مردم نامه مجله ای است به مدیریت و سردبیری داریوش رحمانیان ( هیأت علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران ). کار این کانال در پیوند با آن مجله است در حوزه تاریخ مردم ( People's ( History ارتباط با کانال مردم نامه: mardomnamehmag@gmail.com
♦️مدرسۀ قابلگی: سمبل گذار از قابلگی به مامایی
✍ مانیتا خلیلیپور، دانشآموختۀ دکتری تاریخ و تمدن ملل اسلامی، دانشکدۀ الهیات دانشگاه تهران.
این مقاله به معرفی رسالۀ دکتری «گذار از قابلگی به مامایی در ایران از اوایل قاجاریه تا ۱۳۲۰» میپردازد که در تاریخ ۱۶ بهمنماه ۱۴۰۳ بهراهنمایی جمال موسوی و حسن زندیه در دانشکدۀ الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران دفاع شده است.
پشتیبانی از پویش مردمنامه👇
🏷 دیکتاتورهای اسپینی
چهرۀ درحال دگرگونی استبداد در قرن بیست و یکم
▫️سرگئی گوریف/دنیل تریزمن
▫️ترجمه مجید سروند
▫️تهران، نگارستان اندیشه ۱۴۰۴/ قطع رقعی/۵۴۲ صفحه / ۵۵۰ هزار تومان
👈هیتلر، استالین، و مائو با خشونت، ترس، و ایدئولوژی حکومت کردند، اما دیکتاتورهای قرن بیستویکم، با کتوشلوارهای اتوکشیده و ژستی دموکرات، نهتنها خشونت عمومی را تا میزان زیادی محدود کردند بلکه بهطورمرتب انتخابات برگزار کرده، به رسانهها میدان داده، درهای کشور خود را به روی جهان گشوده و به ظاهر فروتنانه در خدمت مردماند. آنها نه دیکتاتورهای ترس، بلکه «دیکتاتورهای اسپینی» هستند. «Spin» نوعی پروپاگاندا است که آگاهانه، تفسیری مغرضانه از یک رخداد یا نهاد یا شخصیتِ عمومی ارائه میکند تا بر شهروندان و شکلدهی و کنترلِ افکار عمومی اثر بگذارد. «اسپین» از ترفندهایی همچون دستکاری اطلاعات، فریب، پنهانکاری، ظاهرسازی و اعمال مقررات پلیسی استفاده میکند. نویسندگان با طرح این جلوۀ تازه از استبداد، سرشت این دیکتاتورها و عملکردشان را شرح میدهند. کتاب، راهنمایی برای شناخت رهبران مستبد در جهان امروز است.
نگارستان اندیشه: ناشر تخصصی علوم انسانی
👆
🎵 پوشه شنیداری نشست گفت و گوی بهاری با اهالی تاریخ
🗓شنبه 30 فروردین 1404
🏡 سالن خیام
💢انجمن ایرانی تاریخ💢
💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢
🆔 @iranianhht
📷 گزارش تصویری نشست گفت و گوی بهاری با اهالی تاریخ
🗓شنبه 30 فروردین 1404
🏡 سالن خیام
💢انجمن ایرانی تاریخ💢
💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢
🆔 @iranianhht
یک پیشنهاد برپایهی یادداشت دردمندانهی احمدرضا قائممقامی
این همه نشست و سمینار دربارهی علم و مباحث و موضوعات علمی میگذاریم، خوب است و جا دارد که دستکم یک نشست کوچک هم دربارهی شبهعلم و بازار پررونق آن و پارهای از مسائل و گرفتاریهایی که در یادداشت قائممقامی اشاره شدهاند بگذاریم. البته مصیبت بزرگتر از اینهاست...
