akulahperempuanitu | Неотсортированное

Telegram-канал akulahperempuanitu - 🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

3768

Nak telan tak mampu, Nak luah tak boleh, Nak mengadu pada siapa? Rimas sungguh, Sesekali perasaan ini singgah, Jiwa turut lelah. Bacalah. Disini aku meluah rasa. ~ QNi ~ 🐝🐝🐝

Подписаться на канал

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

ANJURAN MEMBACA SURAT AL-KAHFI PADA HARI JUM‘AT

Dari hadits-hadits tentang keutamaan membaca surat al-Kahfi di atas, menunjukkan dianjurkannya membaca surat al-Kahfi pada hari Jum‘at.

al-Munawi mengatakan,

فيندب قراءتها يوم الجمعة وكذا ليلتها كما نص عليه الشافعي

“Dianjurkan untuk membaca surat al-Kahfi di hari Jum‘at atau malam harinya, sebagaimana ditegaskan as-Syafi‘i”.

(lihat Faidhul Qadir [6/257])

Hadits-hadits di atas juga mengisyaratkan bahwa surat al-Kahfi bisa dibaca selama 24 jam di hari Jum‘at dan cukup 1 kali saja (malam harinya atau siang hari di hari Jum‘at). Anda dapat membaca surat tersebut sejak terbenamnya matahari di hari Kamis hingga Maghrib hari Jum‘at karena pergantian hari dalam Islam dimulai sejak terbenamnya matahari.

Berdasarkan keterangan di atas, tidak ada waktu khusus untuk membaca surat al-Kahfi. Anda bisa membacanya selama hari Jum‘at. Anda bisa pilih waktu yang paling longgar, paling nyaman, sehingga bisa membaca dengan penuh perenungan.

Dengan demikian, kita bisa berharap, janji yang Allah berikan bagi orang yang membaca al-Kahfi, yaitu diberi cahaya, berpeluang untuk kita dapatkan.

www.konsultasisyariah.com

BOLEHNYA MEMBACA AL-QUR'AN MELALUI HP

Membaca al-Qur'an melalui HP di saat berhalangan atau kesulitan membawa mushaf bersamanya maka tidak mengapa.

Syaikh Shalih al-Fauzan -hafizhahullah- :

“HP tidak dapat dinamakan sebagai mushaf. Bacaan al-Qur'an dari HP memudahkan bagi wanita haid dan bagi orang yang kesulitan membawa mushaf bersamanya”.

Apakah diharuskan bersuci ketika membaca al-Qur'an melalui HP?

HP tidak dapat dinamakan sebagai mushaf, sedangkan mushaf tidak dibolehkan menyentuhnya kecuali dalam kondisi suci.

Nabi -shallallahu ‘alaihi wa sallam- bersabda,

لا يمس القرآن إلا طاهر

“Tidak dibolehkan menyentuh al-Qur’an melainkan orang suci”.

(HR. Malik dalam al-Muwaththa' No. 468, dishahihkan oleh Syaikh al-Albani dalam Kitab Irwa'ul Ghalil No. 122)

www.islamqa.info

LEBIH UTAMA MEMBACA AL-QUR'AN MELALUI MUSHAF

Adapun lebih utama membaca al-Qur'an melalui HP atau mushaf?

Maka jawabannya adalah lebih utama melalui mushaf.

Rasulullah -shallallahu ‘alaihi wa sallam- bersabda,

من سره أن يحب الله و رسوله، فليقرأ في المصحف

“Siapa yang ingin dicintai oleh Allah dan Rasul-Nya, maka bacalah mushaf”.

(Silsilah al-Ahadits ash-Shahihah No. 2342. Syaikh al-Albani menyatakan bahwa sanad hadits ini hasan)

www.rumaysho.com

MEMBACA AL-QUR'AN BAGAIMANAPUN AKAN MENDATANGKAN KEBAIKAN

‘A'isyah -radhiyallahu ‘anha- meriwayatkan bahwa Rasulullah -shallallahu ‘alaihi wa sallam- bersabda,

الْمَاهِرُ بِالْقُرْآنِ مَعَ السَّفَرَةِ الْكِرَامِ الْبَرَرَةِ وَالَّذِى يَقْرَأُ الْقُرْآنَ وَيَتَتَعْتَعُ فِيهِ وَهُوَ عَلَيْهِ شَاقٌّ لَهُ أَجْرَانِ

“Seorang yang lancar membaca al-Qur'an akan bersama para malaikat yang mulia dan senantiasa selalu taat kepada Allah, adapun yang membaca al-Qur'an dan terbata-bata di dalamnya dan sulit atasnya bacaan tersebut maka baginya dua pahala”.

(HR. Muslim No. 798)

Ingatlah saudaraku -semoga Allah tambahkan hidayah untukmu-,

“Jangan membaca al-Qur'an karena ada waktu luang, tetapi luangkan waktu untuk membacanya”.

