتند.

رژیم صهیونیستی در حالی زیرساخت‌های رسانه‌ای کشور را هدف قرار داد که به‌خوبی از اهمیت «جنگ روایت‌ها» در میدان نبرد نوین آگاه است. این اقدامات تروریستی با هدف خاموش‌کردن صدای حقیقت و خاموش‌کردن رسانه‌های جبهه مقاومت صورت گرفت؛ اما همان‌طور که تجربه نشان داده، صدای حق خاموش‌نشدنی است.

ما در سازمان بسیج رسانه و مرکز بسیج رسانه ملی، ضمن ادای احترام به مقام شامخ شهدای رسانه، بر این حقیقت تأکید می‌کنیم که راه این عزیزان، راه آگاهی‌بخشی، روشنگری و «جهاد تبیین» است. یقین داریم یاد و نام آنان تا همیشه در حافظه تاریخی ملت ایران و در کارنامه پرافتخار رسانه انقلابی زنده خواهد ماند.

در پایان، اسامی شهدای رسانه‌ای جنگ ۱۲ روزه به شرح زیر اعلام می‌شود:

۱. شهید رمضانعلی چوبداری
۲. شهید امیرحسین طاووسی
۳. شهید علی طهماسبی
۴. شهید نیما رجب‌پور
۵. شهید محمدمعین نظری
۶. شهید محمدجواد الوندی
۷. شهید احسان ذاکری
۸. شهید ابوالفضل فتحی
۹. شهیده فرشته باقری
۱۰. شهیده معصومه عظیمی
۱۱. شهیده فاطمه صالحی
۱۲. شهید صالح بایرامی

@journalistsclub1

Читать полностью…

باشگاه روزنامه‌نگاران ایران

.
اصلاح‌طلبان چگونه جای‌ حزب توده‌ را گرفتند؟
گفتگوی روزنامه اطلاعات با اکبر منتجبی درباره تبارشناسی روزنامه‌نگاری ایران

بخش‌هایی از گفتگو:
🔹توده‌ای‌ها به رغم ضرباتی که به ایران زدند نقش تعیین‌کننده‌ای در حرفه‌ای‌سازی روزنامه‌نگاری ایران داشتند.

🔹آن‌ها نخستین بار مفهوم روزنامه‌نگاری حزبی ـ ایدئولوژیک را به‌طور مدرن وارد ایران کردند. رسانه‌هایی مانند «رهبر»، «مردم»،« به سوی آینده» و نشریات مخفی و نیمه‌رسمی دیگر از جمله ابزارهای رسانه‌ای توده‌ای‌ها بودند.

🔹بسیاری از روزنامه‌نگاران حرفه‌ای دهه ۳۰ و ۴۰ و بعد از آن، در مکتب توده پرورش یافتند و بعدها نیز توده‌ای ماندند و حتی تغییر موضع ندادند. آن‌ها آموزش‌های اولیه خود را از این جریان گرفتند

🔹آیا می‌توان گفت اصلاح‌طلبان، وارث سنت رسانه‌ای حزب توده شدند؟ از حیث ایدئولوژی نه اما از لحاظ روش‌شناسی و سازمان‌یافتگی بله.

🔹اصلاح‌طلبان با تمرکز بر کادرهای حرفه‌ای، تحریریه‌های منظم و تحلیل‌گرایی سیاسی، الگویی شبیه به حزب توده در دهه ۳۰ ارائه کردند اما تفاوت اصلی در این بود که حزب توده، تابع شوروی و ایدئولوژی کمونیستی بود، در حالی که اصلاح‌طلبان در پی مدرنیزاسیون سیاسی در چارچوب جمهوری اسلامی بودند.

متن کامل را اینجا بخوانید

@journalistsclub1

Читать полностью…
Подписаться на канал