#داریوش_رحمانیان
/channel/mardomnameh
بودور کی وار
چند سال پیش دوستی گفت فلانی، مملکت ما مملکت غیر علمی نیست؛ مملکت ضد علم است. بعد چند کلمه گفت و گفت زیادی جوش نزن. همین است که هست: بودور کی وار. گفت دانشگاه به دنبال معلم خوب نیست. این را در شیوهٔ جذب استادان جدید و در معامله با معلمان واقعی خود خوب نشان داده. به دنبال تربیت دانشجوی خوب هم ظاهراً نیست؛ بیشتر عقب دانشجوی بیشتر است. دنبال علم هم به آن معنی نیست؛ دنبال "مقالهٔ علمی-پژوهشی" است. دنبال کتاب خوب هم نیست؛ عقب کتابی است که در صفحهٔ شناسنامهاش روبهروی اسم مؤلف یا منتحل داخل کمانک نوشته باشد عضو هیأت علمی فلان دانشگاه. چند شاهد و دلیل هم برایم آورد. من هم از آن زمان سعی میکنم مشق ترکی کنم که بودور کی وار!
✅ اعتراض به فیلترینگ، فریادی دردمندانه برای ایران
بخش پایانی گفتوگو با سیدهاشم آقاجری در تاریخ ۲۵ فروردین ۱۴۰۴
فیلم کامل این گفتوگو بهزودی از کانال یوتیوب و آپارات مردمنامه منتشر خواهد شد.
🔗 https://youtu.be/mfVNaFnvTiQ
🔗 https://www.instagram.com/reel/DIjBlq7tat1/?utm_source=ig_web_copy_link
🔗 https://aparat.com/v/arz6nb0
🔶روشهای خرید فصلنامۀ مردمنامه
♦️نسخۀ کاغذی شمارۀ ۲۶ تا ۲۹ فصلنامۀ مردمنامه را میتوانید از کتابفروشیهای آگاه، توس و مولی تهیه کنید.
🔸همچنین، میتوانید نسخۀ کاغذی شمارۀ ۲۶ تا ۲۹ فصلنامۀ مردمنامه را از طریق پیوندهای زیر سفارش دهید:
🔗https://www.iranketab.ir/book/150855-mardom-nameh
🔗http://toosbook.ir/p/مردمنامه۲۶/
🔗http://yun.ir/4nmx2g
♦️برای تهیۀ نسخۀ الکترونیک مردمنامه میتوانید از پیوندهای زیر استفاده کنید:
🔗https://fidibo.com/book/175240-فصلنامه-مردم-نامه-شماره-26-تا-29
🔗https://taaghche.com/book/214446
♦️همراهان خارج از کشور میتوانند نسخۀ کاغذی مردمنامه را از سایت کتاب پرسه تهیه کنند:
🔗https://parsebooks.de/stock-book/%d9%85%d8%b1%d8%af%d9%85%d9%86%d8%a7%d9%85%d9%87/
در این شماره میخوانید:
📌مجلس وکلای تجار و نقش آنان در شورش تنباکو و انقلاب مشروطه/احمد اشرف
📌قرائتی دیگر از منازعۀ لرد مینتو و سر هار فورد جونز/غلامحسین زرگرینژاد
📌چونوچرا در اعتبار فتوتنامۀ بنایان/مهرداد قیومی بیدهندی
📌فوتبال ایرانی، نخستین پیامدها/حبیباله اسماعیلی
📌آخوندزاده و ادبیات کودک/سیدعلی کاشفی خوانساری
📌لاتهای تهران/نعمتالله فاضلی
📌تاریخ بیهق و تاریخ مردم/مقصودعلی صادقی
📌مورخان باید میانرشتهای فکر کنند. داریوش رحمانیان و محسن آزموده در گفتوگو با عباس کاظمی.
📍باگفتارهایی در تاریخ جنسیت، تاریخ زنان، تاریخ نهادهای آموزشی و تاریخ نهادهای مذهبی از اشکان شریعت، محمدعلی علویکیا، بهزاد کریمی و الیاس پیراسته.
📕مردمنامه را بخوانید و به دوستان و آشنایان بشناسانید. این مهمترین و مؤثرترین کمک به حرکت مردمنامه است. ماندگاری و بالندگی مردمنامه در گرو همراهی و پشتیبانی شماست.
📌پشتیبانی از مردمنامه👇
تبریز مرا راحت جان خواهد بود
✏️دکتر اکبر ایرانی
🔺مدیرعامل موسسه پژوهشی میراث مکتوب
سفر به تبریز برای برنامهریزی همایش ملی بزرگداشت میرزا محبعلیخان ناظمالملک مرندی یکانلو و احیاء کتابخانۀ مجتمع ربع رشیدی.