“Jadikanlah al-Qur'an satu bagian dari hidupmu, bukan sebagian dari waktu luangmu”.

www.muslim.or.id

Semoga Allah mudahkan Anda untuk bisa membaca surat al-Kahfi dari ayat 1 hingga 110.

Semoga bermanfaat. Barakallahu fiikum.

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Untuk soalan nasi minyak tu..

Heee...ada jodoh insyaAllah makan nasi minyak,
Tiada jodoh, makan nasi bujang,

Ada jodoh, kahwin la...
Takde jodoh, kita kawan dunia akhirat. 😊

Yang penting doakan eaa, yang baik-baik, kerana diri sendiri pun tak dapat nak jawab sebab tak tahu bila, tu semua urusan dari Allah.

😁😬


🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

"Kalau boleh, mohon...cukuplah antara kamu dan diriku yang tahu, tentang segala rasa yang di kongsikan, tentang segala bait-bait indah, cukup hanya kita, dan biarkan mereka dengan sangkaannya tersendiri."

Kita buat dia, kan...😉
Tak perlu dicanang ke seluruh isi alam,

Kerana yang rahsia itu,
Lebih terjaga. 😊

🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

"...Orang kata cemburu itu tandanya sayang, dan apa-apa jua berkaitan dengan dirimu rasa cemburu itu pasti ada..."


🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

"...Hatinya mungkin lembut, umpama kapas mungkin mudah untuk di carikkan, lantas dibuang semilir lalu, tapi saat ia menjadi keras, ia mampu menjadi sekeras batu..."


Sabarlah dalam bersabar,


🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Cerita kita tidak seindah cerita novel... Tapi kita boleh buat cerita kita indah, iaitu berserah kepada-Nya. Berdoa kepada-Nya. Seterusnya berusaha merealisasikannya...

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Gurau 🙄

''6::)##"##::$)'#:':/$::!:(:

🌸

@AkulahPerempuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Jernihkan yang keruh
Rapatkan yang jauh
Moga hati tersentuh
Biar kasih berlabuh

🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

@SukeHatiSaye

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

"...Sometimes it takes sadness to know happiness, noise to appreciate silence and absence to value presence..."


🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

@AkulahPereMpuanItu 🍃

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

🎏🌸🎏🌸 @tular_official
🌸🎏
🎏 Δبِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِΔ

🌸 Jom sertai channel-channel kami seperti yang termaktub dibawah🌸:

🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁


MASA PROMOTE
📲🕗 10:00 am Dan 10:00 pm🕗

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
Bagi List Penuh, pertanyaan dan cara autoswap promote Channel, sila click dan join @tular_official untuk maklumat lanjut
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

🌷 1. @singgahsbntr
💌 BERAMAL DEMI MENGGAPAI REDHA ILAHI

💰 2. KOSONG
💌

🌷 3. @EpilogCinta
💌 MENCARI ERTI CINTA SEBENAR

🌷 4. @Soulofiman
💌 PURIFICATION OF HEART AND SOUL IN ISLAM

🌷 5. @sukehatisaye
💌 CELOTEH DAKWAH

🌷 6. KOSONG
💌

🌷 7. @TangkapLentoQ
💌 MUZIK HIT OTAI DAN BARU

🌷 8. @laksam_melaka
💌 LAKSAM TERBAIKK DI MELAKA 😋😋

🌷 9. KOSONG
💌

🌷 10. @akulahperempuanitu
💌 LUAHAN HATI SEORANG WANITA

🌷 11. @diarygadis
💌 LUAHAN HATI SEORANG GADIS YANG HIJRAH

🌷 12. @PerempuanPemuisi
💌 PENA DAN PUISI UNTUK LUAHAN HATI

🌷 13. @bingkisanpuisi
💌 INGINKU KHABARKAN, IZINKAN AKU UNTUK MENULIS 📝

🌷 14. KOSONG
💌

🌷 15. KOSONG
💌

🌷 16. KOSONG
💌

🌷 17. KOSONG
💌

🌷 18. KOSONG
💌

🌷 19. KOSONG
💌

🌷 20. KOSONG
💌

Masa swap setiap hari
⏰ 2 kali sehari.

📝 Semoga mereka yang mengikuti channel ini sentiasa dalam Rahmat Allah serta memberi seribu manfaat kepada yang lain demi mencari redha Allah azza wajala.

🎀 In shaa Allah, aamiin

📤 SYUKRAN.📬📮


📇📇📇📇📇📇📇📇📇📇📇📇📇

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

📇📇📇📇📇📇📇📇📇📇📇📇📇

🎏
🌸🎏
🎏🌸🎏🌸@tular_official

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Menghimpunkan Semua info channel penuh yg ditularkan oleh Tular Official™

Dan juga Quotes kehidupan

Mahu Autoswap?? Pastikan anda membaca pin message di channel Tular Official™ untuk mengetahui syarat-syarat menyertai Autoswap Super Promote

Untuk bertanya lebih detail, direct message creator channel Tular Official™ di @feedbackfaridmajid_bot atau @tularofficial_bot

Terima kasih

🌹by @tular_official

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Anda cenderung mendapat kemurungan jika membandingkan diri anda dengan orang lain di media sosial.