صبح یکشنبه ساعت نه وارد فرودگاه شدم. پیروز رفیعیان غیورمرد ایراندوست به پیشوازم آمده بود. راهی استانداری شدیم. در آسانسور گیر کردیم. بعد از نیمساعت بهقدر قدم و قامت، روزنهای باز شد و سه نفری ما را کشیدند بالا. این شد خاطرۀ ما در بدو ورود.
جلسۀ خوبی بود. گزارش مبسوطی دربارۀ خدمات مرندی دادم. کسی که ۵۴ سال در دروۀ قاجار ۵۰ کیلومتر به عرض مساحت ایران افزود. رادمردی که قدرش ناشناخته مانده و به برکت محققی ایراندوست یعنی نصرالله صالحی شناسانده شده. من هم گفتم دو کتاب وی آماده چاپ خواهد شد. جناب امیریمهر مدیر کل محترم سیاسی اجتماعی جلسه را خوب اداره کرد و قول مساعدت و همکاری داد. دکتر طاهری خسرو شاهی رئیس بنیاد ایرانشناسی تبریز هم حضور داشت. مدتی است کلاسهای شاهنامهشناسی با مدیریت دکتر بهمن خیابانی برگزار میکند. استقبال خوب از این کلاسها موجب شده که هفتگی برگزار کنند.
قرار شد بخش علمی همایش بزرگداشت ناظمالملک برعهدۀ میراث مکتوب و گروه تاریخ دانشگاه تبریز باشد. فراخوان مقاله داده شود و همایش نیمه مهرماه سال جاری در دانشگاه تبریز برگزار گردد.
عصر با دکتر کینژاد رئیس مجتمع ربع رشیدی در دانشگاه معماری و شهرسازی جلسه داشتم. مدتی است پایگاه ربع رشیدی فعال شده و کاوشهای باستانشناسی سرعت یافته. کار بررسی و انتشار کتابهای کتابتشده در ربع رشیدی هم برعهدۀ میراث مکتوب گذاشته شد و احتمالاً تا پایان سال جاری چند کتاب آماده نشر خواهد شد.
سپس از دوستان خواستم هماهنگ کنند تا از کتابفروشی دهخدا به مدیریت آقای امینیپور معروف به آقاتقی و انتشارات آیدین به مدیریت آقای عباسپور دیدن کنم. خانم دکتر اروجی عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه و جناب جلالی مدیر فرهیختۀ انتشارات ستوده هم به جمع ما پیوستند، چه نازنین مردی! هر سه بزرگوار از پیشکسوتان نشر و فروش کتاب و صاحبنظر در این حوزه و البته هرسه مؤدب، فروتن و ایراندوست هستند و نگران ایران و آذربایجان. سخنان جناب جلالی سنجیده و دلنشین بود. حظ کردم از معاشرت با او. دیدارمان کوتاه اما خاطرهانگیز بود. هیچکدام در حضور من با هم به زبان مادری خود صحبت نمیکردند. گفتم راحت باشید. عزیزی گفت حتی در منزل اگر میهمان، ترکیزبان نباشد، من در حضور او به فارسی صحبت میکنم مبادا از من رنجیده شود. سخنش به دلم نشست. یاد خاطرهای افتادم که حدود ۲۰ سال پیش میهمانی از مصر برای نمایشگاه کتاب به ایران آمده بود. با تنیچند از استادان عربیدان به رستورانی رفتیم. لحظهای از میهمان خود غافل شدیم و به فارسی مشغول گپ و گفت بودیم. میهمان عرب مؤدبانه به ما فهماند که رفتارمان درست نیست. هم مشق ادب کردیم و هم تمرین عربی و او را تا هتل بدرقه نمودیم.
🆔 @Vatanyolii
🔸 غلامرضا وطندوست نویسنده، پژوهشگر، مورخ و استاد بازنشستۀ گروه تاریخ دانشگاه شیراز است که عمر خود را در خلق کتابهایی مانند اسناد سازمان سیا دربارۀ کودتای ۲۸ مرداد و براندازی دکتر مصدق، زن ایرانی در نشریات مشروطه، سردار سپه؛ تشکیل دولت رضاخان، جنگ جهانی اول و برپایی ژاندارمری در فارس، سردار سپه و فروپاشی دودمان قاجار، اسناد وزارت امور خارجۀ بریتانیا پیرامون شیراز و فارس و دهها مقالۀ ارزشمند علمی صرف کرده است.
🔸 نکوداشت وی در تاریخ ۲۷ فروردینماه ۱۴۰۴، ساعت ۱۷:۳۰ در شیراز بهنشانی خیابان قصردشت، بالاتر از چهارراه زرگری، نبش کوچۀ ۷۳ الف، تالار اتاق بازرگانی و صنایع و معادن برگزار میشود.
https://youtu.be/W7al3o1Rhe8?si=5kbx-hBkB3oqemrp
Читать полностью…این کارزار👆 را امضاء میکنم. در روزهای اخیر، از اینسوی و آنسوی، به کسانی که این کارزار را امضاء کرده بودند؛ بدوبیراههای گوناگون گفته شد. من اندوهناک بودم که چرا از امضاء بازماندهام. از همهی کسانی که بدوبیراههای خود را نثار این بنده میکنند، پیشاپیش و از ژرفای دل و جان سپاسگزارم.
هیچ چیز برتر و بالاتر از ایران و همهی مردم ایران- از ترک و عرب گرفته تا گیلک و کرد و لر و بلوچ و...- نیست.
#داریوش_رحمانیان
/channel/dariush_rahmanian
✅ تبیین تاریخی پدیدۀ داعش
گفتوگو با یاسر قزوینی حائری
سهم و نقش مورخان و دانش تاریخ در تبیین پدیدههایی چون داعش
تاریخ دیدمانی داعش
📌 برای مشاهدۀ این قسمت، پیوندهای زیر را لمس کنید:
🔗 https://youtu.be/3zq538J1UBk
🔗 https://www.aparat.com/v/zpvr553
مردمنامه را در یوتیوب و آپارات دنبال و با بازنشر و پسند ویدیوها از ما حمایت کنید.
✅ منظور از تشیع در بحث از هویت ملی ایرانیان چیست؟ چرا روی آن تأکید میشود؟
برشی از گفتوگو با حسن انصاری
📌 این گفتوگو چهارشنبه 27 فروردین 1404 انجام شد و فیلم کامل آن بهزودی از کانال یوتیوب و آپارات مردمنامه منتشر خواهد شد.
🔗 https://www.youtube.com/watch?v=XG9RLI4kvZM&t=110s
🔗 https://www.aparat.com/v/nyf6sqy
🏷 تاریخ مرزهای ایران و پاکستان
▫️دکتر يـاشـار ذكـی / امیرحسین بهنیک
▫️تهران، نگارستان اندیشه ۱۴۰۴/ قطع رقعی/۲۴۲ صفحه / ۲۴۰ هزار تومان
👈 کتاب حاضر به بررسی سیر تاریخی شکلگیری مرزهای ایران و پاکستان میپردازد که قلمرو ایران را از شبهقارّه هند جدا میکند. بهرغم اهمیّت بالای این مرز به دلیل همسایگی و مجاورت با دو کشور پاکستان و سابقاً هندوستان در ادبیات جغرافیای سیاسی کشور، کمتر بدان پرداخته شده و جنبههای بسیاری از چگونگی تشکیل آن پنهان مانده است. در حالیکه مرز حاضر بدلیل قدمت آن که به پیش از تشکیل کشور پاکستان در سال 1947 م. باز میگردد و در حقیقت مرز ایران با مستعمرۀ هند بریتانیا بوده، از مرزهای مناقشهبرانگیز ایران در سدههای 19 و 20 میلادی است؛ به طوریکه در تمام قرن نوزدهم و پس از آن بریتانیا همواره به گسترش مرز به سمت غرب و بهضرر ایران کوشش میکرد. هدف نویسندگان در کتاب حاضر بررسی پیشینۀ شکلگیری مرزهای شرقی ایران، بازیگران تأثیرگذار و اهداف متعدد آنان در ترسیم مرز است، همچنین پیامدهای مداخلۀ خارجی و سیاست داخلی در مرزهای شرقی بررسی شده است.