Gunakan media sosial secara sihat dan berpada-pada ❤️

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

.."Overthinking always ruins the relationship.."


Keep The Positivity

🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Walaupun mak cik kantin sekolah masak tak sedap, tapi kopok lekor keras dia tuu la yang aku rindu 😭

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Masih Kecil Pada Pandangannya!

Seorang lelaki itu masih dianggap kanak-kanak sehinggalah ibunya meninggal dunia.
#drsolehaayid.

Demikianlah tanggapan seorang ibu terhadap anak-anaknya.

Oleh itu, berbaktilah selagi ibu masih ada, anggaplah segala teguran itu adalah semata-mata kerana kasih dan sayangnya kepada anaknya.

Sentiasa menjengoknya dikala sihat dan sangat mustahak ketika dia sakit,
kerana saat itu dia perlukan perhatian dari anak-anaknya.

Hapuskan sikap ego atau sombong dengan ibu sebelum datang hari penyesalan yang tidak ada gunanya lagi.

Sama-samalah bermuhasabah.

#AAM, PSD, malam Jumaat 25/1/2018.

http://majles.alukah.net/t100690/

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

"Bila sudah berjaya mencuri hatinya, maka perlu bertanggungjawab di atas setiap tindakan yang telah terjadi"

Jika tidak, diri tak ubah seperti mereka yang hanya pandai meminjam amanah Allah, tapi tidak tahu menjaga dan hargainya sebaik mungkin amanah yang di beri, kerana bila-bila masa sahaja, nikmat itu boleh di tarik kembali.

🍃

( Hilangnya berkat seorang Isteri / Ibu )

🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

"...Selagi hayat dikandung badan, inshaaAllah sentiasa berdoa pada Sang Pencipta Cinta agar setia menyayangi dirimu walau tanpa kamu tahu..."


🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Mungkin jalan cerita Tuhan pada kita begini.

Ada yang sedih dan ada yang gembira.
Ada yang diatas dan ada dibawah.

Jangan pernah menyesal.

Via - Brotabah_bot

🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Heartless?

Tidak. Cuma ruangan kosong dalam hati sudah ditutup kain putih dan seterusnya pintu hati ditutup rapat.

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

I am absolutely, definitely, positively, unquestionably, beyond any doubt, in love with you

🍁

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Yang ada kita jaga Yang pergi biarkan dia pergi Fokus dengan siapa yang ada di masa kita susah dan senang...

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Suami itu hadiah dari Allah untuk isteri... Allah tak pernah silap dlm menghadiahkan sesuatu kepada kita...

Cumanya kadang² hadiah itu dibaluti dgn kesedihan, kekecewaan, kedukaan maka hasilnya adalah ujian utk diri si isteri tempuhi, ada isteri yg berjaya harungi, ada yg tak...

Lalu dipulangkan semula "hadiah" tersebut setelah dah berusaha menjaganya sebaik mungkin dengan kesabaran, ketabahan dan tangisan... Jika suami tak mampu nk menghadiahkan senyuman utk isteri, maka jauh sekali isteri dapat merasai kebahagiaan...

Sekiranya berakhir sudah sesebuah perhubungan itu, itu bukanlah salah Allah... Itu adalah salah kita yg tidak memanfaatkan waktu kita bersama, tidak menjadi pendengar yg setia dan tidak menghargai apa yg kita ada...

@SukeHatiSaye

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

@AkulahPereMpuanItu 🍃

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

📖 Assalamualaikum, hai semua selamat malam, ada nak wish / luahkan/ nak bagi kata-kata motivasi ? Ha.. Meh la kongsikan bersama, ☺️😉

🍃

@AkulahPereMpuanItu

👤 Miss U ❤️ . Best of luck .

👤 Gd nite...terus melangkah krn Allah swt.

👤 Waslm... haii... good night korng

👤 Bila nak makan nasi minyak awak?

👥 4 people have voted so far

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

@AkulahPereMpuanItu 🍃

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Sekali terjatuh, bangkitlah!
Dua kali terjatuh, tegarlah!
Tiga kali terjatuh, uletlah
Maka jalan terus ke depan
Dengan keceriaan,

Pasti ada hikmahNya

: ulet = kental 😁✌️🏻

🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

InshaaAllah tak risau basah ni, kalau hujan. 😂 #temanbergurausaja

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Tomyam dan mi udang semangkuk singgit. Nak tambah mi/kue tiau/bihun tambah singgit. Tambahan 5 kupang untuk isi ketam, ayam, sosej cocktail, tauhu. 😭

Rindu 🍁

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…

🍃🍂RHT® Akulah PereMpuan Itu 🍃🍂

Ikthiar itu lebih baik,
Kesembuhan itu milikNya...

Allahu,

Ustaz Hussin Ishak

🍃

@AkulahPereMpuanItu

Читать полностью…
Подписаться на канал