نگارستان اندیشه: ناشر تخصصی علوم انسانی
✅ صفویه و مفهوم دولت ملی
گفتوگو با سیدهاشم آقاجری
📌 برای مشاهدۀ این قسمت، پیوندهای زیر را لمس کنید:
🔗 https://youtu.be/-ymsWiw_gt8
🔗 https://www.aparat.com/v/iflhb8c
طراح پوستر: زکیه محرابی، دانشجوی کارشناسی تاریخ دانشگاه تهران
مردمنامه را در یوتیوب و آپارات دنبال و با بازنشر و پسند ویدیوها از ما حمایت کنید.
📷 گزارش تصویری نشست گفت و گوی بهاری با اهالی تاریخ
🗓شنبه 30 فروردین 1404
🏡 سالن خیام
💢انجمن ایرانی تاریخ💢
💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢
🆔 @iranianhht
علم چیست؟
این عنوان غلطانداز است، چون بنده فیلسوف علم نیستم و علوم دقیقه نیز نخواندهام که بدانم علم چیست، ولی چون مستخدم دانشگاهم میدانم که لااقل در دانشکدههای علوم انسانی بنا بر آییننامههای دانشگاه چه چیزی علم به حساب میآید. این را از آن جا میگویم که در بعضی جلسات شورای دانشکده ناگزیر باید به بعضی کتابها و مقالات امتیازی داده شود و چون تقریباً هرچه عقل آن شوری، که بنا بر تعریف عقل جمعی است، میگوید خلاف آییننامه است، یا باید به عقل افراد شوری شک کرد یا به عقل مدونان آییننامهها. مثالی میزنم و عرض میکنم که مانند این در عمر من در جلسات شوری مکرر در مکرر اتفاق افتاده و از این جهت غلط نیست اگر بگویم مشت نمونهٔ خروار است و هر بار موجب اعتراض من و بعضی دیگر بوده و تقریباً هیچ گاه به جایی نرسیده و من چندین بار در جلسات در مقام استیصال در برابر آییننامهٔ دانشگاه این بیت را خواندهام:
در کف شیر نر خونخوارهای
غیر تسلیم و رضا کو چارهای
اما یکی از مثالها: کتاب کلام و جامعه از یوزف فان اس کتابی است در چند مجلد و بعضی مجلدات آن در فارسی بیش از هزار صفحه دارد. من چون خدا توی سرم زده، چیزهایی در دوران تحصیلم یاد گرفتهام و میتوانم به چند زبان مطالبی را که در آنها کوره سوادی دارم به زحمت دیکسیونر و قاموس لغت بخوانم و خود نیز چیزهایی از زبان آلمانی ترجمه کردهام. مقداری از نوشتههای ارجمند حیرتزای جناب فان اس را نیز گاهی به زبان آلمانی خواندهام. بعلاوه سالها شغلم مقابله و ویرایش کتابهای ترجمهشده بوده. بنابراین، میدانم که ترجمه و مقابله و ویرایشِ ولو یک صفحه از کتاب جناب فان اس، با آن همه مراجع عربی که مترجم و ویراستار را مجبور به رجوع مکرر به آنها میکند، فکرسوز و عمرکاه است. خلاصه کنم. یکی از مجلدات این کتاب در حدود هزار صفحه به جلسه آمده و چون ویرایش ترجمه مطابق آییننامه ممکن است حداکثر دو امتیاز ("تا دو امتیاز") بگیرد و نام دانشگاه هم در صفحهٔ شناسنامه مرقوم نشده، با امتیاز صفر کلهگنده بحث ختم شده.
در همان جلسه یا جلسهٔ پیشترش کتابی آمده که چاپ دانشگاه تهران است و با معیارهای علمی امتیازش صفر است، بلکه مؤلف را به جرم نوشتن آن و هیأت نظارت بر انتشارات دانشگاه را به جرم معاونت در آن جرم باید زندانی کرد. ولی آییننامه آن را واجد "تا چهل امتیاز" میداند. شوری میتواند آن چهل امتیاز را ندهد، ولی به دشمنی و غرضورزی منسوب میشود و آن نویسنده هم نمیدانم چرا میتواند بعد از اعتراض رأی شوری را گاهی باطل کند. بنابراین، شوری اگر به چنین کتابی نمرهٔ صفر یا کمتر از بیست بدهد، در واقع خود را کنف کرده. این جاست که من در طی سالها متقاعد شدهام دانشگاه عقب علم نیست، عقب عالم نیز نیست، چون ظاهراً برایش مهم نیست که فلان استادش عمرش را صرف کتابی مانند کتاب جناب فان اس کرده؛ عقب کسی است که کتابی بسازد و نام دانشگاه را در پیشانیش مهر کند، ولو آنکه آن کتاب وهن دانش و وهن دانشگاه باشد. صاحبان بعضی از این کتابها گاه حتی پس از آنکه مسلم شده که کتابشان انتحال است از امتیاز کتابهای خود و منافع آن، که ارتقا به مراتب استادی و دانشیاری است، محروم نشدهاند. قصهٔ این کتابها دراز است. قصهٔ مقالات نیز یکی داستان است پر آب چشم. اگر کسی طالب بود که بشنود و کاری از دستش برمیآمد که مانع از این همه ترویج جهل و ظلم به عالم شود، بنده را بخواند تا شرحی برایش بگویم.
✅ صفویه و هویت ملی
گفتوگو با مقصودعلی صادقی
📌 برای مشاهدۀ این قسمت، پیوندهای زیر را لمس کنید:
🔗 https://youtu.be/PhzoTGzHNas
🔗 https://www.aparat.com/v/msn1j8w
مردمنامه را در یوتیوب و آپارات دنبال و با بازنشر و پسند ویدیوها از ما حمایت کنید.
📢گروه تاریخ و باستانشناسی خانهی اندیشمندان علوم انسانی با همکاری انجمن ایرانی تاریخ برگزار میکند:
گفتوگوی بهاری با اهالی تاریخ
🔸با حضور:
هاشم آقاجری
داریوش رحمانیان
غلامحسین زرگرینژاد
غلامرضا ظریفیان
سیمین فصیحی
حسین مفتخری
علیرضا ملایی توانی
🔸زمان: شنبه، ۳۰ فروردین ۱۴۰۴، ساعت ۱۷
🔸مکان: خیابان استاد نجاتاللهی (ویلا)، بوستان ورشو، خانهی اندیشمندان علوم انسانی، سالن خیام
#خبر
@asmaaneh
✅ مصدق، پس از کودتا
سخنرانان:
سیدهاشم آقاجری
داریوش رحمانیان
محمد ترکمان
آقاجری: مصدق آدم واقعبینی بود/ با الگوی رضاشاه یا محمدرضا شاه، هیچگاه به آزادی و دموکراسی نخواهیم رسید
رحمانیان: مصدق را باید از نظر تاریخ سیاسی حافظه تاریخی مطالعه کرد.
ترکمان: مصدق به ملت ایران وصیت کرد آنقدر در انتخابات شرکت کنید تا افراد سالمی را به مجلس بفرستید
📌 برای مشاهدۀ فیلم کامل این نشست، پیوندهای زیر را لمس کنید:
🔗 https://www.youtube.com/watch?v=pwz1m1k0gMY
🔗 https://www.aparat.com/v/jno1zfd
مردمنامه را در یوتیوب و آپارات دنبال و با بازنشر و پسند ویدیوها از ما حمایت کنید.
📔گفت و گوی بهاری با اهالی تاریخ
🗓شنبه 30 فروردین 1404 ساعت 17
🏡 سالن خیام
🔹برنامه به صورت حضوری برگزار می گردد.
🔹ورود برای عموم آزاد و رایگان است.
💢انجمن ایرانی تاریخ💢
💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢
🆔 @iranianhht
مشروطهی ایرانی در ترازوی آجودانی
از آنجا که گفتار علی میرسپاسی که حاوی انتقادی بر خوانش ماشاءالله آجودانی از یککلمهی مستشارالدوله بود و در پی آن گفتار آجودانی در بیبیسی در کانال مردمنامه بازنشر شد بایسته دانستم یکی دو اشارهی کلی دربارهی کتاب ارجمند مشروطهی ایرانی داشته باشم. پیش از این چند بار دربارهی کتاب یادشده گفته و نوشتهام و البته نه چنان و چندان که حق مطلب را آنگونه که بایدوشاید ادا کنم. اینجا و اکنون نیز چنین مجالی وجود ندارد. ناچار به چند اشاره کلی بسنده میکنم:
من در پارهای موارد به کتاب مشروطهی ایرانی نقد دارم. پارهای از آنها در مقالهای که سالها پیش در مجلهی مهرنامه منتشر شد آمده است و خواهندگان میتوانند به آن مقاله رجوع کنند. اما گذشته از نقدهایی که بر آجودانی و کتاب او دارم و با همهی اختلاف نظرهایی که با او داشته و دارم؛ نمیتوانم ارزش و اهمیت و اعتبار کار او را نادیده بگیرم و ناگفته بگذارم. فارغ از هر نقدی که داشته باشیم؛ بیگمان نگارش و انتشار کتاب مشروطهی ایرانی در تاریخ مشروطهشناسی یا مشروطهپژوهی ایرانی یک نقطهی عطف بود. اگرچه در پارهای موارد با تفسیرها و تحلیلهای آجودانی همدل و همراه نیستم؛ اما در مجموع دقت، ژرفکاوی، تیزبینی، وسواس علمی، طرز نگارش و نثر و انشای سخته و پخته و پرورده و بویژه رویکرد انتقادی و نقدهای دقیق و روشنگر و رهگشای آجودانی برای شخص من به عنوان یک خوانندهی کنجکاو و جستجوگر آموزنده بوده است و صمیمانه سپاسگزار و ستایشگر ایشان هستم.
ایراد و عیب گرفتن بر کار امثال آجودانی عیب و ایراد نیست. عیب و ایراد آن است که جز عیب و ایراد نبینیم و یکسویه به داوری برویم.
عیب می جمله بگفتی هنرش نیز بگوی
اگر عمر و حال و مجالی باشد ملاحظات خود دربارهی کتاب ارجمند مشروطهی ایرانی، مفصلتر و جامعتر و کاملتر از آنچه که تاکنون گفته و نوشتهام، مینویسم و منتشر میکنم. این چند کلام را اینجا و اکنون به این دلیل نوشتم تا بازنشر پارهای مطالب حمل بر همدلی و همراهی من نشده باشد. در کانال مردمنامه گاه یادداشتهایی را منتشر یا بازنشر میکنیم که با آنها همدلی نداریم.
میکوشیم که به سهم خود و در حد توان و امکان به رشد فرهنگ نقد و گفتوگو کمک کنیم.
گر خطا گفتیم اصلاحش تو کن
#داریوشـرحمانیان
/channel/mardomnameh
دکتر علی میرسپاسی👆 پارهای ملاحظات انتقادی خود دربارهی کتاب تاریخ علتشناسی انحطاط و عقبماندگی ایرانیان و مسلمانان را با مخاطبان درمیان میگذارد.
کتاب یادشده بیستوچند سال پیش نوشته شد.
و...
#داریوش_رحمانیان
/channel/dariush_rahmanian
https://youtu.be/Cmm7MyMHGFY?si=gGYtQ3IViPtBFacQ
Читать полностью…
🔴 کارزار اینترنتی دغدغهمندانِ کشور - ملت ایران
اعتراضِ چهرههای دانش، فرهنگ و هنرِ ایران به تضعیف ارکان هویت ملی و تضعیفِ یکپارچگی ملی
اگر شما هممیهنِ ایرانی فرهیخته و ارجمند هم تمایل دارید به این جمعِ بیش از هزار فرهیخته و دغدغهمندِ ایران بپیوندید، به نشانی زیر مراجعه کرده و امضا و نام خود را ثبت کنید:
https://www.karzar.net/208185
در نشانی بالا، (با فیلترشکن خاموش و گشودن در مرورگر) ذیل بیانیه، گزینۀ «امضای کارزار» است. با ضربه روی آن گزینه، نام و نامخانوادگی و شماره تلفن همراه خود را وارد میکنید، کد تأييد به شما پیامک میشود. بعد وارد کردن آن کد تأیید، فرآیند امضا، کامل شده و خاتمه مییابد.
دوستان و آشنایانِ ایراندوستِ دغدغهمندتان را به این کارزارِ اینترنتی دعوت کرده و کارزار را در کانال تلگرامی، حساب ایکس (توییتر) و صفحۀ اینستاگرامیتان به اشتراک بگذارید.
🔴 خبرهای این بیانیه را از «اینجا» بخوانید.
@IranDel_Channel
💢
▪️امروز سالروز درگذشت منوچهر ستوده، یکی از پرکارترین و بلندآوازهترین پژوهشگران تاریخ و فرهنگ ایران در سده چهاردهم خورشیدی است (۲۰ فروردین ۱۳۹۵).
▫️استاد منوچهر ستوده شعر هم میسرود. شعرهای او تا جایی که من دیده و خواندهام، از نظر ادبی فاقد ارزش و زیبایی هستند، اما از نظر سیاسی و اجتماعی برای آشنایی با اندیشهها و زمانه او سودمند هستند. شعر زیر که نقیضهای است بر این غزل معروف حافظ «فاش میگویم و از گفتهٔ خود دلشادم/ بندهٔ عشقم و از هر دو جهان آزادم» یکی از شعرهای ستوده است که نقدی است تند و گزنده علیه محمدرضاشاه پهلوی. او این شعر را دوسه ماه پیش از انقلاب سروده، زمانی که استاد دانشگاه تهران بود. منوچهر ستوده مانند بسیاری از مخالفان شاه نه «چپگرا» بود و نه «اسلامگرا»، بلکه «ملیگرا/ ایرانگرا» بود. ستوده در این شعر شاه را «بنده کارتر» و «حلقه بهگوش سیا» دانسته و تصویری سیاه، ابلیسگونه و ستمگرانهای از او ترسیم کرده که برای آشنایی با دیدگاههای سیاسی این ایرانشناس برجسته درخور توجه است.
▪️«در دوران آشفتگی آذرماه ۱۳۵۷ شمسی گفتهاند:
فاش میگویم و از گفته خود دلشادم
بنده کارترم و هر چه کنم آزادم
دم مزن ملت اگر نفت تو دادم بر باد
زانکه گر من ندهم او بدهد بر بادم
ثروت مملکت از ماست به هرجا باشد
گوئیا ارث رسیده به من از اجدادم
داد و فریاد مکن زانکه مرا باکی نیست
به فلک گر برسد داد تو از بیدادم
مملکت از ستمم گرچه خراب است چه غم
تا که من شاد در این کاخ ستم آبادم
نیست بر لوح دلم جز الف استبداد
چه کنم حرف دگر یاد نداد استادم
پایه سلطنتم بر سر ملت باشد
پس عجب نیست اگر از غم مردم شادم
هر که از حق بزند دم بِکنم بنیادش
گرچه دانم که حق آخر بکند بنیادم
ساغر از خون دل خلق مدام است مرا
هم از این باده مستانه چنین پر بادم
عاری از مهرم و باری تو ز من مهر مجوی
آریامهر اگر نام به خود بنهادم
نیست اندر دل من رحم به مانند پدر
هم بدین طینت ناپاک از مادر زادم
نسبت من، تو به فرعون و به شدّاد مده
صد چو فرعونم و جلادتر از شدّادم
بر سر مردم بیچاره سوارش کردم
منصب بندگی خویش به هر کس دادم
گرچه خود بنده غیرم ولی از باد دماغ
این عجب بین که از بینی فیل افتادم
تا شدم حلقه به گوش در سرویس «سیا»
مستشار است که آید به مبارک بادم
نیست امید هدایت ز خداوند کریم
زانکه هر روز و شب ابلیس کند ارشادم
خاطر جمع ز خونخواهی ملت باش
چونکه وقت خطر ارباب کند امدادم
لیک هستم نگران زانکه چو میلش بکشد
گیرد حلقوم که بیرون نشود فریادم
ببر ای پیک حق این شعر ز زندان بیرون
به جهانی برسان ناله استمدادم
📕 رهآورد ستوده: یادداشتهای دکتر منوچهر ستوده، بهکوشش مصطفی نوری، تهران: کتابخانه مجلس شورای اسلامی، ۱۳۹۰، ۲۶۰- ۲۶۱.
🆔 t.me/HistoryandMemory